Zvezdin sastav za Kup finale: Od ovog ne može jače, napadačka furija za ispunjenje decenijskog sna

 
 ≫ 
  • 26

Stanković sa najjačim adutima kreće po pehar i objedinjenje domaćih trofeja posle 14 godina

Još jedna pobeda i kup titula, koja znači i skoro deceniju čekanu "duplu kurunu" Zvezde. Ako je jedna generacija sposobna da ispravi kikseve prethodnika i objedini dva domaća trofeja posle tačno 14 godina, to je definitivno ovaj tim Dejana Stankovića koji je dosad ispunio sva očekivanja navijača, i više od toga, a šlag na torti bio bi trijumf u finalu protiv najvećeg rivala Partizana, čime bi zaokružio bajkovitu sezonu.

Kakav bi to tek završetak takmičarske godine bio za šampiona Srbije.

Shvatajući značaj ovog meča, Stankoviću je savršeno jasno da improvizacije i eksperimentisanja sa sastavom ne sme biti. Osloniće se na proverene adute, sa najjačim snagama mora udariti na crno-bele, koji su u poslednjem dvoboju pokazali da imaju i te kako kapaciteta da pomrse Zvezdi račune.

Ako je nešto sigurno pred sutrašnji meč u pogledu izbora igrača za derbi, to je sastav defanzivne linije Zvezde. Ispred kapitena Borjana, delovaće udarna četvorka navikla da podnosi najjače udare protivničkih napada na najvažnijim utakmicama: Gajić, Milunović, Degenek i Rodić. To je zid koji je dosad retko padao pod udarima rivala.

Postava koja uliva poverenje navijača, i koja je Zvezdi i defanzivno i ofanzivno donela mnogo ove i prethodnih sezona.

Finale kupa, Zvezda Partizan, medjusobni skor, statistika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Vezni red je žila kucavica crveno-belih, to je jasno kada konce igre drži igrač poput Mirka Ivanića, momka koji nesumnjivo igra sezonu karijere, što papagajski već ponavljamo iz teksta u tekst. Mića je podigao lestvicu očekivanja navijača, pa se od njega sada i ubuduće očekuju samo vrhunska izdanja i potezi koji prave razliku u najvažnijim utakmicama.

Naravno, Ivanić je samo deo slagalice u Stankovićevom mozaiku, mnogo toga zavisiće i od organizacije odbrane iza napadačke linije. Kada se povede pitanje o markaciji prostora, prekidima protivničke tranzicije i destrukcije igre rivala, tu je Sanogo čovek od najvećeg poverenja saigrača.

Dok će Sanogo brinuti o tome da igra rivala ne bude tečna, promena ritma i kreativna energija očekuje od Veljka Nikolića, pred kojim je još jedna prilika za potvrdu potencijala.

Fudbalska postava Zvezda, sastav 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović

Protivničkim timovima nije svejedno kada se povede diskusija o Zvezdinoj ofanzivnoj liniji iza koje, rekosmo, "hendluje" Ivanić i to će biti slučaj i protiv Partizana. Osim njega, Katai i Ben biće nesumnjivo najveće napasti za odbranu crno-belih. Zvezda je toliko puta profitirala na lucidnosti momka iz Srbobrana da je suvišno govoriti o tome koliko samo jedan njegov vic u igri, trk, dribling, asistencija "kroz odbranu" rivala i "ispod" nje, može doneti prevagu.

Stankovićev izbor za ovaj put u samom špicu je uvek neugodni, pokretljivi i nezgodni Falčineli, koji, ponovili smo to bezbroj puta, ne doprinosi ekipi toliko golgeterski, koliko svojim istančanim osećajem za prostor, postavljanje, pozicioniranje, što u mečevima kao što su ovi za trofej, ume da bude zlata vredan adut u rukama jednog tima.

Zvezdina snaga leži i u širini rostera, pa Stanković, ako stvari ne krenu najbolje sa prvom postavom, na raspolaganju ima dovoljno jake i kvalitetne pojedince čiji ulazak u igru može proekrenuti tok utakmice. Sa klupe će kao zapete puške čekati Kanga, Falko, Gavrić, Petrović...

Naravno, svaka taktika, dogovor i planiranje mogu lako pasti u vodu i skršiti se sa izlaskom na teren, ako igrači ne budu imali ono najvažnije potrebno za derbi - vruće srce i hladnu glavu.

Video: Stanković: Cilj dupla kruna, ko se više žrtvuje - pobediće

(Telegraf.rs)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA