Nezaboravni trenuci koji su obeležili istoriju Evropskih prvenstava u fudbalu

 
 ≫ 
  • 2

Ljubitelji fudbala žive od uspomena posle odlaganja EURO 2020

Ovog leta neće biti Evropskog prvenstva u fudbalu, jer je UEFA odložila takmičenje za godinu dana zbog korona virusa.

Epidemija COVID-19 je toliko ozbiljna da je završetak fudbalskih liga širom Evrope pod znakom pitanja. Navijači će ostati uskraćeni za putovanja, druženja i uzbuđenja koja može prirediti magična igra.

Ništa ne može uskratiti sećanja na blistave trenutke koji su obeležili takmičenja najboljih fudbalskih reprezentacija Evrope.

"Zubarska stolica" Pola Gaskoina

Gaskoinova proslava gola protiv Škotske na Evropskom prvenstvu 1996. godine mnogima je ostala u sećanju. Napadač Engleske je posle pogotka legao na travu, a saigrači su mu sipali u vodu usta. Želeli su da podsete javnost na Gazin ludi provod u Hong Kongu, neposredno pre početka prvenstva. Engleska je kao domaćin dogurala do polufinala.

"Panenka" u izvođenju Pirla

- Fudbal se igra umom, a noge su oruđe - rekao je Andrea Pirlo. Svoje raskošno umeće pokazao je i prilikom izvođenja penala na utakmici protiv Engleske, kada su Italijani bili pred eliminacijom. Tako je Pirlo podsetio Evropu na magičan trenutak iz 1976. godine. Čehoslovaci su u Beogradu pobedili Zapadnu Nemačku golom Antonjina Panenke i postali prvaci Evrope.

Grčka šampion Evrope!

Fenomen koji se teško može objasniti. Grčka je kao apsolutni autsajder došla na EURO 2004 i uspela da izbaci Špance, Čehe, Francuze, da bi u finalu savladala domaćina Portugal. Gol Haristeasa bio je znak da pehar kreće na put ka Heladi, a mladi Ronaldo ostao je u suzama.

Povređenog Ronalda napali insekti

Ronaldo nije imao mnogo sreće u finalima evropskih prvenstava. Meč koji je Portugalu doneo titulu prvaka Evrope morao je da napusti zbog povrede. Posle starta Dimitrija Pajeta ležao je na travi sa grimasom na licu. Tada su ga napali insekti koji su se namnožili iznad stadiona Francuska, jer su reflektori radili i tokom noći pre finala.

Balotelijeva radost na meču protiv Nemačke

Napadač Italije je protiv Nemaca odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentaciji. Umalo nije pocepao mrežu kada je postigao drugi gol, a njegova radost ostala je jedan od najupečatljivijih detalja sa Evropskog prvenstva 2012. godine.

Zlatanova čarolija

Reči ne mogu opisati gol Ibrahimovića u susretu Švedske i Italije 2004. godine.

Italija pobedila SSSR bacanjem novčića

Mnogo se govori o penalima kao nepravednom načinu odlučivanja pobednika, a šta reći o metodi koja je primenjena na Evropskom šampionatu 1968. godine? Italijani su se domogli finala bacanjem novčića, jer posle 120 minuta utakmice sa SSSR nije bilo golova.

Tinejdžer očarao planetu

Vejn Runi je igrajući za Everton privukao pažnju Engleske, a čitava planeta ga je upoznala 2004. godine. Mladi Runi je bio drugi strelac turnira sa četiri gola, a možda bi učinak bio bolji da nije doživeo povredu.

Zidan protiv Portugala

Reprezentacije Francuske i Portugala borile su se za mesto u finalu Evropskog prvenstva 2000. godine. Meč je posle rezultata 1:1 otišao u produžetak. Odluku je doneo gol sa bele tačke Zinedina Zidana, a penal je sviran posle ruke Abela Ksavijera. Portugalac je dobio suspenziju od šest meseci zbog protesta, ao meč ostao upamćen zbog Zidanovih majstorija

Het-trik Vilje protiv Rusije

David Vilja je igrom protiv Rusije u grupnoj fazi najavio vladavinu Španije na velikim takmičenjima. Vilja je u pobedi nad Rusijom od 4:1 2008. godine dao tri gola i postao tek osmi igrač sa het-trikom na Evropskom prvenstvu, piše Give me sport.

Penal Gereta Sautgejta

Bez obzira na sjajne rezultate koje postiže kao selektor Engleske u kolevci fudbala je upamćen kao čovek koji je rasplakao naciju.

Manuel Amoros

Mnogo pre negošto je Zidan glavom udario Materacija, njegov sunarodnik Amoros uradio je nešto mnogo gore. Na Evropskom prvenstvu 1984. izgubio je živce posle starta Despera Olsena. Najpre ga je gađao loptom, a posle promašaja usledio je udarac u glavu. Pokušao je da opravda postupak, ali nije mogao da izbegne isključenje.

N.N.

Video: "Hvala vam": Trener Benfike stigao u Srbiju, pa poslao šmekersku poruku pred meč sa Zvezdom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    20. mart 2020 | 21:50

    Najjači su Grci bili, osvojili prvenstvo sve sa 1:0 pobedama 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA