Istorijski trenutak u SAD: Izjednačena primanja fudbalera i fudbalerki posle šestogodišnjeg procesa

 
 ≫ 
  • 2

Devojke su morale da osvoje 4 svetska prvenstva i 4 olimpijska zlata, i još mnoštvo pehara, da bi konačno finansijki bile izjednačene sa muškarcima

Velika pobeda žena u američkom fudbalu, neobično velika i neobično važna, dogodila se nakon višegodišnjeg sudskog spora između Ženskog nacionalnog tima SAD i Fudbalskog saveza te zemlje. Sud je na kraju, u sporu koji je trajao dugih šest godina, presudio u korist najboljih fudbalerki Sjedinjenih Država koje su se izborile da u budućnosti (a i retroaktivno) imaju ista primanja kao i kolege fudbaleri!

Zaista velika stvar za ovaj trofejni kolektiv, iako dogovor nije definitivno realizovan, jer preostaje da se postigne i sporazum oko kolektivnog ugovora.

- Zadovoljstvo nam je što možemo da objavimo da ćemo, u zavisnosti od pregovora o novom kolektivnom ugovoru, rešiti naš dugogodišnji spor oko jednakih plata i ponosno stati zajedno u zajedničkoj posvećenosti unapređenju jednakosti u fudbalu - navele su obe strane u zajedničkom saopštenju u utorak.

Fudblaski savez SAD se obavezao da će isplatiti ženskom nacionalnom timu ukupno 24 miliona dolara (koliko su ukupno "zaostajale" za kolegama), od toga 22 miliona biće uplaćeno retroaktivno igračicama, na osnovu novog sporazuma za koji su se izborile sudskim putem, dok će preostala dva miliona biti uplaćeno u humanitarne svrhe i za potrebe igračica i njihove projekte i planove kada završe karijeru.

Svaka će iz tog fonda moći da iskoristi najviše 50.000 dolara.

Savez je takođe obećao da će obezbediti jednak iznos plata između muških i ženskih nacionalnih seniorskih timova za sve prijateljskim utakmicama i turnirima, uključujući Svetsko prvenstvo.

- Doći do današnjeg dana i do ovakvog epiloga nije bilo lako - navele su takođe obe strane u svom saopštenju.

Italy Soccer FIFA Awards Mega Rapino, najbolja fudbalerka na svetu, Foto: Tanjug/AP

Kako i kada je došlo do spora i procesa?  

Ovaj dugi pravni spor datira još od federalne žalbe zbog nejednakosti plata, koju je podnelo pet istaknutih članica ženskog nacionalnog tima 2016. One su navele da je svaki član ženskog tima plaćen hiljade dolara manje od muškaraca na skoro svakom nivou takmičenja.

Dvadeset osam igračica je potom tužilo Američki fudbalski savez u martu 2019, navodeći da su igračice konstantno bile manje plaćene od svojih muških kolega uprkos superiornom učinku na terenu. Podsetimo, Amerikanke su četvorostruke svetske i četvorostruke olimpijske šampionke!

Upravo je i momenat novog neuspeha fudbalera i novog uspeha fudbalerki i doveo do poduzanja tužbe. "Prekipelo" im je.  

Ona je usledila mesecima nakon što fudbaleri nisu uspeli da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo 2018, i neposredno pre nego što je ženski tim osvojio svoj drugi uzastopni Mundijal 2019. godine, koji je ostao upamćen po skandiranju publike "jednake plate".

U maju 2020, savezni sudija je odbacio tvrdnju fudbalerki da su bile manje plaćene za isti posao, zajedno sa drugim ključnim delovima tužbe, ukazujući na razlike u strukturi muških i ženskih ugovora (na koje su se dogovorile u kolektivnom ugovoru). Ostali aspekti tužbe u vezi sa uslovima rada rešeni su vansudskim putem u decembru.

Nekoliko igračica je uložilo žalbu na zahteve za jednake plate u julu 2021, rekavši da sudija nije pogledao iznose plata i činjenicu da su žene morale da pobeđuju češće od muškaraca da bi dobile bonuse.

Dogovor dve strane, ipak, nije sasvim postignut. Konačan ishod spora na relaciji reprezentativki SAD i Saveza zavisi od ratifikacije novog kolektivnog ugovora od strane Udruženja igračica. Igračice i savez rade u skladu sa "memorandumom o razumevanju" koji važi do kraja marta. Okružni sud će moći da zakaže konačno odobrenje poravnanja tek kada sporazum bude ratifikovan.

(Telegraf.rs)

Video: Trener Vojvodine o najluđem meču Superlige: "Kada smo dobili onaj penal..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    22. februar 2022 | 19:35

    Nazalost su to pravo ostvarile preko suda,sto je sramota za "demokratiju". To je trebalo odavno da bude tako u svim sportovima, a pogotovo ako one osvajaju silne medalje a muskarci nemogu ni da se kvalifikuju.

  • Hhdh

    22. februar 2022 | 19:11

    Cestitam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA