Ovo su tri opcije za Zvezdin put u kvalifikacijama za LŠ, a sve zavisi od učinka Napolija i Liona

 
 ≫ 
  • 3

Mnogo je kalkulacija u igri kada je reč o pozicioniranju crveno-belih u predstojećoj evropskoj sezoni

Fudbaleri Crvene zvezde spremaju se da treću godinu zaredom "napadnu" Ligu šampiona, što je i cilj kluba iz Ljutice Bogdana prema rečima trener Dejana Stankovića.

Zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom virusa Covid-19, dobrano se poremetio kalendar takmičenja u evropskim kvaifikacijama za narednu sezonu, pa će tako, sve do plej-ofa Lige šampiona i Lige Evrope, klubovi imati samo jednu priliku da prođu dalje - dakle, nema revanša za popravni.

To će svakako otežati i težnje šampiona Srbije da se probije do grupne faze oba takmičenja, ali kako se aktuelna sezona u evrokupovima još uvek nije završila, po Zvezdu i njen kvalifikacioni put će biti vrlo interesantni ishodi određenih nokaut mečeva Lige šampiona i naravno ishod šampionske trke u Švajcarskoj o kojoj je već bilo reči.

Žreb za Ligu šampiona Foto: AP/Tanjug

Srbija je prethodnu sezonu zavrsila na 19. mestu UEFA rang-liste, i pošto je potrebno da bude bar 17. da crveno-beli krenuli od drugog kola, znači da po osnovnom pravilu Zvezda kreće od prvog kola. Međutim, UEFA čuva jedno mesto u prvom šeširu grupne faze za pobednika ovogodišnje Lige šampiona, piše na početku objašnjenja Zvezdinog puta tviter nalog Playtony.

Dalje, u slučaju da se osvajač Lige šampiona putem svog prvenstva plasira u elitno takmičenje, to mesto ostaje upražnjeno, i dolazi do izvesnih pomeranja u smislu ko kada započinje takmičenje. U tom slučaju i 19. mesto bi garantovalo da kvalifikacije Zvezda krene od drugog kola.

To se do sada dogodilo svake godine, i prilično je izvesno je da će se dogoditi i ove.

Međutim, sada dolazi jedno veliko "ali" - zbog odlaganja ovogodišnjih utakmica Lige šampiona izazvanih koronom, dolazi do preklapanja završnice sezone 2019/20 i početka sezone 2020/21.

Pošto su u igri i dalje dve ekipe koje putem svoje lige nisu izborile učešće u Ligi šampiona za sledeću sezonu, a to su Napoli i Lion, UEFA ne može bezuslovno da izvrši sva očekivana pomeranja, već mora da čeka.

Šta to znači za Zvezdu?

Trenutno postoje tri scenarija.

- Opcija broj 1: I Napoli i Lion ispadaju već u zaostalim utakmicama osmine finala, pa Zvezda počinje od drugog kola, i u zavisnosti od toga ko osvoji titulu u Švajcarskoj, možda bude i nosilac u trećem kolu.

- Opcija broj 2: Napoli ili Lion prolaze osminu finala, ali ne osvajaju Ligu šampiona. U tom slučaju Zvezda počinje od prvog kola, a u zavisnosti od toga ko osvoji titulu u Švajcarskoj, mozda bude nosilac u trećem kolu.

- Opcija broj 3: Napoli ili Lion osvajaju Ligu šampiona, što znači da Zvezda počinje od prvog kola i sigurno nije nosilac u trećem kolu.

Kako smo dosli do ovog proračuna?

Radi se o tome da se zaostale utakmice osmine finala igraju 7. i 8. avgusta, a žrebovi za prvo i drugo kolo kvalifikacija se održavaju 9. i 10. avgusta. Dakle, UEFA ima vremena da sačeka da se odigraju utakmice osmine finala pre nego što krene sa prvim pomeranjima.

Ukoliko i Napoli i Lion ispadnu, onda bi Ajaks išao direktno u grupnu fazu, Slavija Prag bi počela iz 4. umesto iz 3. kola, Dinamo Zagreb iz 3. umesto iz 2. kola, a Omonija i Zvezda iz 2. umesto iz 1. kola. To bi svakako bio najidealniji scenario po srpskog prvaka.

Finale ovogodišnje Lie šampiona se igra 23. avgusta, dok je žreb za treće kolo kvalifikacija tek 31. avgusta. Znači, UEFA će do tada već znati da li će mesto osvajača ostati upražnjeno. Ukoliko ni Napoli ni Lion ne osvoje Ligu šampiona, dolazimo do opcije 2, još uvek zvanično nepotvrđene od UEFA-e.

Žreb za Ligu šampiona Foto: UEFA

Znači, Ajaks bi opet zauzeo mesto osvajača Lige šampiona u grupnoj fazi, što nas ostavlja na neparnih 13 ekipa za poslednja dva kola kvalifikacija. To bi bili 10 pobednika iz 2. kola, Salzburg koji bi trebalo da krene od 4. kola, i Olimpijakos i Slavija Prag koji bi trebalo da krenu od 3. kola.

Jedina logična opcija da se od 13 ekipa u dva kola dođe do 4 ekipe koje se kvalifikuju za grupnu fazu bila bi da u 3. kolu međusobno igraju samo 10 pobednika drugog kola, a da se u plej-ofu pobednicima tih mečeva pridruže ostale tri ekipe. Tako dolazimo do 8 ekipa za plej-of.

Jasno je da je po Zvezdu opcija jedan najbolja, jer bi tako crveno-beli krenuli tek od 2. kola, ali i opcija 2 ima svoje prednosti. U slučaju da Jang Bojs osvoji titulu u Švajcarskoj i Zvezda ne bude nosilac u 3. kolu, bar bi se Olimpijakos i Slavija sklonili sa puta Zvezdi, jer bi počeli tek od 4. kola.

Dakle, obe opcije imaju svoje prednosti.

Zvezdaši već neko vreme prate prvenstvo Švajcarske od čijeg ishoda direktno zavisi da li će crveno-beli biti nosioci u trećem kolu. Ukoliko Sent Galen postane šampion, srpski šampion biće nosilac.

Još jedna pozitivna stvar je što su žrebovi za 2. i 3. kolo kvalifikacija vremenski razdvojeni. To znači, da ukoliko jedna od sledećih ekipa: Seltik, Dinamo Zagreb, Astana, Ludogorec i Jang Bojs ispadnu u prva dva kola kvalifikacija, Zvezda sigurno postaje nosilac u 3. kolu.

Uzimajući u obzir da se igra samo po jedna utatkica, to uopšte nije zanemarljiva mogućnost. Naravno, pre svega, Zvezda mora da "preživi" prva 2 kola.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA