"Dođi da vidiš kako žive radnici u Kataru": Selektor Engleza dobio packe zbog izjava o Kataru

 
 ≫ 
  • 1

"Selektor Engleske bi trebalo pažljivo da bira reči", kaže šef organizacionog odbora Mundijala u Kataru Naser Al Kater

Naser Al Kater, šef organizacionog odbora Svetskog prvenstva, poručio je selektoru Engleske Geretu Sautgejtu da dođe u Katar i da se na licu mesta uveri da li se poštuju sva prava radnika na gradilištima i kako oni uopšte žive u toj državi. Mesecima već Katar je na udaru raznih organizacija zbog "širokog spektra" kršenja ljudskih prava radnika koji su masovno gubili živote tokom izgradnje mundijalske infrastrukture.

Ti izvštaji su punili stupce zapadnih medija i uticali su da i Sautgejt izrazi zabrinutost za celokupnu situaciju u zemlji domaćinu narednog svetskog prvenstva. Otud i njegova izjava u kojoj je kritikovao vlast u Kataru.

Sautgejt je, između ostalog, izjavio da je "velika sramota" što određene grupe ne mogu da putuju u Katar, aludirajući tu i na homoseksualce, koji su zabranjena kategorija u toj državi (homoseksualizam se kažnjava zatvorom), a najviše na stradanje radnika na gradilištima proteklih godina. Takođe, i prava žena u Kataru su vrlo rigidna i odbija pripadnice slabijeg pola da se masovnije odluče na put za Katar na utakmice Mundijala.

Na sve ove tvrdnje reagovao je Al Kater i pozvao Sautgejta da se o svemu tome što je rekao, a pročitao je u medijima, uveri na licu mesta, i poručio mu je da kao osoba od uticaja "bira reči".

- Moje pitanje glasi ko je iz reprezentacije Engleske bio u Kataru? Moje pitanje za trenera da li je on bio u Kataru? - rekao je u intervjuu za Skaj Sports Naser Al Kater, pa se nadovezao:

- Da li on svoje mišljenje i svoje javne izjave zasniva na onome što je pročitao? Zato što je neka vrsta problema onda kada mišljenje o nečemu u čemu ste veoma glasni zasnivate samo na stvarima koje ste pročitali. Neko sa velikim uticajem kao što je Sautgejt, neko sa velikom publikom koja sluša šta je rekao, mora pažljivo da bira reči. Mislim da pre nego što da takve izjave, kada su radnici u pitanju, on treba da dođe ovde, da razgovara sa radnicima, da shvati šta radnici dobijaju od toga što su ovde.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Šef organizacionog odbora Katara 2022 ne beži od činjenice da je na gradilištima bilo smrtnih ishoda, ali da je daleko više svetlijih primera koji bi takođe trebalo da se ističu.

- Ima izolovanih slučajeva, i to su ti slučajevi koji dospeju u medije. Međutim, mogu da ga uverim (Sautgejta) da ako dođe ovde, razgovara sa većinom radnika, oni će vam reći kako su svoju decu upisali na Univerzitete, reći će vam i kako su izgradili kuće za njih i njihove porodice. To su priče koje niko ne čuje. Tako da se radujem što ću Sautgejta dočekati ovde, radujem se što ću ga upoznati na žrebu. Može da sasluša moje mišljenje. Ne mora da veruje, ali bar treba da ode toliko daleko da bi razumeo različita mišljenja, da bi razumeo različite kulture. Izražavam mu najdublje poštovanje. Poštujem ga kao trenera, kao čoveka. Nemam problema sa mišljenjem ljudi. Očigledno kada neko ima drugačije mišljenje, vi ćete mu dati svoju stranu priče. Možemo se složiti da se ne slažemo, ali to je u redu.

Video: Linč potpaljen besom: Navijači Nigerije demolirali stadion posle neuspeha u kvalifikacijama za SP

(Telegraf.rs)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kako je moguce

    31. mart 2022 | 16:51

    da je 7000 ljudi izgubilo zivot na gradilistima stadiona za mundijal

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA