Ovako je FSS objasnio ljiljane na novom grbu: "To je naš simbol, evo kako su uvedeni u Bosni"

 
 ≫ 
  • 15

Fudbalski savez Srbije usvojio je novi grb koji će biti na dresovima svih reprezentativnih selekcija

Fudbalski savez Srbije održao je sednicu Izvršnog odbora na kojem je bilo reči o saopštenjima Zvezde i napadima na Dragana Stojkovića Piksija, ali su donete i mnoge druge važne odluke.

Jedna od njih je i usvajanje novog grba Fudbalskog saveza Srbije, na kojem će pored dvoglavog orla biti i ljiljani. Upravo to su u tekstu na sajtu Saveza dodatno i objasnili, kako ne bi bilo polemike, jer ljiljane kao simbol koriste i u Bosni i Hercegovini.

- Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.

- Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit…Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola.

- Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

- Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - navodi se na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

Ovde pogledajte i kako izgleda novi grb Fudbalskog saveza Srbije koji će biti na dresovima reprezentacije.

Video: Piksi: Je l mi dobar stajling? Ubiće me, Snežana! Tadiću, Jelena ti ugrožava mesto za Katar!

(Telegraf.rs)

Video: Vučić sa najmlađim sinom došao da gleda Zvezdu protiv Benfike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    15. mart 2022 | 22:00

    Љиљани су стари Српски симбол који су босанци присвојили као што су и шиптари присвојили двоглавог орла!

  • Akropolis

    15. mart 2022 | 22:28

    Ljiljani su hrišćaniski simbol, toliko znaju bosanci o tome...

  • dr.

    15. mart 2022 | 23:32

    Ljiljani su ok ali nekako mi je ceo grb malo staromodan,nije bas u skladu sa vremenom u kome zivimo 2022god. je nije 1914!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA