Tajno oružje Italije: Čovek koji je nacrtao 4380 akcija, bankar, lansirao ga bivši trener Zvezde

 
 ≫ 
  • 2

Genijalac iz Venecije Azure je do savršenstva obučio za prekide

Fudbalska reprezentacija Italije u utorak od 21 sat u Londonu igra protiv Španije polufinale Evropskog prvenstva i biće to prilika da "skvadra" Roberta Manćinija potvrdi reputaciju najprijatnijeg iznenađenja šampionata, ako se za Azure uopšte može reći da su iznenađenje bilo kog završnog turnira. To je oduvek bio njihov teren.

Elem, ono što su dosad prikazali Italijani je malo ko očekivao i nikoga nije ostavilo ravnodušnim: atraktivan, napadački fudbal, sa mnogo tempa i šansi, i sve to bez istinske zvezde tima.

Ekipa Roberta Manćinija je sad favorit za osvajanje Eura većine neutralnih gledalaca zbog potpuno "antitalijanskog" stila igre kojim se praktično prošetala do polufinala. Italijani su, bez dileme, najatraktivnija od četiri preostale ekipe na turniru, a na Evropskom prvenstvu samo su nastavili sjajni niz koji traje od septembra 2018. godine, kad je poslednji put izgubila.

Apsolutno najzaslužniji za 32 utakmice zaredom bez poraza je upravo selektor Manćini, koji je ekipu preuzeo nakon debakla u kvalifikacijama za SP 2018. i koji je polako gradio moćnu ekipu, bez velikih zvezda koje prednjačeali je "spakovana" do savršenstva. Tačno se zna ko što radi na terenu, a ono što Azure takođe izdavja od ostalih timova je izvođenje prekida, za šta zasluge nosi Manćinijev specijalac u stručnom štabu - čovek kojem su posvećeni naredni redovi.

Išao na trenersku akademiju i radio u banci

Brojne gledaoce koji nisu pratili Italiju u poslednjih godinu i po dana iznenadile su neobične kombinacije koje Azuri odigravaju u prekidima. To je posebna zasluga Đanija Vija, genijalca iz Venecije koji je, dok je završavao trenersku akademiju, radio kao bankar, piše index.hr.

Njegov potpis na igri Italije video se u gotovo svim utakmicama, a posebno na onoj protiv Velsa, kad su Italijani potpuno zbunili protivničku obranu pre nego što je Pesina postigao gol.

Dok je bio trener četvrtoligaša Kvinto di Trevisa, Vio se fokusirao na usavršavanje prekida i svih mogućih varijanti kako se oni mogu izvesti. Ključ u njegovoj tadašnjoj ekipi bila su dva blizanca koji su bili toliko isti da protivnički igrači jednostavno nisu mogli znati koga moraju čuvati. Pre nego što bi prekid bio izveden, njih dvojica stajali bi kao ukopani i netremice bi gledali golmana u oči stvarajući tako nelagodnost i njemu i njegovim saigračima. Potom bi se raštrkali po šesnaestercu i, neretko, nekako zabili gol.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Austrija Foto: Tanjug/AP

Sve to bila je osnova za njegov završni rad u kojem se bavio prekidima, a rad je kasnije pretvorio u popularnu knjigu "Dodatnih 30 posto", koju je napisao dok je paralelno radio u banci.

- Sve što ću reći jeste da morate detaljno analizirati svakog svog igrača i naći mu specifičan zadatak tokom prekida. Najvažniji je tajming - rekao je Vio u jednom intervjuu.

Njegova knjiga nekako je 2005. došla i do Valtera Zenge, koji je tad vodio Crvenu zvezdu, u kojoj je primenio stvari koje je pročitao u knjizi.

Kad je otišao u Al-Ain, Zenga je doveo Vija u klub na 20 dana i čitavo to vreme igrači su vežbali prekide. Kad je otišao u Kataniju, insistirao je da mu u stručnom štabu bude Vio. No on nije želeo da se odrekne svog posla u banci pa je Zenga dogovorio da avionom dolazi četvrtkom i bude u klubu do nedelje. Od 44 gola koje je Katanija dala i tako se spasila od ispadanja, 17 je palo iz prekida koje je osmislio Vio.

S godinama je Vio napravio celu bazu akcija za prekide, kojih je sad 4380, a prošle godine lično ga je nazvao Roberto Maćini, u čiji štab je došao u septembru. Viov rad su na svojoj koži osetili i igrači BiH koje su Italijani potpuno zbunili kod jednog prekida. Pre nego što je lopta bila izvedena, postavili su četiri igrača u "živi zid" tako da su stali u ofsajd ispred golmana i potom se razbežali i zbunili sve na terenu.

- Manćini zna da je ovo kratak turnir u kojem prekidi mogu biti ključni. Zato je nazvao Đanija i to bi mu se moglo višestruko isplatiti - rekao je Zenga.

Video: Klopov dvojnik napravio haos: Pevao s navijačima Engleske pred meč s Nemcima

Italijani su prilično dominantno stigli do polufinala EURO, dok su se Španci provlačili, pa ćemo večeras (21.00) gledati superderbi - kvota na Azure je 2,65, na Furiju 2,85, a na iks, odnosno da opkladu da utakmica ide u produžetke 3,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Italija - Španija

(Telegraf.rs)

Video: Igrač Bostona video Sombor shuffle na delu: Jokić ga zaludeo, pa dao koš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • robi

    6. jul 2021 | 09:25

    italia..italiaa..tamtararam..tamtararam italia italiaa..uff 3:0 za italiju..spanija ce veceras da vidi sta je prava 'tika-taka'svi su za dve klase nize od italije!englezice u finalu isto 3:0 za italiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA