≫ 

Krenuo "Projekat Restart": Klubovima dostavljen plan priprema, evo kada se nastavlja Premijer liga

Poslednju reč će međutim dati premijer Boris Džonson

  • 0
Premijer liga trofej, Engleska Premijer liga čeka svoj nastavak; Foto: Tanjug/AP

Premijer liga Engleske je pokrenula "Projekat Restart" i svim klubovima poslala plan početka treninga koji startuju već kroz tri nedelje. U međuvremenu isplivali su u javnost i pojedini detalji tog plana, a glavna nada vodećih ljudi najpopularnije fudbalske lige na svetu je da će im korona dozvoliti završetak sezone.

U rasporedu koji je dostavljen klubovima navodi se da bi fudbaleri trebalo da već od 18. maja počnu sa potpunim treninzima, a da se odigravanje prvih utakmica očekuje već 8. juna. Međutim, taj plan bi lako mogao da propadne ukoliko premijer Boris Džonson produži vanredno stanje sve do juna meseca.

Premijer liga će u svakom slučaju konsultovati svih 20 klubova na sutrašnjem sastanku akcionara, dok raspored koji je već napravljen mora da odobri i Vlada Velike Britanije. Trenutni plan napravljen je na osnovu ranije najavljenog plana Vlade da od 7. maja olabavi restrikcije uvedene zbog epidemije korona virusa.

Po tom planu već za vikend (9. i 10. maja) svi fubaleri u Premijer ligi biće testirani na Covid-19, posle čega mogu da započnu treninge u malim grupama, već od ponedeljka 11. maja. Potom bi im od 18. maja bilo omogućeno da potpuno treniraju bez restrikicija kako bi bili fit do 8. juna i planiranog nastavka sezone.

Međutim, to ne znači da će biti baš ovako kako je i propisano. Prema informacijama sa Ostrva, premijer sa saradnicima radi na "planu izlaska" iz vanrednog stanja, ali tek u junu što faktički čini nemogućim sprovođenje fudbalskog "Projekta Restart".

Džonsonovi ministri strahuju od drugog talasa korona virusa koji bi mogao da odloži popuštanje mera, posebno nakon što su podaci od srede pokazali da Velika Britanija i dalje ima jednu od najviših stopi smrtnosti u svetu i da je po tome bolja jedino od Španije i Belgije.

Zato će samo vreme pokazati da li je "Projekat Restart" izvodljiv po trenutnom planu ili ne.

Pojedini premijerligaši, poput Arsenala, Vest Hema i Totenhema, već su organizovali treninge u izolaciji u svojim kampovima i poručuju da jedva čekaju sledeći korak, a to su zajednički treninzi igrača i ukidanje protokola o socijalnom distanciranju.

Boris Johnson, Boris Džonson, korona virus On odlučuje o nastavku Premijer lige: Boris Džonson; Foto: Tanjug/AP

Međutim, to neće uslediti tako brzo pošto će u početku, nakon što se nastave treninzi, praćenje mera prevencije kontrolisati specijalni inspektori, dok će igrači i članovi stručnih štabovaa morati da nose zaštitnu opremu (maske) i tokom treninga.

Vlada podržava da se Premijer liga završi pred praznim tribinama zbog TV prenosa i kako bi se bar malo podiglo raspoloženje među navijačima, posebno na Ostrvu, posle dugih nedelja u izolaciji. Rukovodioci lige se nadaju da će na kraju jula posle svih odigranih utakmica moći da proglase šampiona, putnike u Evropu i niži rang po ustaljenom običaju.

Jedini problem je karantin za one koji se vraćaju iz inostranstva, poput Pepa Gvardiole, Nuno Espirito Santa ili Ralfa Hasenhitla, a koji moraju u izolaciju na dve nedelje.

Pep Gvardiola, FK Mančester Siti Zadržan u Kataloniji: Gvardiola; Foto: AP/Tanjug

Sve prostorije u kojima fudbaleri budu boravili moraće da budu dezinfikovane, a Premijer ligu čeka i ogroman ceh za testiranje na korona virus koje će je koštati preko 4 miliona evra. Iako je sve spremno više ništa ne zavisi samo od rukovodstva lige.

Sve oči fanova najbolje fudbalske lige na svetu biće narednih dana uprte u Vladu Velike Britanije i premijera Borisa Džonsona koji treba da donese važne odluke.

Video: Legendarni fudbaler Liverpula postao DJ i došao u Beograd da pušta muziku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA