Englezi besni na predsednika Juventusa: Anjeli je zmija, njegov plan će uništiti fudbal

 
 ≫ 
  • 10

Predlog o stvaranju evropske Superlige izazvao žestoke reakcije širom Evrope

Kolumnista Dejli mejla Martin Samjuel žestoko je napao predsednika Juventusa Andreu Anjelija.

Čelnik "Stare dame" je protekle nedelje izazvao burne reakcije izjavom da bi stvaranje evropske Superlige sa najačim klubovima na Starom kontinentu bilo najbolje rešenje za fudbal.

Italy Soccer Serie A Foto: Tanjug/AP

Time je uvredio klubove koji se finansijski ne mogu uporediti sa bogatim kremom Evrope. Anjeli se posebno osvrnuo na najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Lige šampiona - Atalantu. Rekao je da se radi o klubu bez istorije i tradicije i da ne zaslužuju mesto u eliti.

Predsenik Juventusa na meti Engleza

Samjuel je u kolumni uputio niz teških reči na račun italijanskog funkcionera, rekavši da je "puzeća, gmižuća, sebična, protekcionistička zmija, čovek bez osećaja za sport i sportski integritet", te da će njegov plan "uništiti fudbal".

Samjuel se u svom tekstu vraća u period sa kraja 19. veka i naglašava doprinos škotskih majstora fudbala u razvoju igre širom Engleske. Nekada ih je u Prestonu bilo sedmorica, a Liverpulov čitav tim bio je sastavljen od Škota. Igrali su u devet finala FA kupa, i osvojili pet trofeja.

FC Atalanta - Valencia, FK Atlanta Valensija Foto: Tanjug/AP

- Engleski fudbal duguje mnogo igračima iz Škoteske, ali vremenom su reprezentacija i klupski fudbal zaostali u odnosu na Engleze - navodi Samjuel i priseća se prošlogodišnjeg finala Lige šampiona.

- Ukoliko Tetenhem i Liverpul ove nedelje završe sezonu u Ligi šampiona, njihov status finalista iz 2019. godine biće apsolutno nebitan. Ništa u istoriji ne prolazi brže od evolucije sportskog takmičenja.

Meč finala Lige šampiona iz 2019. godine ima isto toliko uticaja na događaje u Lajpcigu i Madridu sa početka nokaut faze, koliko i mečevi koji su se igrali poslednjih decenija 19. veka.

Osmog avgusta 2015. godine Lester siti je na svom stadionu dočekao Sanderlend. Njegovi navijači nisu ni sanjali da gledaju prvu utakmicu u šampionskoj sezoni voljenog kluba. Da je neko to rekao tokom meča, proglasili bi ga ludim. Ipak, sve je moguće... a ako nije, sport je mrtav.

Andrea Anjeli je imao sreće da bude deo jedne od najvećih evropskih fudbalskih dinastija - Juventusa. Sa pozicije velikog srećnika želi da uništi najveće fudbalsko klupsko takmičenje na svetu i fudbal kao takav.

Andrea Anjeli Foto: Guliver/Alessandro Sabattini/Getty Images

On ne želi da pokvari ili upropasti, već želi da uništi Ligu šampiona. Ako se usvoje njegovi predlozi, nestaće Liga šampiona kao fudbalsko takmičenje od najvećeg značaja u Evropi. Promene bi se odrazile i na domaća takmičenja. Anjelije pohlepa i glupost ubili bi sport koji ne pripada deci sa bogatim nasledstvom, već radnim muškarcima i ženama Evrope i šire.

Naša igra je naša zabava, a ne njegov izvor prihoda. Fudbal je naše zadovoljstvo, a ne njegovo pokriće za nakaradni finansijski model koji je pokušao da primeni u Seriji A. U svetu raste broj mediokriteta poput Anjelija i svi imaju potrebu da se nagrade i uzdignu - napisao je Samjuel.

Izjava o Atalanti zaprepastila Evropu

Andrea Anjeli je prošle nedelje izložio plan za spas fudbala na samitu Fajnenšl tajmsa u Londonu. Tu se dotakao uspeha Atalante u ligi šampiona, a potom izjavio rečenicu koja se mnogima nije dopala.

- Izuzetno poštujem to što Atalanta radi, ali bez istorije u međunarodnim takmičenjima i zahvaljujući jednoj sjajnoj sezoni imali su pristup elitnom takmičenju - rekao je Anjeli i osvrnuo se na situaciju u kojoj se nalazi Roma.

- Poslednjih godina su doprineli u građenju nacionalnog koeficijenta na UEFA listi. Imali su jednu lošu sezonu i usledila je finansijska kriza. Poenta je u stvaranju ravnoteže između kontinurianog doprinosa fudbalu i rezultatima tokom jedne sezone - rekao je Anjeli.

FC Atalanta - Valencia, FK Atlanta Valensija Foto: Tanjug/AP

Samjuel kaže da Anjeli zapravo želi zatvorenu Ligu šampiona.

- Ista grupica bogatih klubova iz godine u godinu igraće međusobno, bez obzira na to kakav će biti kvalitet ekipa i samog takmičenja. Da li bi trebalo da sačuvaju večno mesto u elitnom takmičenju na štetu manjih i finansijski slabijih klubova?

Roma se u periodu od 1955. do 2001. godine kvalifikovala za učešće u elitnom takmičenju samo jednom. Da li to znači da bi na osnovu skorašnjih rezultata trebalo zacementirati mesto Romi, na štetu manjih klubova kao što je Atalanta? Zašto Atalanta ne može postati sila italijanskog fudbala, možda čak i veća nego što je tokom proteklih godina bila Roma? Potrebna im je samo šansa, a Anjelijeve reči ih mogu obeshrabriti - kaže Samjuel u kolumni, a prenosi Dejli mejl.

N.N.

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    14. mart 2020 | 07:25

    Juventus mrzim iz dna duse.Kad vidim onog mravojeda Kjelinija..,......

  • Dejan

    14. mart 2020 | 06:25

    Treba svima dati realnu sansu,i manjima,i vecima.U takvoj ligi se ne bi ponovio Apoel,Ajax,Fenerbahce,a to onda ne bi bilo zanimljivo.

  • Delija

    14. mart 2020 | 05:56

    Sram te bilo Anjeli...... Zlikovce jedan.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA