Tumba ga ne zove, Klinsmanu je lider: Grujić o preporodu u Herti i šansi da se vrati u Liverpul!

 
  • 13

Prvog dana je okupio nekoliko igrača. Među njima sam bio i ja i rekao je da želi da budemo lideri tima - otkrio nam je Grujić kako se ponovo vratio u žižu po dolasku Jirgena Klinsmana!

Marko Grujić doživeo je karijerni preporod dolaskom u Hertu, čiji smo meč protiv Borusije Menhengladbah zajedno ispratili iz lože Olimpijskog stadiona u Berlinu.

Mnogi ljubitelji fudbala mogli su da uživaju u Bundesligi u ovoj sezoni uz prenose na Eurosportu, a prošle subote i da primete da je Herti protiv Borusije (0:0) nedostajao Grujić, kog su kartoni sprečili da pomogne u pokušaju da se priredi iznenađenje u susretu sa timom iz vrha tabele.

be9i0741_2019030284746658.jpg U punom trku Foto: Guliver/Rose/Bongarts/Getty Images

Kvalitativno, meč nije previše oduševio, moglo se osetiti i da igrači oba tima odbrojavaju do poslednjeg zvižduka, koji je bio i znak za početak pauze i kraćeg odmora u nemačkom fudbalu. Ipak, Herta je imala više razloga za zadovoljstvo, u poslednje četiri utakmice zabeležila je dve pobede i dva remija, tome je Grujić doprineo sjajnim učinkom naročito protiv Ajntrahta, kome je dao gol uz asistenciju.

Dolazak Klinsmana prijao je Grujiću, koji ipak i dalje nije na radaru reprezentacije i selektora Ljubiše Tumbakovića. Šef stručnog štaba Orlova je u avgustu govorio obilasku naših fudbalera u Nemačkoj, susret sa Grujićem je izostao, a Marko nam je samo uz šturo "nije me niko još zvao" samo potvrdio da čak i do sada nije bilo nikakvog kontakta sa selektorom i FSS-om.

Ljubiša Tumbaković Za sada - ništa od poziva Foto: MN Press

Fokusiran je Grujić na klupski fudbal, pa mu je naročito bilo žao što je poslednji decembarski meč morao da isprati sa tribine grandioznog Olimpijskog stadiona, uz opasku da je vidljiv umor i kod jednih i kod drugih, što je rezultiralo sa miroljubivih 0:0, iako je Menhengladbah imao lepu priliku da ostane na vrhu tabele uz Lajpcig.

- Nisam ovaj put bio u mogućnosti da pomognem saigračima, vezali smo nekoliko dobrih utakmica i sakupili bodove. Sa novim trenerom, mnogo bolje dočekujemo nastavak sezone - kaže nam Grujić, koji prati i interesovanje kluba za zvučna imena poput Gecea I Vanjame - novi investitori Herte imaju velike planove i ambicije.

- Nisam najupućeniji i najpozvaniji da pričam o tim stvarima, ali koliko mogu da vidim iz medija, investitori imaju izuzetno veliki plan i očekivanja od ovog tima, naravno da kada se uloži toliki novac, očekuju se i rezultati. To su samo neka od imena, videćemo koliko je ozbiljan plan kluba po tim pojačanjima, biće zanimljivo.

Jirgen Klinsman Klinsman je doneo novu energiju ekipi Foto: Tanjug/AP

Herta je prošla kroz turbulentan period, trener Ante Čović platio je ceh slabijim rezultatima, šok terapiju primenio je legendarni Jirgen Klinsman.

- Za sada, što se tiče poverenja i minutaže, stvarno sam prezadovoljan. U početku, kao i sa celim timom, bilo je problema, novi trener, izuzetno mlada ekipa. Nije išlo baš najbolje po bodovnom učinku, evo sada je došlo ime kakvo je Jirgen Klinsman. Svi smo pozitivniji, odmah se videlo na terenu da pružamo bolje partije. Pozitivno je sve za sada, Herta je izuzetan klub iz glavnog grada Nemačke. Stadion je super, nije možda najmoderniji u zemlji, ali kapacitet je ogroman, često je  pun i mislim da će Herta kroz par godina da se domogne i evropskog takmičenja.

Marko Grujić U Liverpulu, Grujić se istakao u pripremnim mečevima Foto: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

Poznato je i da Liverpul šalje svoje ljude na mečeve Herte i razgovore sa Grujićem, čiji se svaki korak prati. Podsećanja radi, na pozajmici je do juna 2020, ugovor sa Redsima ima do leta 2023.

- Za sada je tačno da sam praćen, cela organizacija kluba kakav je Liverpul je izvanredna. Imaju posebne ljude za igrače na pozajmicama. Prati se sve pod "budnim okom". Naravno, govorimo o jednom od najvećih klubova na svetu i sigurno bi mi bila čast da budem u timu naredne sezone. Naravno, pre toga bih voleo da formulišemo kakva me minutaža i šansa očekuju. Najvažnije mi je da igram, onda se osećam super. Imam još 20-ak utakmica, sve zavisi od mog utiska do kraja sezone, za posle - videćemo.

Marko Grujić, FK Herta Grujić je u ovoj polusezoni dao tri gola za Hertu Foto: Guliver/Boris Streubel/Stringer/Getty Images

Ipak, Berlin ima malu prednost što se tiče načina života.

- Za sada se Berlin pokazuje kao jedan od omiljenih gradova, pored Beograda. Svakako je nama bliži kulturom nego Liverpul. Ima dosta naših ljudi, bliži je mentalitet. Sada se sve poklapa, teži se da se napravi veliki sledeći korak ka evropskim takmičenjima, tome moram i ja da doprinesem igrama. Već sam ovde godinu i po dana, bila bi mi čast da ovaj klub dovedemo na viši nivo i da bude učesnik Lige šampiona jednog dana.

U kontaktu je Grujić sa Lazarom Markovićem i Dejanom Lovrenom, koji je i dalje aktuelni igrač Redsa, ali je Kardif epizoda koju definitivno ostavlja iza sebe.

- Čujem se sa Lazarom i Dejanom, Lazar ima težak period iza sebe, sada je u Partizanu i nadam se da će se pokazati. U Kardifu je bila malo teža grupa za privikavanje, "matora" je ekipa, trener, trebalo je tu naći sebe i pronaći sebi sličnog drugara u svlačionici, ali izuzetno ispalo je lepo vreme za tih šest meseci, sada sam u Nemačkoj - Bundesliga je bolja za mlađe igrače.

Dolazak Dejana Stankovića u Crvenu zvezdu izazvao je osmeh Grujića.

- Izuzetne vesti, kao zvezdaš, nadam se da će Dejan nastaviti tamo gde je Miloje stao. Po profesionalizmu koliko sam načuo od igrača koji su radili pod komandom Vladana Milojevića, trudiće se Deki da bude približan njemu, jer koliko sam čuo, on je bio izuzetno profesionalan što se tiče analize i svih ostalih stvari. Ime kao što je Dejan Stanković čuće se širom Evrope i Zvezda će dobiti neku novu dimenziju.

Bundesliga Klinsman je odmah poverenje ukazao Srbinu Foto: Tanjug/AP

Klinsman mi je rekao: Hoću da budeš lider tima!

Da li je Jirgen Klinsman doneo radikalne promene?

- Jeste, to je neki spoj - dosta je dugo živeo u Americi, bio selektor te zemlje. Kao što je poznato svima, Amerikanci su mentalitetom dosta opušteni, opet je Jirgen Nemac, tako da taj miks najbolje govori šta je to on doneo, pokušao je da nas trgne radom i nekim presingom na treningu, a opet je isuviše je miran, kao da smo treći ili četvrti na tabeli, a ne kod zone ispadanja, odmah se vide rezultati. Ogromno ime, pri samom dolasku, eto možda banalne situacije koja mnogo govori, toliko se navijača okupilo da naprave selfi sa njim. Izuzetna legenda, trener, čast mi je raditi sa njim!

Ispostavilo se da je Grujić imao "poseban tretman" od početka - to nam je Marko otkrio, a moglo se videti i na prethodnim utakmicama.

- Prvog dana je okupio nekoliko igrača. Među njima sam bio i ja i rekao je da želi da budemo lideri tima. Na meni je da to opravdam i da se pokažem, da se borim. Šansa je tu, klub je fantastičan, novca ima, pa mogu lako naći nekog novog. Za par godina će Herta biti jedan od vodećih nemačkih klubova.

FK Crvena zvezda - FK Vojvodina, Marko Grujić Iz crveno-belih dana Foto: Marko Todorović

Navijači Crvene zvezde dobro se sećaju da je Grujić "eksplodirao" u tandemu sa Donaldom u mandatu Grofa Božovića, kada je imao nešto odrešenije ruke u kreiranju igre - nešto slično doživljava sa Klinsmanom.

- Svakako, u prvom delu sezone, nije da tražim alibi, ali igrao sam defanzivnije i onda se kvalitet u ofanzivnim akcijama nije ni video. Pojavile su se i kritike navijača, što je normalno, cela ekipa je bila na slabijem nivou. Evo, sada igram malo ofanzivnije, uloga mi je malo promenjena i to se osetilo i cela igra je drugačija, uzeli smo pre Borusije sedam bodova na tri utakmice. I to protiv odličnih rivala. Očekujem da bude još bolje celoj ekipi, ali i meni, u narednih šest meseci. Sada idemo na pauzu i probaću od prvog dana da budem što bolji.

Naravno, veze sa prijateljima i nekadašnjim saigračima iz Zvezde su neraskidive.

- Pratimo se, Luka Jović, Rile, Vukašin, Fića Manojlović... Bili smo generacija, jako dugo smo bili zajedno, naravno, radujemo se tuđim uspesima, Luka je napravio fantastičan uspeh jer je sada u tako velikom klubu. Svi se nerviramo kada ga gledamo jer ga pušta premalo ili ga uopšte ne pušta trener. Ali opet, trenira ga Zidan, čovek je osvojio tri Lige šampiona i teško je zameriti mu i takve situacije. Ali svi se čujemo, bodrimo međusobno i navijamo za tuđe uspehe - zaključuje Grujić, a vas će u narednim danima čekati još zanimljivosti iz Berlina.

(B. Vinulović)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekoizfrancuske

    23. decembar 2019 | 23:20

    Klinsmanu niko ne govori ko mora se proda !

  • Gagi

    23. decembar 2019 | 23:51

    Dokle ce vise novinari i menadzeri da sastavljaju reprezentaciju! I onako imamo poslusnike od selektora!

  • Miki

    23. decembar 2019 | 21:17

    sergej grujić maksimović najjača sredina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA