Rat za OFK Beograd: Bira se novi predsednik, navijači hoće čuvenog golmana, uprava direktora "Laste"

 
 
 ≫ 
  • 16

Klub koji je godinama u konstantnom padu nalazi se na prekretnici

Jedan od najstarijih srpskih klubova OFK Beograd ponovo se nalazi na prekretnici.

U nedavno okončanoj sezoni u Srpskoj ligi Beograd "Romantičari" su bili tek 12. na tabeli, a jesen za nama je obeležio i period bez struje na Omladinskom stadionu, kojem je obustavljena isporuka električne energije zbog nagomilanih dugova.

Problemi OFK Beograda nisu od juče. Oni se ređaju godinama unazad, otkako je klub "pušten niz vodu" posle one "čuvene" utakmice na Vračaru sa Crvenom zvezdom iz jula 2015. i sumnjivog prelaza u drugom poluvremenu - 2:6 (2:0).

Od te sezone 2015/16, "Romantika" je u konstantnom padu, a poslednje tri sezone takmiči se u (amaterskom) trećem rangu. Paralelno sa klubom, propada i Omladinski stadion, koji od 2009. faktički i nema zakupca jer je ugovor o iznajmljivanju sa gradom čije ime klub nosi istekao.

U takvom stanju stvari tribine se godinama urušavaju, pa stadion već sada ne bi mogao da organizuje ni utakmice najnižeg ranga. A nekada su tu gostovali Atletiko Madrid, Okser, Dinamo Moskva, Galatasaraj...

Nagomilani problemi - klupski dug iznosi oko 3 miliona evra - plus loši rezultati, izazvali su ovo jeseni nove potrese na Karaburmi. Nino Došen Majkić, beogradski advokat koji je nekoliko godina obavljao ulogu predsednika Upravnog odbora, odlučio je da se povuče, svestan da je nemoćan da bilo šta promeni.

Pošteno. Osvojeni Kup na teritoriji FS Beograda (među amaterima) premalo je za klub ovakvog renomea koji će u narednom periodu dobiti novog predsednika, možda i novo klupsko rukovodstvo. Naime, već sada je poznato da će se na Skupštini kluba koja se očekuje oko Nove godine pojaviti dvojica kandidata i da će 31 član ovog organa moći da se izjasni o daljem kursu koji će klub zauzeti.

Na Karaburmi postoje dve strane i svaka ima svoju viziju novog imidža OFK Beograda. Jedna struja je doskorašnja grupa funkcionera okupljena oko predsednika Skupštine kluba Ljubiše Đurovića, nekada istaknutog funkcionera SPS-a, koja je podržavala i advokata Došena Majkića.

Njihova ideja je da za predsednika OFK Beograda kandiduju Vladana Sekulića, generalnog direktora "Laste" i, kako stoji na sajtu kluba, potpredsednika Upravnog odbora "Romantičara". On je pre nekoliko dana iz izolacije u kojoj se nalazi zbog pandemije korona virusa odbio da potvrdi kandidaturu "Sportskom žurnalu", ali prema informacijama sa Karaburme, Đurović i aktuelna uprava žele da ga isture u prvi plan.

Vladan Sekulić Vladan Sekulić; Foto: MN Press

Kada je reč o drugoj strani, ona ima nesumnjivu podršku pravih i vernih ljubitelja "Romantike". Navijači, simpatizeri, bivši igrači i oni kojima je plavo-belo na srcu, ujedinili su se oko jednog imena - Saše Stevanovića (46), nekadašnjeg golmana i reprezentativca Jugoslavije (tri nastupa).

Rođeni Kragujevčanin, Stevanović je jedan od retkih koji je ostavio dubok trag na Karaburmi. Za četiri godine zabeležio je 115 nastupa za "Romantičare", a potom imao i zapaženu desetogodišnju karijeru u mađarskom Đeru kojem je kao kapiten 2014. doneo šampionsku titulu posle tri decenije čekanja.

Posle igračke karijere gradio je i bogatu funkcionersku, upravo u Đeru gde je bio sportski direktor, a na molbu ljudi okupljenih u "Klubu prijatelja OFK Beograda", nekadašnjih igrača i veterana, prihvatio je da se kandiduje na predstojećim izborima za prvog čoveka kluba.

Saša Stevanović, golman, OFK Beograd Saša Stevanović iz igračkih dana; Foto: MN Press

- Saša Stevanović poznaje OFK Beograd, njegovu veličinu, strukturu i probleme. U karijeri je zabeležio trocifren broj nastupa za naš klub.

- U mađarskom Đeru proveo je više od 10 godina, gde je bio kapiten i predvodnik generacije koja je nakon 30 godina donela titulu tom klubu.

- Nakon igračke karijere, uz poverenje biva izabran za sportskog direktora Đera, gde stiče iskustvo na upravljačkim funkcijama. U tom periodu ima odličan odnos sa navijačima, fudbalskim radnicima, sportskim novinarima.

- Saša Stevanović je u više navrata pokazao poštovanje prema OFK Beogradu i navijačima. Jedan je od prvih koji se odazvao pozivu na rođendansku utakmicu, član je udruženja KPO.

- Svoje ljudske kvalitete dokazao je i van terena. Užasna tragedija koja je zadesila košarkašicu Natašu Kovačević, koja je u sudaru u Mađarskoj ostala bez noge, poznata je ljudima u Srbiji. Saša Stevanović je puno i nesebično pomogao Nataši. Ona je takođe bila gost na proslavi rođendana OFK Beograda.

Ovaj klub ima ko da brani!#klubprijateljaofkbeograda #ofkbeogradPosted by Klub prijatelja OFK Beograda on Saturday, December 5, 2020

- Ubeđeni smo da Saša Stevanović može na Omladinski stadion da donese prave sportske vrednosti, koje će pomoći u povratku Romantike na stare staze. Uz Saleta, za povratak OFK Beograda! Svi zajedno - stoji u saopštenju "Kluba prijatelja OFK Beograda".

Stevanović je u intervjuu "Sportskom žurnalu" potvrdio kandidaturu i poručio da "nema interes i da nije ni lud", kao i da ima plan kako da stabilizuje klub i vrati na Karaburmu nekadašnje igrače kako bi pomogli "Romantici" da se uspravi.

Ipak, konačnu reč daće Skupština kluba koja se očekuje u skorije vreme. Zanimljivo je da se među 31 delegatom u najvišem telu OFK Beograda nalazi i ime glumca Vuka Kostića, ali će i među delegatima sigurno doći do izmena, posebno jer su u međuvremenu preminuli nekadašnji igrači poput Ilije Petkovića ili Božidara Milenkovića.

Video: Božidar Milenković: Mladi igrači ovde nemaju od koga da uče fudbal, Zvezda i Partizan su ga uništili

(Telegraf.rs)

Video: Mitrović: Vidite koliko sam okupljanja propustio i koliko sam dao reprezentaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa123

    9. decembar 2020 | 18:45

    Dug 3 miliona evra, pa Zvezda i Partizan duguju ukupno 100 miliona pa ne is padoše u amaterski ligu, velika bruka Da ne pominjem Terzu koji je možda glavni krivac

  • Beograd iznad vas

    9. decembar 2020 | 19:29

    Kakva uprava želi isti taj Lasta je bio u upravi već deset meseci i ništa nije doneo Ofk Beogradu. A Nino Došen Majkić ima obraz kao djon, nista nije uradio za klub, doveo do toga da se srozamo na na najnize moguce grane koje pucaju pošto nije dorastao tome da vodi jedan klub. Pogazio je svaku svoju reč. Sale Stevanovic koji je na molbu dosao tu zato sto je sposoban covek koji može da iznese povratak Beograda! Vratiće se Beograd!

  • Ofkovac

    9. decembar 2020 | 19:12

    Vratiće se BEOGRAD!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA