Van Basten nacističkim pozdravom izazvao skandal: Holandija se digla protiv svoje fudbalske legende

 
 ≫ 
  • 11

Skandal u dve reči koje je trebalo da budu šala

Van Basten je u programu uživo upotrebio nemački nacistički pozdrav "zig hajl" (sieg heil) i time se nenamerno narugao žrtvama rasizma, baš u nedelji kada se protiv njega podigla čitava Eredivizija.

Sadašnji analitičar Fox sportsa, 55-godišnji stručnjak je nacistički pozdrav kazao prilikom razgovora sa reporterom Hansom Krajem i trenerom Heraklesa Frankom Vormutom, u danu meča Ajaksa i Heraklesa.

On je ovim pozdravom hteo da se našali na račun Kraja i njegovog nemačkog jezika, verujući da je mikrofon isključen. Usledile su negativne reakcije, a Van Basten je postao predmet osuda.

Vest o ovoj neuspeloj i neslanoj šali se brzo proširila pa su izvinjenje uputili i Van Basten, ali i Fox Sports. Medijska kuća je navela u svom saopštenju da ovakvi komentari nisu nikada ni na jednom mestu dobrodošli.

- Nisam nameravao da šokiram bilo koga, samo sam hteo da ismejem Hansov nemački, žao mi je - rekao je Van Basten.

Njegov komentar je bio pod posebnom lupom jer se desio u trenutku kada je Ekselziorov Ahmad Mendes Moreira bio žrtva rasističkih ispada navijača Den Boša.

Zbog ovoga su igrači u dve najjače holandske lige tokom prvih minuta utakmica samo stajali mirno u znak podrške borbi protiv rasizma.

Video: Kocka do kocke i nastane pravo čudo: Jedanaestogodišnjak gradi fudbalske stadione kao od šale

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srem

    24. novembar 2019 | 17:54

    Nista cudno kad su Holandjani u pitanju.A izvinjenje zvuci bas uverljivo.Ulogu Holandjana u Juznoj Africi u vreme Apartheid—a trebalo bi cesce objavljivati u stampi.Nije Zapad tako fin i kulturan kako glumi,a mi „naivno“ u to verujemo ili smo verovali.Tako i fini Marco van Basten.

  • BOSNA

    24. novembar 2019 | 18:32

    Izgleda mnogi bi trebali ponovo u skolske klupe i da uce sta je bilo i radili fasisticki zlo, posebno Markovoj Holandiji.

  • Goxi

    24. novembar 2019 | 18:20

    Polako pokazuju svoje pravo lice. On je meni oduvek bio odvratan kao covek, za razliku kao fudbaler. Ovo sto je on rekao to misli i 80% Holandjana samo sto uvek cute kao po obicaju. Podmukla nacija koja gleda samo svoj interes. Kao kerovi slede politiku Amerike i uvek su bili prvi u podrsci iste za bombardovanje svih drzava gde je Amerika sejala smrt, bedu i siromastvo. To znam jer zivim u istoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA