Partizanu život zagorčavaju pravila Superlige: Kako sada sve zavisi od Zvezde i šta ako "večiti" budu jednaki?

 
 
 ≫ 
  • 48

Poprilično je konfuzno, ali na donekle je i sve jasno - crno beli umnogome zavise od Zvezde i njenih igara

Fudbaleri Partizana su napravili veoma veliki kiks na meču protiv Napretka i odigrali su 0:0. Ovim remijem, Partizan je doveo sebe u veoma nezavidnu poziciju pred nastavak šampionata, jer sada sve u svojim rukama imaju fudbaleri Crvene zvezde, pogotovo ako odnesu pobedu u meču protiv Metalca.

Trenutna tabela kaže da Partizan ima tri boda više, uz utakmicu više od najvećeg rivala. Eventualnom pobedom u Gornjem Milanovcu, Zvezda će uspeti da se izjednači s Partizanom na tabeli, pa čak i pretekne crno-bele ako pobedi Metalac s dovoljnom razlikom.

Naime, Partizan će zadržati prvu poziciju zbog bolje gol razlike koju je ostvario u toku šampionata. Odnosno, ukoliko i tu vrstu prednosti zadrži, jer trenutno ima bolju gol razliku od rivala za četiri gola, što tehnički znači da Zvezda eventualnom pobedom protiv Metalca od 4:0 (ili bilo kojim rezultatom gde ostaje prednost od četiri pogotka) ide sigurno na prvo mesto. Međutim, čak i to nije toliko važno, jer će se sve promeniti za samo tri utakmice.

aleksandar stanojević Foto: MN Press

Šta se dešava pred Plej-of?

Ukoliko Crvena zvezda i Partizan ostanu stoprocentni do kraja sezone, odnosno, ako crno-beli pobede u preostale tri utakmice, a Zvezda u sve četiri, Partizan će ostati prvi sve do poslednjeg, 30. kola, kada će se zarotirati s Crvenom zvezdom.

Malo nejasno, ali tako je propisano u pravilniku. Kada se navrši i 30. kolo, a večiti budu sa svim pobedama u preostalim utakmicama (ili svim porazima, ako ostanu pri jednakom broju bodova), onda će Zvezda obići Partizan i zauzeće prvo mesto zbog boljeg međusobnog skora sa svojim rivalom, jer su na gostujućem terenu odigrali 1:1, dok su slavili na svojoj Marakani sa 2:0.

To će doneti Zvezdi i dve prednosti, koje će biti ključne za finiš šampionata.

Prva, biće domaćin u trećem derbiju, onom u plej-ofu, a druga privilegija će biti ta što će joj odgovarati i remi u tom meču, ukoliko naravno, i jedni i drugi pobede sve utakmice do kraja.

Ohi Omoijuanfo, Omoižuanfo, FK Crvena zvezda, 166. večiti derbi Foto: MN Press

Zašto i kako Zvezdi odgovara remi u trećem derbiju?

Situacija se potom poslednjeg kola regularnog dela polako kristališe i dolazi do toga da će stvari postati umnogome jasnije.

Ukoliko Zvezda i Partizan remiziraju u trećem derbiju u ovoj sezoni, a pritom i, hipotetički, zabeleže preostalih šest pobeda - Crvena zvezda će biti šampion, zbog toga što je "regularni deo" zavšrila kao prvoplasirana, nalažu pravila ovogodišnje Superlige.

Tada više nije bitna ni gol razlika, niti međusobni skor, već samo ono kako se završio regularni deo sezone.

Sve u svemu, pomalo konfuzno, ali uistinu - Zvezda ima sve u svojim rukama sada, kada je reč o tituli.

Video: Refleks kao mačka! Kakva odbrana golmana Napretka u 91. minutu: S 3 metra sprečio pobedu Partizana

(Telegraf.rs)

Video: Pletikos govorio za Telegraf posle poraza: "Ja sam kriv! Imam Fabjanovu podršku uvek!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salone

    13. mart 2022 | 19:46

    Ako bude sve posteno partizan ce izgubiti jos bodova u narednim utakmicama oni su i sada trebali zaostajati minimalno 7 bodova za Zvezdom

  • Slavoljub

    13. mart 2022 | 20:57

    Realno Partizan ima slabiji tim od Zvezde i mnogo "kraću" klupu. Cenim da je Partizam odigao dobro jesenju polusezonu na velikom entuzijazmu da prekine Zvezdinu dominaciju u domaćem šampionatu i na krilima remija Zvezde u prvom kolu sa Vojvodinom. Sve to su pratile solidne igre Partizana u III rangu evropskog takmičenja - Ligi konferencija!!! S druge strane, jako teško je zadržati dobru formu tokom cele sezone. Pad forme Partizana je bio neminovan, odnosno pitanje vremena.

  • Mane

    13. mart 2022 | 19:06

    Ne zavise oni od nas. Mi dobijemo metalac, ako ostsnemo jednaki derbi odlucuje a tu cemo spakovati opet 2 gola...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA