≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Pre tačno 24 godine veliki čarobnjak Faustino Asprilja je bacio ovu magiju protiv Lacija

Za koga god da navija, nema tog kalčo-romantika koji se neće raspilaviti kada se seti Parminog tima iz devedesetih godina, posebno iz druge polovine te decenije. A većina se sigurno seća ove majstorije

  • 6

Pred početak 21. kola italijanske Serije A u sezoni 1994—95, na prvom mestu se nalazio Juventus sa 45 bodova, šest više od drugoplasirane Parme koja je sebi u prethodnom kolu dozvolila kiks na Sardiniji, dok su „bjankoneri“ kod kuće slavili protiv Napolija minimalnim rezultatom.

Bodovna razlika je ostala nepromenjena i nakon 21. kola, jer je Juve sa 1-0 tukao Sampdoriju u gostima, a Parma slavila kod kuće protiv Lacija sa 2-0. Na kraju sezone upravo će Lacio biti vicešampion, iako će imati isti broj bodova kao i Parma, 63; Juventus će osvojiti skudeto sa komotnih deset bodova viška.

Ali to niko nije mogao znati tog 26. februara, na današnji dan pre 24 godine, kada je Faustino Asprilja protiv „nebeskoplavih“ bacio magiju sa dolepriloženog klipa. Radi se o majstoriji iz 11-og minuta; Tino je postigao i drugi gol na meču, u sedmom minutu nastavka, ali on nije bio ništa specijalno (nakon greške odbrane ispružio se koliko je dug, nešto slično onome što Mane danas zna da uradi za Liverpul). U svakom slučaju, daleko od ovoga.

E sad, prinuđeni smo da sve dvanaestogodišnjake koji čitaju ove redove i misle se: „Ko je Faustino Asprilja?!“, pozovemo da zaborave na svoje Nejmare, Grizmane, Sanee jer oni nikada neće dosegnuti Aspriljin nivo magije. Ovakvo čudo majka samo jednom rađa.

A ako su se već spremili da odbace Kolumbijca samo zato što je igrao u Parmi, moramo dodati i ovo: mnogo pre nego što ste se vi rodili, Parma je bila bomba i rasadnik velikana, i za koga god da navija, nema tog kalčo-romantika koji se neće raspilaviti kada se seti njihovog tima iz devedesetih, kada se seti Krespa, Bufona, Kanavara, Dina Bađa, Kijeze, Tirama i ekipe.

VIDEO: Parma 2-0 Lacio, 21. kolo u sezoni 1994—95, prvi gol Faustina Asprilje u 11-om minutu

(Telegraf.rs)Z

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    26. februar 2019 | 18:22

    Dzaba objasnjavati mladjim generacijama,kakvi su to velemajstori fudbala bili u to vreme⚽️⚽️⚽️

  • Blaza

    26. februar 2019 | 18:22

    Kakav igrač je to bio

  • Alekkk

    26. februar 2019 | 20:09

    Ne znam da li mi neko moze verovati, ali ja se sav najezim kad procitam tekst, ili pogledam klip iz tog vremena. 89-o sam godiste, ali pamtim i porastao sam na tom cudu od fudbala s' kraja 90-ih i samom pocetku 2000-ih.. Taj Calco je bio magija svoje vrste. Poznavaoci me razumeju, znam. Samo nek se sete "malih" ekipa, tipa Hubnera i Pjacence, Donija i Atalante, Cevantona i Vugrineca u Leceu, Rapajica i Vrizisa u Perudji, onog "nenormalnog" Kjeva sa Korinijem, Koradijem, Maracinom i ostalima, pa Kasanovog Barija, Badjove i Tonijeve Brese... Da ne trosim reci o velikima... ovo sad je smesno porediti sa tim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA