Sve što treba da znate o meču Voždovac - Partizan: Kad se igra, ko sudi, a ko je favorit?

 
 
 ≫ 
  • 4

Tim iz Zaplanjeske u minulom periodu bio kao kost u grlu crno-belima, pa utakmica s razlogom ima epitet gradskog derbija

Poslednje gostovanje Partizana ove jeseni biće verovatno i najjteže za izabranike Aleksandra Stanojevića, jer je specifično po mnogo čemu.

Pre svega, Voždovac u minule tri godine, od poslednje šampionske titule u mandatu Marka Nikolića, nikako ne leži crno-belima i znao je da zastane kao “kost u grlu” favoritu, čak i izazove potrese poput promene trenera (Zoran Mirković), udaljavanje od najvažnijeg trofeja, začetke igračkih kriza.

Na sve to, stadion i teren u Zaplanjskoj ulici, čini se, odgovara samo domaćinu u celoj ligi, što zbog veštačke podloge, što zbog specifičnih uslova generalno, na koje su samo “zmajevi” adaptirani u potpunosti, što je i razumljivo.

Kako bilo, Partizan ima nameru da nastavi pobednički niz, dok je Voždovac u seriji promenljivih rezultata, ali je jedno sigurno - ljuditelje fudbala očekuje dobar meč, koji je tradicionalno tenzičan, borben, pa neretko i efikasan.... Telegraf vam donosi činjenice u vezi sa današnjim okršajem crno-belih i “zmajeva” na dobro poznatom “krovu”.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Duel između Partizana i Voždovca se igra od 17.00 časova, a prenosiće ga Arena sport 1, kao glavni nosilac TV prava za Superligu, kao i B92.

163. Večiti Derbi Foto: Nikola Tomić

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Rekosmo već u uvodu da je domaćin u seriji promenljivih rezultata, pošto je u poslednjih pet mečeva upisao dve pobede, isto toliko poraza i jedan nerešen rezultat. Trener Jovan Damjanović je u tom periodu isprobavao različite sisteme, tražio i dobitnu kombinaciju, ali “zmajeve” pred današnji duel sa crno-belima prati loš rezultat iz minulog kola, pošto su poraženi do Napretka u Kruševcu (3:1) i verovatno će protiv favorita tražiti priliku za iskupljenje.

Partizan, pak, igrački još uvek traži sebe, ali je pomak u odnosu na početak Stanojevićevog mandata evidentan. Računajući i jedan meč u Kupu, crno-beli su vezali šest pobeda, što se dugo nije dogodilo, uz veoma dobre partije protiv Spartaka, Metalca, Proletera i TSC, ali i uz malu igračku oscilaciju sa Čukaričkim u minulom kolu, gde su “isčupali” pobedu u 86. minutu.

FK Voždovac - FK Partizan Foto: MN Press

Međusobni susreti?

U protekle tri godine, Voždovac i Partizan su deset puta odmerili snage, a “zmajevi” su verovatno jedan od klubova sa najboljom statistikom protiv crno-belih, jer su u tom periodu upisali četiri pobede. Neke su bile veoma bolne, izazvale su i promene u Humskoj i na trenerskim i na rukovodećim pozicijama, pa favoritu sigurno nije svejedno kada u rasporedu vidi Voždovac kao rivala na gostujućem terenu. Tim pre što izabranici Jovan Damjanovića imaju čak osam vezanih uspeha na “krovu”.

Zdravstveni bilten?

Izuzev Žana Kristofa Bajbeka, za koga je Aleksandar Stanojević napomenuo da nije spreman za napore, Lazara Markovića koji je rovit, te Aleksandra Miljkovića (temperatura), Partizan može da računa na sve ostale igrače, odnosno nosioce igre.

Što se Voždovca tiče, izuzev sitnih problema, Damjanović takođe može da računa na najjači sastav za duel sa crno-belima.

Najveća opasnost?

Odbrana Partizana će danas najviše morati da povede računa o napadaču Nikoli Vujanoviću, koji je do sada postigao pet prvenstvenih golova, jednako kao i nekadašnji đak crno-belih Jovan Nišić, fudbaler koji je veoma opasan iz drugog plana. Tu su još takođe Pantović i Ivan Milosavljević, takođe dete iz Humske, koje ove jeseni veoma dobro igra u Voždovcu.

Najopasnije oružje Partizana je definitivno Sejduba Suma, koji je u minula dva kola direktno kreirao pobede crno-belih i pokazao da mu nema premca u Superligi. Uz njega, Voždovac bi trebalo da brine i zbog povratka Filipa Holendera, koji se sjajno razume sa Gvinejcem, kao i Takuma Asano, čovek od poverenja Aleksandra Stanojevića.

FK Voždovac - FK Partizan Foto: MN Press

Ko je favorit na kladionicama?

Dobri rezultati i bolja forma u proteklom periodu utiču i na prognozere, te je Partizan u kladionicama označen kao veliki favorit u današnjem duelu sa Voždovcem. Kvote na pobedu crno-belih se kreću od 1.45 do 1.60, remi se vrednuje od 3.37 do 4.10, a pobeda domaćina između 5.20 i 6.20.

Ko sudi utakmicu?

U gradskom derbiju u Zaplanjskoj pravdu će deliti Zoran Široki koga navijači crno-belih uopšte ne simpatišu, a pomagaće mu najbolji mahači koje Srbija ima - Dalibor Đurđević i Milovan Ristić.

Reč aktera?

Jovan Damjanović, Voždovac

- Partizan je u jako dobroj formi i seriji. Igraju agresivan i organizovan fudbal sa dosta snage i intenziteta. Кvalitet koji poseduju je neosporan, a mi ćemo probati da dostignemo taj intenzitet i preuzmemo kontrolu, ukoliko to bude moguće. Kontinuitet naših dobrih igara je evidentan, dominantni smo na domaćem terenu i imamo razloga da budemo optimisti. Verujem da ćemo pre svega odigrati jednu kvalitetnu utakmicu. Momci su radili vredno i ovakve utakmice mogu da im donesu mnogo toga dobrog.

Aleksandar Stanojević, Partizan

- Voždovac je klub koji forsira trenere koji igraju napadački fudbal, koji kroz posed jure rezultat, sigurno da će nam biti teža utakmica i zbog trave i zbog načina na koji igraju, dominirali su uglavnom tokom sezone.

Očekivani sastavi

Voždovac (4-2-3-1): Preković, Živković, Milović, Gajić, Lasickas, Nišić, Ajdinović, Milosavljević, Pantović, Putinčanin, Vujanović

Partizan: Stevanović, Lutovac, S. Marković, Vujačić, Urošević, Zdjelar, Šćekić, Asano, Stevanović, Suma, Holender

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA