Trodnevno kvalifikaciono ludilo: Četiri "mala finala" za Katar, Rusi u paklu Poljuda

 
 ≫ 
  • 3

Osim meča Portugalija - Srbija, za direktan prolaz na Mondijal boriće se u međusobnim duelima Italija - Švajcarska, Hrvatska - Rusija i Španija - Švedska

Evropske kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru došle su do samog kraja, sledi veliko finale ili, preciznije rečeno, nekoliko malih finala u naredna tri dana posle kojih će manje-više biti poznato koje će sve selekcije direktno na Mondijal, a koje će do njega preko baraža.

Varate se ako mislite da je Portugalija i Srbija jedina utakmica vredna pažnje.

Već danas na programu je ključni meč za direktan prolaz na Mondijal u okviru grupe C između Italije i Švajcarske, sudar je zakazan u Rimu, a aktuelni evropski prvak je u startu u prednosti jer nema imperativ pobede. Obe selekcije ulaze u ovaj meč bodovno poravnate, s tim da Azuri imaju bolju gol-razliku, pa kao i u slučaju Srbije sa Portugalom, gostima je potrebna pobeda za prvo mesto u grupi.

Federiko Kijeza Foto: Tanjug/AP

Inače, i Italija i Švajcarska do kraja kvalifikacija imaju još jedan meč, Azuti sa Sernom irskom, a Švajcarci sa Bugarima.

Dan kasnije, u Zenici, Bosna i Hercegovina, posle velikih remija sa Francuzima i Ukrajincima u gostima, igra prvu od dve preostale utakmice za baraž.

Prvi rival ekipe Ivajla Peteva je Finska, i pobeda u tom meču selekciju naših komšija izbacuje u sjajnu poziciju pred poslednji meč grupe sa Ukrajinom. Taj duel igra se tri dana kasnije i može biti presudan za odlazak jednih ili drugih u baraž, pošto je Francuska obezbedila lidersku poziciju.

U nedelju, 13. novembra, ipak, sledi ono najbolje.

Za srpsku javnost, naravno, jedina utakmica tog dana se igra u Lisabonu, ali će i pre toga biti silnih uzbuđenja na nekoliko lokacija širom Starog Kontinenta, a biće ih i tog dana u našem najbližem komšiluku.

Od 15 sati Hrvatska i Rusija biju bitku za Katar. Ovaj meč privlači ogromnu pažnju među ljubiteljima fudbala u Hrvatskoj. Računica je jasna i ovde. Ekipa Zlatka Dalića, koja ima dva boda manje od lidera, mora pobediti kako bi prestigla "Zbornaju" u konačnom poretku. Hrvatska će Rusiju dočekari na splitskom "Poljudu" i nema sumnje da će goste dočekati paklen ambijent kultnog stadiona.

Luka Modrić Foto: AP/Tanjug

Istog dana, samo u Skoplju, Severna Makedonija "na talonu" ima baraž za Katar!

Makedonci su došli u poziciju da se bore za Svetsko prvenstvo u direktnom okršaju sa Islandom, koji je otpisan iz svih kombinacija. Makedonci sanjaju, trenutno su drugi iza lidera, nedodriljive Nemačke, a pobeda bi im donela sigurno drugo mesto i nastavak borbe za Mundijal kroz dokvalifikacije iliti baraž.

Rumuni su treći u toj grupi, sa bodom manje od Makedonaca, pa će, uz obaveznu pobedu nad autsajderom Lihtenštajnom, čekati kiks domaćina u Skoplju, kapo poslednju nadu u prolaz.

Konačno, takođe u nedelju, veliki meč igraće Španija i Švedska, koje su se već obezbedile minimum baraž, pa će u direktnom sučeljavanju odlučiti ko će u Katar već posle duela, a ko nakon razigravanja. Trenutno, Furija je u prednosti, jer ima bod više i janso je da i remijem sebi završava posao, ali i Šveđani imaju svoju računicu. Pobeda bilo kojom razlikom donosi Skandinavcima direktan prolaz na Mondijal.

Švedska je svoju priliku propustila u Gruziji, šokantno je poražena od domaćina 2:0, pa će sada na teži način morati da traži prolaz na Svetsko prvenstvo. Mogu li Ibrahimović i družina do podviga?

Najzanimljivije utakmice u naredna tri dana.

Petak

Italija - Švajcarska (petak, 20:45)

Subota

Bosna i Hercegovina - Finska (nedelja, 15)

Nedelja

Hrvatska - Rusija (nedelja, 15)

Severna Makedonija - Island (nedelja, 18)

Portugalija - Srbija (nedelja, 20:45)

Španija - Švedska (nedelja, 20:45)

Grupa A

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa B

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa C

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa D

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa E

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa F

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa G

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa H

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa I

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa J

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Piksi nema nijednu dilemu za Portugalce: Znam sastav koji će početi odlučujući meč u Lisabonu

(Telegraf.rs)

Video: Nilikina otkrio koju pesmu Partizana najviše voli i to na srpskom jeziku posle pobede nad Bajernom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA