Ulazak u LŠ na tenku, triler penali u Danskoj, Žanderova tragedija: Ovo su Zvezdini momenti iz 2019!

 
  • 18

Burna je bila Zvezdina godina, krunisana novim

U FK Crvena zvezda, 2019. godina bila je puna turbulencija i obrta, neočekivanih promena, poslednja je bila posebno burna - Dejan Stanković preuzeo je ekipu od Vladana Milojevića.

Naravno, centralni utisak je novi ulazak u Ligu šampiona, u kom su praktično sekunde delile crveno-bele od evropskog proleća u Ligi Evrope! Zato je i kiks Žandera protiv Olimpijakosa jedan od najvećih utisaka ove godine, ali ćemo ipak krenuti redom...

FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Gubitak finala Kupa

Crvena zvezda je još u jeseni 2018. jednu ruku stavila na pehar šampiona države, pa joj je preostalo da se fokusira na osvajanje Kupa, jer dupla kruna na Marakani nije viđena od 2007. godine.

Video: Vujadin Savić se ispred tima izvinio navijačima

Praktično cela polusezona je Zvezdi stala u ovih 90 minuta, crveno-beli su bili i domaćini finala, ali su potpuno podbacili, odigravši jednu od najslabijih partija u sezoni.

Crno-beli su došli do pehara, i to posle prilično burnog proleća, u kom Savo Milošević nije imao mnogo vremena za improvizacije i sklapanje ekipe prema svojim zamislima.

Na kraju se čak i kapiten Vujadin Savić izvinio navijačima ispred severne tribine.

Nenad Milijaš Foto: Marko Jovanović

Osvajanje titule i oproštaj Nenada Milijaša

Zvezda je osvojila 30. titulu, prišila novu zvezdicu, a Nenad Milijaš imao je romantičan ispraćaj sa Marakane. Po najvećem pljusku, pred 40.000 ljudi, istrčao je poslednji počasni krug uz aplauze i ovacije Delija protiv Napretka iz Kruševca.

Video: Kakav oproštaj! Milijaš po neviđenom pljusku sam trči poslednji krug po Marakani

Taj meč je čak dva puta prekidan zbog oluje, a Milijaš nije dugo držao kopačke okačene o klin. Vrlo brzo ih je obuo i istrčao na teren kao pomoćni trener Vladana Milojevića, ostaće čak i u stručnom štabu Dejana Stankovića, naslednika najuspešnijeg trenera u postbarijevskoj eri.

Vujadin Savić, Goran Čaušić, Veljko Simić, Marko Gobeljić Foto: Nikola Tomić

Rasturanje ekipe Gardista

Poznato je da je Vujadin Savić bio predvodnik ekipe zadužene za atmosferu u svlačionici. Ipak, atmosfera je narušena na proleće, naročito je sve kulminiralo u finalu Kupa protiv Partizana, pa je došlo do radikalnih rezova u igračkom kadru.

Kapitensku traku preuzeo je Marko Marin, Vujadin Savić otišao je u APOEL, Goran Čaušić se vratio u Arsenal iz Tule, Filip Stojković završio je u Rapidu iz Beča. Tokom jeseni u Ligi šampiona, mnogi su pri debaklima izrazili žaljenje što nema ovih igrača, naročito zbog ratničkog duha prikazanom u Ligi Evrope i Ligi šampiona u prethodne dve sezone.

Video: Vujadin Savić otkrio kako su nastali Zvezdini Gardisti

- Iskreno, pojedini fudbaleri su počeli da vode apsolutno nesportski život. Načuo sam to i ranije, ali sam pokušao da ignorišem, da opravdam zbog odličnih rezultata. Neprofesionalnost neću tolerisati. Insistiram da moraju da budu profesionalci, da bez obzira na to što su mladi imaju poseban poseban režim života u odnosu na vršanjake. S druge strane, ta popularnost je izašla iz granice dozvoljenog i to mi se ne sviđa. Neću to više da praštam, biću veoma rigorozan što se toga tiče - poručio je Vladan Milojević u jednom intervjuu za Alo, gde je aludirao na spomenute igrače.

Penali u Kopenhagenu

Triler za infarkt! Iz Kopenhagena smo vam doneli i snimke reakcija Vladana Milojevića, koji je prošao kroz najveće emotivne obrte tokom serije od čak 11 izvođenja udaraca sa bele tačke.

Video: Trener Zvezde na ivici infarkta tokom penal serije

Zvezda je pobedila sa 7:6, najviše zahvaljujući Milanu Borjanu. Zaustavio je tri danska šuta, zatim je i sam realizovao jedan penal, promašeno je čak devet udaraca!

Video: Oranica iz Kopenhagena: Ovako su se namučili fudbaleri dok su izvodili penale

Danci su imali čak dva šuta za pobedu, pamtiće se i kako je potpuno uništen penaltik i kako je lopta odskakala, na kraju će se pamtiti samo jedno - Zvezda je sa igračem manje uspela da dođe do nove runde, zatim i Lige šampiona.

SRBIJA CRVENA ZVEZDA tenk Foto: Tanjug/Miloš Simanović

Ulazak u Ligu šampiona preko Jang Bojsa i proslava na tenku

Zvezdi je uspelo da ponovi salcburški recept, s time da je ovaj put napravljena mala rokada. Prvo je na strani došla do 2:2, pa je taj rezultat odbranjen na domaćem terenu, ali nije bilo 0:0, već 1:1.

Video: Gol Vukanovića za Ligu šampiona

U tihog heroja izrastao je Aleksa Vukanović, dao je gol za vođstvo, Švajcarcis su uspeli samo da izjednače, ne i da preokrenu. Crveno-beli su taktički odigrali skoro savršen meč, još jedan iz serijala Milojevićevih 180-minutnih nadmudrivanja, po kojima će se posebno pamtiti.

Video: Borbeno vozilo i momenti koji su obeležili zvezdinu noć: Ovo će pamtiti svaki navijač Crvene zvezde!

Time je Milojević zaokružio nestvarnu trogodišnju kvalifikacionu priču sa maksimalnim učinkom, prvo u Ligi Evrope, zatim dva puta u Ligi šampiona. Za kraj, sve je proslavljeno u borbenom vozilu i na tenku, o kom se dugo pričalo i pre same utakmice.

FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Fijasko u derbiju

Zvezda je sebi ponovila greške iz prethodnog Kup derbija, Milojević je pokazao da se teško snalazi u ulozi favorita. Koliko je dominirao protiv jačih ekipa u kvalifikacijama, toliko mu je bilo teško da ukroti borbeni Partizana kada je Zvezda bila ta od koje se očekivalo da napadne ili dominira.

Morao je Milojević da improvizuje bez povređenog Rodića, što je izazvalo formacijski haos, a Žander i Van la Para pokazali su već tada da su daleko od adekvatnih pojačanja. Suma i Tošić su to kaznili, dan kasnije se burno oglasio i Zvezdan Terzić.

- Ja sam duboko razočaran igrom Zvezde. Slede analize utakmice. Mnogo je investirano u Zvezdu, preko 30 miliona evra koštaju igrački i stručni kadar. Ako želimo da pobeđujemo u Evropi moramo ulagati mnogo u klub. Nešto mnogo škripi u derbiju sa Partizanom. Mi imamo dva kvalitetna tima koji mogu da osvoje titulu. Ja koristim priliku da se čitavoj zvezdaškoj javnosti izvinim za onakav rezultat- rekao je Terzić, ali će novi pečat u pristupu derbiju sada morati da donese Dejan Stanković. Ako bude nalik igračkom, Zvezda će imati čemu da se raduje.

Robert Levandovski Foto: Marko Jovanović

Debakli protiv Totenhema i Bajerna

Od Zvezde se očekivalo da na domaćem terenu protiv najvećih giganata drži dostojno i parira koliko je moguće. Istina je da tim Vladana Milojevića nije imao sreće u žrebu, u dve godine su izvučeni Liverpul, Napoli, PSŽ, Bajern i Totenhem, ali je upravo u takvim rivalima i draž, poenta Lige šampiona.

Napoli i Liverpul su iz Beograda otišli pognute glave, Zvezda se nije obrukala ni protiv PSŽ-a na Marakani, ali je nonšalantno i pomirljivo kaskala ka centru svaki put kada su Totenhem i Bajern davali golove. Crveno-beli su čak u prvom poluvremenu odlično parirali Pevcima, ali su posle primljenog gola u 34. minutu žestoko pali.

Totenhem se prošetao do 4:0, Bajern je sa 6:0 crveno-belima naneo najteži evropski poraz klubu.

Video: Sve greške Žandera protiv Olimpijakosa

Žanderov kiks i Tomaneov penal

Zvezdu su minuti delili od evropskog proleća, ali je Žander postao heroj navijača Olimpijakosa. Malo je preterao Brazilac u bratskom okršaju, rukom je servirao penal Grcima, mada se mora priznati da mu je gorka prethodnica bio i Tomane.

Marko Marin je iznudio penal, izveo ga je Tomane pogodivši prečku pred kraj 1. poluvremena, u idealnom trenutku da se podigne samopouzdanje pred nastavak. Do toga nije došlo, pa je u završnici presudio neshvatljiv potez Žandera, koji je sada na izlaznim vratima Marakane.

Video: Zvezdino pomračenje u Atini: Tomane promašio penal, Marin zicer minut kasnije

Posebno je bilo upečatljivo što Marko Marin nije preuzeo ulogu izvođača, nakon meča je objašnjeno da se zbog faula u kom je penal napravljen nije osećao najbolje.

dejan stankovic i vladan milojevic Foto: twitter/crvenazvezdafk

Šmekerski odlazak Vladana Milojevića na +11 za Dekija

Tokom cele jesenje polusezone, bilo je vidljivo zasićenje šefa struke crveno-belih. Osim kvalifikacionog perioda i mečeva, nije bilo žara koji je Zvezdu odlikovao u prethodne dve godine, tome je kumovala i selekcija stranih pojačanja.

Miloš Degenek je možda i najbolje to opisao nekoliko puta govoreći o "killer instinctu", a Milojević je na kraju šmekerski postupio, ne želeći da stvara problem Zvezdi na leto potencijalnim odlaskom u tom trenutku.

Video: Delije okružile Milojevića, on im održao oproštajni govor

Mogao je pod ugovorom da privede šampionsku trku kraju, ali je ostavio "kaparu" od 11 bodova prednosti nasledniku, za kog je izabran Dejan Stanković.

Tek to je predstavljalo šok među navijačima, Stanković je nekoliko puta izričito govorio kako ga trenerski posao ne zanima, ali je zov Zvezde ovaj put bio prejak.

Video: Deki ispričao kako su na njegov novi posao reagovali Žoze Murinjo i Siniša Mihajlović

Zahvaljujući Milojeviću, imaće lep kredit na tabeli, ali i dodatni teret zbog svega što je rezultatski napravljeno na evropskom frontu u poslednja tri ciklusa.

Video: Zagrljaj Dejana Stankovića sa svojim prvim trenerom

(B. .V.)

Video: Izjava Strahinje Pavlovića posle meča Srbija - Švajcarska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rota

    31. decembar 2019 | 17:00

    Imate komsije i vi svoje trenutke. Secanje na predsednika i osnivaca Tudjamana, pa secanje na eru Toleta i pljackanje koje nije vidjeno nigde u svetu, svaka druga utakmica 100min itd itd. A poslednje par godine bas i nisu za secanje, borba za 2 mesto sa Radnickim jedina vredna stvar pomena i ispadanje iz nikad slabije grupe LE haha

  • Zivkoni

    31. decembar 2019 | 16:26

    Kamo srece i opet dogodine u ligu sampiona da napravimo glupi penal!!!

  • Vlada

    31. decembar 2019 | 16:45

    Ko od penala zivi od penala i strada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA