Partizanu je potrebna rekonstrukcija tima: Stranci, povratnici - pali ste na ispitu!

 
 
  • 12

Crno-beli će, ako žele da budu konkurentni, morati da angažuju bar pet novih, kvalitetnih igrača, jer im postojeći dve godine nisu doneli ništa

Epilog finala Kupa Srbije nije značajno uticao na odluke u vezi sa igračkim kadrom koje će u Partizanu biti sprovedene u letnjem prelaznom roku, jer su one praktično donete i pre pomenute utakmice. Crno-bele čeka ozbiljna rekonstrukcija, u kojoj će nekolicina skupo plaćenih fudbalera dobiti "zahvalnicu", a sa druge strane će biti angažovati igrači koji će povećati kvalitet i doneti konkurentnost klubu u narednoj sezoni.

Da krenemo sa strancima, izuzimajući Takumu Asana, koji je utekao kad mu vreme nije... Na Telegrafu ste već mogli da pročitate da se Maki Banjak sam "ispisao" iz Partizana nepofesionalnim gafom na meču sa Zvezdom, a njegovim putem će i njegov najbolji prijatelj iz ekipe - Žan Kristof Bajbek.

Francuzu je još u martu saopšteno da je i za njega i za Partizan bolje da potraži novu sredinu i da mu niko neće praviti probleme, jer je jasno da nijedna strana od postojeće saradnje nema ama bađ nikakvu korist.

Bajbek je od dolaska u Partizan daleko više vremena provodio u ambulanti i u objektima sa "brzom" hranom, a i kada je tobože mogao da trenira - retko se pojavljivao u sportskom centru u Zemunu,.

Parttizan je, pisali smo već, učinio sve da ga vrati u fudbalski život, posvećena mu je posebna pažnja, angažovan nutricionista, medicinski tim je potrošio sate i sate ne bi li ga doveo u stanje da makar liči na profesionalnog fudbalera, ali je od nekada velikog talenta ostala samo priča.

Ulaganje u "rashodovanog" Francuza je zaličilo na kupovinu skupog automobila, ali na auto otpadu, pa su i u Humskoj digli ruke i odlučili da raskrste sa njim što je pre moguće, kako bi se oslobodio prostor za pravog napadača, bez koga tim igra od odlaska Umara Sadika.

Što se Sejdube Sume tiče, njegov profesionalizam i radna etika, pa i posvećenost timu, o čemu svedoči ubeđivanje Banjaka da uđe na derbiju, nikada nisu bili sporni, bez obzira na introvertnost.

Sejduba Suma, Bibras Natho, FK Partizan Foto: MN Press

Kvalitet još manje, jer, kako davno reče Zlatan Ibrahimović kada su ga kao mladog poredili sa Henrikom Larsonom - ono što ostali u Partizanu mogu sa loptom, Gvinejac vezanih očiju može sa pomorandžom i to levom nogom.

Ipak, pogledi i senzibilitet trenera i Sume definitivno nisu u istoj ravni. Stanojeviću su svi igrači isti i sve utakmice važne. Gvinejac, pak, voli poseban tretman i pažnju, jer je svestan da mu fudbalski niko nije ni prineti, a i ponekad voli da "bira" mečeve.

Ako i zanemarimo pomenute razlike, rastanak je nekako logičan sled okolnosti, jer je fudbaler već dugo vremena u timu i možda je došlo do obostranog zasićenja, a pitanje je da li bi ostao miran da i u budućnosti ima ulogu "pomoćnog osoblja" pored igrača od kojih je bolji i tri klase. Prodaja je zato izvesna i možda najbolje rešenje i za klub i za igrača.

Finale kupa Srbije, Derbi Foto: Nikola Tomić

Drugi miljenik navijača - Bibras Natho ulazi u poslednju godinu ugovora i oko njega se još uvek "lome koplja" u Humskoj. Mnogo je izvesnije da će i naredne sezone nositi crno-beli dres, jer je na tržištu teško naći igrača takvog kvaliteta, iako nije u cvetu mladosti, a i snaga mu sve teže prati fudbalski mozak.

Ipak, ako bi se pored njega angažovala nekolicina igrača kojima je fizika jača strana (kakav je bio Asano, recimo), Izraelac nije upitan, jer na terenu vidi sve i - kako je svojevremeno Radomir Antić govorio za Nenada Milijaša - možda nije brz, ali lopta mu je brza. Ta odluka u Humskoj će svakako biti i najteža...

Neuspeo opit sa povratnicima

Kada su u pitanju ostali fudbaleri, Partizan će takođe morati dobro da izvaga šta mu je potrebno za narednu sezonu, ko koliko donosi i da li je sposoban da doprinese u budućnosti.

Finale kupa Srbije, Derbi, FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: ATA Images

Uvek su u Humskoj posezali za povratnicima i to je nešto što crno-beli neguju decenijama. Ipak, moraće dobro da izvagaju kada sledeći put posegnu za bivšim igračima, jer se pokazalo na najvežijim primerima da se "pelcer" često ne primi i klub, sem što ih skupo plaća, od njih nema puno koristi.

Ako se osvrnemo na minula dva prelazna roka, samo je Svetozar Marković doneo kvalitet Partizanu i zaradio svaki dinar koji je u njega uložen, ali, nažalost struke, defanzivac će morati da se vrati u Olimpijakos. Svi ostali su daleko ispod očekivanja i Partizan bi svakako morao da nađe modus rastanka.

To se, pre svih, odnosi Rajka Brežančića, koji ima još godinu ugovora, ali niti igra, niti ima nekakav doprinos na terenu, pritom je sa Ivanom Obradovićem već produžen ugovor, a Slobodan Urošević je standardan, te je treći levi bek u ekipi.

lazar Marković, FK Partizan Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Odnosi se to i na - Lazara Markovića, Miloša Jojića i Aleksandra Miljkovića, koji bi po projekciji trebalo da su nosioci igre, ali se već nekoliko puta u minulom periodu pokazalo da oni to, uz dužno poštovanje karijera, jednostavno nisu, niti mogu da budu. Pokazao je to i minuli derbi, u kome je Partizan "sa svojom decom", bez kvaliteta stranaca, jednostavno prosečan tim u Superligi.

Naravno, ima tu još otvorenih pitanja, šta će biti sa Sašom Zdjelarom i Aleksandrom Šćekićem, koji igrački nisu upitni, ali su takođe već dugo u timu i praktično nemaju adekvatne zamene.

Potom, ko od momaka iz Omladinske škole zaista može ponese dres Partizana i nosi se sa pritiskom, a da pritom ne zastrani u momentu slave i postane zvezda Instagrama i beogradskih frizera bez učinka na terenu.

Filip Stevanović Printskrin: Instagram

Poput, recimo, Filipa Stevanovića, koji je zaboravio na kućno i Partizanovo vaspitanje kada se uhvatio za kvaku Teleoptika, počeo da kritikuje sa 18 godina i krenuo u zagrljaj arapskim dolarima, zaboravljajući gde je prohodao.

Crno-belima, odnosno treneru Aleksandru Stanojeviću, koji je iz postojećeg kadra izvukao maksimum i pred kraj sezone "cedio suvu drenovinu", potrebna je "sveža krv", ulaganje i angažovanje kvalitetnijih igrača, jer sa postojećim već dve godine na znaju za trofej. To je za klub renomea Partizana, blago rečeno - katastrofa!

(Telegraf.rs)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    26. maj 2021 | 12:46

    Partizanu je potrebno da se drzava ne mesa u izbor nove uprave koja ce raditi u interesu kluba a ne u interesu gazde koji mrzi Partizan,mnogo se vi pravite naivni da ne znate kako sta funkcionise

  • Putin R.S

    26. maj 2021 | 12:39

    Lazar Markovic je opet pokazao da je nikakav igrac. Kakvo crno "duzno postovanje na karijeru"!!?? Pa covek nije sastavio nigde jednu celu sezonu igrajuci osim u Patlidzanu. Milos Jojic takodje nikakav fudbaler. Od njihovog fudbala nema vise nista. Oni su igraci za opstinsku ligu jer i ovoa nasa kakva takva je za njih Premijer Liga.

  • Дража

    26. maj 2021 | 12:47

    Шта рећи о тиму у коме игра Лола Смиљанић?! 😂 Дечко је промашио спорт, па он не би могао да хреје клупу ни у ФК Челарево...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA