To mi se desilo samo 2 puta u Zvezdi: Dan kada je Evropa videla "Una cosa da Savićević" u finalu LŠ

 
  • 1

Popularni Genije je 18. maja 1994. godine matirao Zubizaretu na način koji se i danas prepričava

Na današnji dan, pre 26 godina, Dejan Savićević je postigao jedan od najlepših golova u finalima Lige šampiona i bio je jedan od najzaslužnijih za trijumf Milana nad Barselonom rezultatom 4:0!

Nikad slabiji Milan i nikad jača Barselona - tako su mediji u Španiji danima najavljivali ovo finale odigrano 18. maja 1994. godine. Ipak, na terenu smo videli obrnutu situaciju!

Dva gola Masara sa sigurnih 2:0, zatim majstorija Savićevića na početku drugog poluvremena, kao i pogodak Desaija u 57. minutu za konačan slom favorizovane Krojfove Barse za koju su tada igrali Romario, Stoičkov i Kuman.

- Od Savićevića su uvek mogle da se očekuju nezamilive stvari. U toj situaciji, većina igrača bi krenula sa loptom napred, a on je izveo spektakularan udarac koji je ušao u istoriju. Bila je to "Una cosa da Savićević" - rekao je svojevremeno Kapelo uz pominjan je italijanske fraze koja je označavala nešto kao "Savićevićev način."

Genijev gol nedavno je, od strane Frans Fudbala, proglašen za 4. najbolji u istoriji finala LŠ, a sam Savićević je svoju majstoriju "protiv" Zubizarete ovako video:

- Kad sam udario loptu, odmah sam video da je gol. Tri puta mi se to dogodilo u karijeri, to sam osetio još na mečevima protiv Žalgirisa i Zemuna sa Zvezdom.

Što se tiče same utakmice, mnogi su saglasni da su izjave Johana krojfa dodatno motivisale igrače Milana koji su finale igrali bez Franka Barezija i Alesandra Kostakurte.

Karles Reksač, tadašnji Krojfov asistent, takođe je dao jednu zanimljivu izjavu vezanu za to finale.

- Mi nismo došli u Atinu da se borimo za pehar, već samo da ga uzmemo!

Ipak, pehar je na kraju završio u rukama Savićevića i njegovih saigrača.

- Predsednik Silvio Berluskoni mi je u Milanelu, nekoliko dana pred meč, rekao: "Dejane, ti si genije našeg tima." Nemoj da nas izneveriš. Mislim da ga nisam izneverio, gol i pobjedu posvećujem njemu - rekao je Savićević svojevremeno.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    18. maj 2020 | 17:12

    Fudbalski receno igracina, ljudski receno nula. Ovo drugo i ne cudi s obzirom cija je legenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA