Kolarov pričao o odnosu sa Piksijem i privrženosti igrača Srbiji: "Struka nam je najveći problem"

 
 
  • 18

Bivši kapiten nacionalnog tima govorio o aktuelnim temama u srpskom fudbalu

Fudbaler Intera i bivši kapiten reprezentacije Srbije, Aleksandar Kolarov bio je gost emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" na televiziji Nova S gde je, pored ostalog, pričao o svom odnosu sa aktuelnim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem i ostalim aktuelnim temama u srpskom fudbalu.

Mnogi su izostavljanje Kolarova sa spiska reprezentativaca za mečeve sa Irskom, Portugalijom i Azerbejdžanom protumačili kao defintiivan razlaz iskusnog defanzivca sa Orlovima, a sve u režji novog selektora.

Odmah se postavilo pitanje odnosa Kolarova i Stojkovića, da možda tu nešto ne štima najbolje, ali fudbaler Intera je negirao sve takve i slične navode i spekulacije. Naravno da je veliki fan reprezentacije i selektora Stojkovića, kako je rekao.

- Piksija znam jako dobro, čuli smo se već, doći će u Milano na večeru, pa ćemo razgovarati o svemu. Ja sam veliki sam navijače naše reprezentacije, stigao sam da pogledam ove utakmice što su igrali i mogu reći da se vidi jedna nova energija, puno entuzijazma i da je to Piksijev pečat - rekao je Kolarov.

Bivši kapiten Orlova je i otkrio zbog čega nije igrao sa Škotskom, odnosno da je odluku da ne igra doneo on i niko drugi, kako se to spekulisalo tih dana.

Kolarov se dotakao i problematike selekcija od najmlađih kategorija pa sve do seniora, dao neka svoja zapažanja kako bi sve to trebalo da funkcioniše da bi Srbija bila bolja.

- Mi kao nacija imamo dar za fudal i sport. Sve ovo ranije što smo se plasirali ili osvajali u mlađim kategorijama, odigrali smo na suv talenat, ali imamo veliki problem da napravimo taj korak između juniora i seniora. U Srbiji generalno postoji veliki prblem sa strukom.

Ne slaže se Kolarov sa uvreženim mišljenjem u narodu i među navijačima da srpski fudbaleri "ne ginu" za dres.

- U reprezentaciji sam prisutan skoro 15 godina, i mislim da igrači, govorim ovo ne bežeći od krivice i ne bežim od naše odgovornosti, su najmanje krivi za neke loše rezultate. Činjenica je da mi isto tako snosimo deo krivice, ali moraš i da nas staviš u najbolje uslove da bismo bili najbolji. Godinama od nas nije izvlačen maksimum, ima tu i krivice trenera, rukovodilaca... Ali verujte, mi  igrači se osećamo najviše poraženim kad reprezentacija izgubi, jer mi najbolje osećamo fudbal.

Fudbal Srbija - Portugal Foto: Nikola Tomić

Bivši kapiten je pokušava da kaže da igrači svih ovih godina žude za reprezentativnim uspehom i igranjem za Srbiju.

- Sa strane ljudi to drugačije kometarišu, ali ovo je jedina istina: to su sve radni i pošteni momci, i privrženi dresu Srbije. Godinama je to osporavano i to ti automatski stvara pritisak. Znam dobro koliko igrači budu tužni posle poraza u reprezentaciji. Meni je svaka utakmica za Srbiju bitna, čak i protiv Moldavije mi je bitnija nego neka u klubu. Nadam se da ćemo sa Piksijem sad biti ok i da se nećemo zaustaviti samo na plasmanu na Svetsko prvenstvo. Fali nam taj korak više, kontinuitet, jer se iz tog kontinuiteta nešto izrodi, kao Hrvati, koji imaju nosioce igre u svetski jakim klubovima. Mi sad nemamo taj kvalitet koji su oni imali u tim njhovim generacijama koje su pravile rezultate, ali imamo jako talentovane igrače.

Ima Kolarov ideju kako bi trebalo da izgleda upravljanje svih reprezentativnih selekcija. Podvlači - rezultat ne sme biti u prvom planu sve do seniora!

- Vidite, ovde se stavlja pritisak mladim igračima da budu prvaci, ali ja to ne bih tako radio, nego bih pre da se radi na stvaranju igrača za seniorsku selekciju. Ko se još seća šta smo kao juniori osvojili, malo ko posle. Trebalo bi, recimo, da sve selekcije igraju u istoj formaciji, na primer, 3-4-1-2, da postoji sistem. Jeste bitno stvarati pobednički mentalitet, ali to se radi na treninzima, kroz želju i motivaciju. Najvažnije je pokazati deci da znaju šta se radi i kako se radi.

Govorio je Kolarov i o tome koliko je bitna uloga predsednika Fudbalskog saveza.

- Samo kod nas je možda tako (sa fss), da svi znaju ko je predsednik Saveza. Ja, recimo, u Italiji nisam imao pojma ko je predsednik, ni u Engleskoj. Rad Saveza se meri rezultatima reprezentacije, i ako Piksi donese rezultat niko se ni ne pita ko je predsednik, ali ako nema rezultata onda svi upiru prstom u njega. Ja sam za vreme mog mandata u reprezentaciji imao dva predsednika, Karadžića i Kokezu, i sa obojicom sam imao dobar odnos kad je trebalo da se priča. Mislim da predsednik treba da namesti da stvari funkcionišu, da dovedeš vrhunskog trenera, i onda sve drugo pada u vodu, jer rezultat pokriva sve ostalo. Ponavljam, u Srbiji je struka problem, nemamo dovoljno odbrih trenera.

(Telegraf.rs)

Video: Kolarov o višegodišnjem ispadanju iz igre za Euro

(Telegraf.rs)

Video: Igrač vratio glavom loptu golmanu, sudija mu dao žuti karton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    2. april 2021 | 23:38

    "Znam dobro koliko igrači budu tužni posle poraza u reprezentaciji" Dečko ja sam tužan kada u parku izgubim na male golove a za reprezentaciju bih umro...ako te Ivanović ne vrati plaćenom reklamom kod njega u emisiji, niko neće ...

  • Gogi

    2. april 2021 | 23:41

    Po tebi nemamo trenere ali zato imamo predsednike saveza!? Na žalost i jedan i drugi su ostavili loš trag u našem fudbalu neznam ko je gori.

  • SRB Mafia

    2. april 2021 | 23:50

    Piksi majstore!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA