Zvezda drhti zbog kazne za vređanje Ibrahimovića: Najgore opcije izbacivanje i selidba sa Marakane

 
 
 ≫ 
  • 98

Crveno-beli još nisu pronašli izgrednika, koji bi mogao skupo da košta klub

Bez obzira što je Crvena zvezda završila putešestvije u Evropi za ovu sezonu ispadanjem od Milana u 1/16 finala Lige Evrope, crveno-beli nisu završili i posao sa UEFA koja za nedelje koje slede sprema novu kaznu srpskom šampionu zbog vređanja Zalatana Ibrahimovića.

Podsetimo, jedan od gostiju iz lože stadiona "Rajko Mitić" je tokom prve utakmice 18. februara Šveđanina oslovio sa "balijo", a disciplinski organi UEFA su pre nekoliko dana otvorili istragu zbog rasizma i uvredljivog skandiranja, kao i kršenja protokola o igranju utakmica tokom pandemije korona virusa.

Iako je u saopštenju osudila i obećala da će pronaći počinioca koji je naneo štetu klubu vrađanjem Ibrahimovića, do današnjeg dana od crveno-belih nije stigla nikakva potvrda da li je to zaista i učinjeno.

Ono što zanima sve objektivne navijače Zvezde, koji su odmah osudili tog neodgovornog gosta, je kakva kazna očekuje crveno-bele za incident koji joj se stavlja na teret, a s obzirom na dugu istoriju kazni koje je srpski šampion dobijao u sličnim situacijama prethodnih sezona.

Prema članu 14. pravilnika UEFA koji se navodi i u "slučaju Ibrahimović", a koji podrazumeva sankcije za vređanje na osnovu etničke pripadnosti, za prvi prekršaj predviđeno je delimično zatvaranje stadiona.

Zvezda već imala dva ogromna minusa

FK Crvena zvezda - FK Milan Lože na stadionu Zvezde su bile prepune protiv Milana, a isto je bilo i prethodno protiv Genta i Hofenhajma; Foto: Marko Jovanović

Zvezda je to već iskusila u julu 2017. na utakmici sa kazahstanskim Irtišom u kvalifikacijama za Ligu Evrope kada je bio zatvoren Sever, pa su Delije navijale s Juga.

Ako se neko ne seća, Zvezda je tada kažnena i sa 8.000 evra, a sve zbog skandiranja "UEFA mafija, Kosovo je Srbija" na meču sa Florijanom nekoliko dana ranije.

Probleme sa UEFA crveno-beli su imali i godinu dana kasnije u pohodu na onu prvu grupnu fazu Lige šampiona. U avgustu 2018. crveno-beli su kažnjeni sa dve utakmice bez publike i 72.000 evra, takođe zbog "rasističkog skandiranja" na meču sa letonskom Suduvom, ali je u međuvremenu u žalbenom postupku kazna prepolovljena na jedan meč koji je odrađen protiv Salcburga na Marakani bez prisustva navijača.

Dakle to je ujedno bilo i poslednje kažnjavanje crveno-belih za rasizam od strane UEFA pošto je u godinama koje su usledile srpski šampion uglavnom plaćao novčane kazne zbog loše organizacije, zakrčenja stepeništa na tribinama ili divljanja navijača kada nisu mogli da vode simpatizere na gostovanja u Ligi šampiona u sezoni 2019/20.

Potencijalni problem za crveno-bele

FK Crvena zvezda, žreb, Liga šampiona Mnogo strahova izaziva izricanje presude za narednu evropsku sezonu crveno-belih; Printskrin: Uefa.com

Ono što sada muči navijače Crvene zvezde je sledeća kazna koja je zaprećena famoznim Članom 14. pravlinika UEFA kada je reč o rasizmu, a posle odrađenih kazni sa Irtišom i Salcburgom. Sankcije za svaki sledeći prestup koji u sebi sadrži rasističko delovanje, a koji potpada i pod ovaj član su:

- zatvaranje stadiona na više od jedne utakmice

- potpuno zatvaranje stadiona (dakle igranje na neutralnom terenu)

- gubitak utakmice službenim rezultatom (što ne dolazi u obzir jer je Zvezda već ispala)

- diskvalifikacija iz takmičenja (i to je teško izvodljivo jer je Zvezda ispala)

Takođe, nepoznanica je i kako će disciplinski organi UEFA tretirati prethodnu kaznu od dve utakmice koja je preinačena u žalbenom postupku na jednu iz 2018. godine, jer ukoliko je tretiraju kao prvostepeno izrečenu, Zvezdi sada ne ginu i tri ili više utakmica pred praznim tribinama ili u najgorem slučaju potpuno zatvaranje stadiona i iseljenje sa Marakane u sledećem ciklusu u međunarodnim takmičenjima, što bi moglo da znači da crveno-beli moraju da traže novi stadion za igranje evropskih mečeva.

Ono što je dodatni problem Zvezdi je što je i tokom grupne faze Lige Evrope na mečevima sa Gentom i Hofenhajmom opomenuta od strane UEFA na preterano prusustvo publike u loži, mnogo veće od dozvoljenog. I sada je pojedinac vređao Zlatana baš iz te lože što može da bude veliki problem u pokušaju crveno-belih da se odbrane.

Partizan strahuje pred svaku evropsku utakmicu 

FK Partizan; Liga Evrope Stadion Partizana tokom evropskog meča; Foto: MN Press

Srpski fudbal godinama nema dobro iskustvo kada se radi o rasizmu i tretmanu pred disciplinskim organima UEFA. Pored Zvezde i njen veliki rival Partizan je prethodnih sezona bio često kažnjavan igranjem bez publike, igranjem pred decom zbog rasisitčkih ispada navijača.

Poslednji u nizu bio je onaj iz 2019. godine kada su crno-beli kažnjeni sa dve utakmice pred praznim tiribinama zbog vređanja fudbalera turske Malatije Mičela Donalda, ali i zastave sa keltskim krstom na tribinama koja se smatra nacističkim obeležjem.

Holanđaninu i nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde sa tribina su vikali da je "pi*ka ciganska" što je i jedan od nadimaka navijača crveno-belih, ali je UEFA to okarakterisala kao izliv rasizma pa je Partizan na utakmici protiv Moldea igrao pred praznim tribinama, a kasnije protiv AZ Alkmara navijala su samo deca.

Od toga dana čelnici Partizana su u stalnom strahu od UEFA disciplinaca jer im je zaprećeno izbacivanjem iz Evrope u slučaju ponavljanja incidenta, pa pred svaku utakmicu saopštenjima apeluju na navijače da se suzdrže od pogrdnog skandiranja i isticanja nacističkih parola.

Takođe, jedan od najpoznatijih rasističkih ispada navijača Partizana zabeležen je u oktobru 2014. godine na utakmici grupne faze Lige Evrope protiv Totenhema u Beogradu.

Zamišljen kao navijačka šala, transparent "Only Jews and pussies", kao aluzija na popularnu britansku TV Seriju "Mućke" okarakterisan je kao antisemitski, a crno-beli su zbog njega kažnjeni sa 40.000 evra i zatvaranjem dela južne tribine na meču sa Bešiktašom.

I dobro su prošli s obzirom na to da su Englezi tražili izbacivanje srpskog kluba iz takmičenja.

Video: Ovako su deca bodrila Partizan kada je kažnjen od strane UEFA

(Telegraf.rs)

Video: "Hvala vam": Trener Benfike stigao u Srbiju, pa poslao šmekersku poruku pred meč sa Zvezdom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloa

    10. mart 2021 | 11:52

    Naravno da se zna ko je izgrednik ali se zvanicno ne zna.Ko sme VIP osobu da proziva.

  • Misoni

    10. mart 2021 | 12:00

    Pa lepo ,posto kao neznaju ko je...treba ih kazniti 500.000 evra zabraniti da se igra na stadionu 2 god.kazniti sve direktore sa po 3 god zatvora ...pa ces da vidis

  • Mihailović

    10. mart 2021 | 11:58

    Treba kazniti kada puste na stadion takvu osobu i još ga štite nakon šta je vređao takvu fudbalsku gromadu Ibrahimovića... takvi pojedinci prave ružnu sliku o Srbima i Srbiji... Zanima me dali će ta osoba biti u Srbiji kažnjena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA