Moćni Bajern je "rođen" na Marakani: Kako je Zvezda "pomogla" Nemcima da osvoje Ligu šampiona?

 
 
 ≫ 
  • 48

Da nije bilo onako ubedljive pobede i igre, pitanje je da li bi Hansi Flik ostao na klupi Bavaraca još dugo

FK Bajern Minhen, FK Crvena zvezda, Liga šampiona, Marakana 2019 Fudbaleri Bajerna slave ispred svojih navijača jedan od šest golova na Marakani; Foto: MN Press

Fudbaleri Bajerna iz Minhena osvojili su titulu prvaka Evrope, pošto su u finalu bili bolji od Pari Sen Žermena sa 1:0. Gol odluke postigao je Kingsli Koman, Francuz i dete PSŽ-a, koga se ovaj klub olako odrekao pre nekoliko godina.

Ovo je prvi put u istoriji da jedan klub osvoji Ligu šampiona, sa svim pobedama u takmičenju. Dve su došle i protiv Crvene zvezde, koja je osetila moć Bajernove mašinerije i može se reći da je upravo meč na Marakani bio prekretnica za Bajern i uspehe koji su usledili.

Naime, meč na Marakani bio je prvi u Ligi šampiona za tek postavljenog trenera Hansija Flika, koji je prvobitno imenovan na tu poziciju kao privremeno rešenje.

Upravo u tom periodu, uprava Bajerna se sastajala sa Mauriciom Poketinom, koji je u slično vreme dobio otkaz u Totenhemu.

Iako se pisalo da je dogovor blizu i da je Poketino "kaparisan", pregovori su se otegli i to je dalo šansu Hansiju Fliku da pokaže da zaslužuje priliku ne samo kao "vd", već da dobije stalni posao.

Svlačionica Bajerna je "progovorila". Ista ona koja je "namestrila otkaz" Niku Kovaču, pre svih na čelu sa legendom kluba Tomasom Milerom. Flik je ujedinio svlačionicu, a po rečima igrača ima neverovatno razumevanje i socijalne veštine koje su ih naterale da "grizu" za njega i igraju sa 200 odsto svaki meč.

Hansi Flik, Marakana Hansi Flik na Marakani; Foto: Guliver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Trenutno se osećamo veoma dobro sa ovom taktičkom orijentacijom. Hansi ima veoma pozitivnu prirodu, veliku empatiju i puno socijalnih veština sa igračima i ima sve na raspolaganju, svako je spreman za njega da ide punom parom - rekao je Leon Gorecka na Marakani pred meč protiv Zvezde.

Tako ujedinjen Bajern, pretvorio se u ubitačnu mašineriju koja je mlela protivnike. Prva je na svojoj koži to osetila Crvena zvezda, koja je doživela istorijsko poniženje na Marakani i poraz od 6:0, što je bio najubedljiviji poraz u istoriji kluba u evropskom takmičenju, a sličnu sudbinu doživela je i Barselona u četvrtfinalu, gde je poražena sa 8:2 i poslata na istorijski remont.

Bolno je bilo navi punoj Marakani da gleda kako Bajern ne staje posle trećeg i četvrtog gola, punili su mrežu Borjana dok je nisu napunili do vrha. Već tada je i upravi Bajerna stavljeno do znanja da su dobili trenera koji im može doneti ono što je Bajernu uvek cilj - titulu prvaka Evrope i duplu krunu u Nemačkoj.

FK Bajern Minhen, FK Crvena zvezda, Liga šampiona, Marakana 2019 Hans Diter Flik tokom meča protiv Zvezde na Marakani; Foto: MN Press

Flik je bio na "probi" još neko vreme posle Marakane, ali je tada već bilo jasno da je u pitanju trener za velika dela i da bi Bajern načinio veliku grešku ukoliko bi umesto njega angažovao nekog drugog.

Dobio je višegodišnji ugovor krajem aprila 2020. godine, a ubrzo je posle nastavka sezone nakon pauze zbog korone vezao sve pobede u Nemačkoj i osvojio duplu krunu, a zatim izvrsno spremio ekipu za nastavak Lige šampiona i redom je vezivao pobede protiv Čelsija (4:1), Barselone (8:2), Liona (3:0) i na kraju PSŽ-a (1:0).

Bez dileme se može reći da se budući prvak Evrope za 2020. godinu "rodio" na Marakani, jer da nije bilo onako ubedljive igre i pobede, bilo bi samo pitanje vremena kada bi Bajern doveo novog trenera umesto Hansija Flika.

Video: Nebo se više ne otvara nad Marakanom: Surovi Bajern upropastio Zvezdu sa 6:0

(Telegraf.rs)

Video: Tekstilac sa penala došao do izjednačenja protiv Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    24. avgust 2020 | 10:00

    Zvezda će dobiti pehar za najbolju sporednu ulogu!

  • Ivan

    24. avgust 2020 | 10:19

    HAHAHAHHAHAHAH zvezda pomogla, dobra. Bayern je jedva čekao pomoć zvezde.

  • Mili

    24. avgust 2020 | 10:36

    Jeste pomogla ali da popravljaju gol razliku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA