Marko Pantelić za Telegraf o trostrukoj ulozi u FSS, Zvezdi, srpskom fudbalu...

 
 ≫ 
  • 8

"Da Vas pitam nešto - da li je bilo bolje pre deset godina ili sad? Prošle sezone Crvena zvezda i Partizan su igrali u drugom krugu Lige Evrope. Ove sezone Crvena zvezda je bila u Ligi šampiona, Partizan nadomak plasmana u grupnu fazu. Moj lični stav je da je sad bolje nego pre deset godina", vidi boljitak Marko u domaćim okvirima

Ulazak u "Kuću fudbala" za Marka Pantelića je jedna sasvim nova stranica u njegovoj biografiji, ne toliko nepoznat teren, ali u pogledu odgovornosti, delovanja i obaveza nešto potpuno drugačije od svega što je do sada radio.

Bivši reprezentativac Srbije, nekadašnji napadač Smedereva, Zvezde, Herte, Ajaksa i brojnih klubova, imenovan je za potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije, a u intervjuu za Telegraf pričao je o novom pozivu i ulozi koju mu je namenio prvi čovek našeg fudbala Slaviša Kokeza.

Koji su glavni motivi da prihvatite funkciju u FSS?

- Ukoliko vam se ukaže prilika da radite i da budete deo krovne fudbalske organizacije svoje zemlje i ukoliko ste ceo svoj život posvetili fudbalu i u tom sportu dostigli određen nivo kvaliteta i uspeha, onda je pitanje motiva apsolutno suvišno. Za mene je dolazak u FS Srbije pre svega ogromna čast, ali i obaveza i odgovornost.

Kokeza, Mitrović i Pantelić na nedavnoj dodeli "Zlatne lopte" Foto: Milena Đorđević

Koja zaduženja ćete imati u organizaciji?

- U najkraćem biću savetnik za sportska pitanja, a u dobroj meri moja zaduženja biće usmerena prema komunikaciji sa UEFA i FIFA.

Smatrate li da su neophodne korenite promene u Superligi koja je baza i osnov svake priče o napretku domaćeg fudbala - gledalaca gotova da nema, sumnje u nameštanje utakmica česte, infrastruktura je i dalje veoma loša, učestale žalbe na suđenje...

- Da Vas pitam nešto - da li je bilo bolje pre deset godina ili sad? Prošle sezone Crvena zvezda i Partizan su igrali u drugom krugu Lige Evrope. Ove sezone Crvena zvezda je bila u Ligi šampiona, Partizan nadomak plasmana u grupnu fazu. Moj lični stav je da je sad bolje nego pre deset godina.

FSS je u sudskom sporu sa Zvezdom zbog uzimanja 2% klubovima od transfera svakog igraca - kakav je vaš stav po tom pitanju?

- Moj stav je stav Saveza. I sve što se dogovaramo dogovaramo se u četiri zida. I u javnost izlazimo sa jedinstvenim stavom. Direktno za dva odsto, od tog novca isključivo koristi imaju klubovi koji su u najboljem rangu našeg takmičenja.

Marko Pantelić na novom zadatku u srpskom fudbalu Foto: Milena Đorđević

Veliki deo navijača Zvezde vas je očekivao u fotelji na Marakani, da li je možda bilo poziva odande i da li biste ga prihvatili?

- Trenutno sam na mestu potpredsednika FS Srbije i jedino o čemu do daljeg želim da govorim su stvari koje su u vezi sa fukcionisanjem Saveza.

Nezaobilazna tema je Zvezdin uspon, vraćena je Liga šampiona u Beograd.

- Istorijski uspeh. Fenomenalan rezultat. Svaka čast i čestitam svima u klubu na tom rezultatu. Klub koji je učesnik Lige šampiona profitira u svakom smislu. Srbija zaslužuje da ima predstavnika u Ligi šampiona. Bez obzira na razliku u novčanoj vrednosti tima, videli smo pre svega po mečevima u Beogradu, da u fudbalu ne pobeđuje uvek onaj ko ima više novca, već onaj ko u datom trenutku ima veće srce.

Prijatelji, braća, kumovi: Marko Pantelić i Dejan Stanković čitav život jedan uz drugog Foto: FSS

Igrali ste dugo u inostranstvu, videli kako funkcionišu uređeni fudbalski sistemi, ima li nešto sto bi od svega toga moglo da se implementira u naš fudbal?

- Ima naravno. Mnogo je toga što sam prošao i video kroz karijeru, a što bi koristilo fudbalu u Srbiji. U klupskom i reprezentativnom smislu. Procesi promena ne mogu da se dogode preko noći. Ali imam snage i energije uz dovoljno želje i motiva da pokušam da svojim znanjem i iskustvom doprinesem boljitku. Nisam došao u FS Srbije da bismo išli unazad.

Sta vam je Dejan Stanković rekao o ulasku u FSS, da li je udelio neki savet?

- Deki mi je rekao da budem to što jesam, kao što sam uvek i bio u životu. On me izuzetno dobro poznaje. Tako da ću ga svakako poslušati. I kad god budem imao potrebu da ga pitam za bilo kakav savet, to ću i učiniti. Jer verujem da on želi najbolje kako meni tako i FS Srbije i fudbalu u Srbiji.

(M.B)

Video: Trener Vojvodine o najluđem meču Superlige: "Kada smo dobili onaj penal..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    1. januar 2019 | 15:55

    Što da ga pita za svet, kada ga je brat, i kum postavio na to mesto. Znači drugim rečima Dejan mu je pomogao da je tu gde je sada.

  • Rola

    1. januar 2019 | 15:13

    Mislim da bivši igrači Zvezde i rukovodioci se okupljaju u FSS da bi nastavili muljanje u korist Zvezde. Za nas je bitno da u svim strukturama ima previše zvezdaša tako da bilo sta da se dogodi sve regularno kadija te tuži kadija i sudi, zato na našim stadionima gledalaca sve manje pa se čude sto ne dolazimo. Nije narid više lud da gleda vaše namestanje gube najveći svecki klubovi samo Zvezda ne može i po pedeset utakmica u nizu. Bravo dotakli ste dno dna.

  • Pantela

    1. januar 2019 | 15:29

    Ka cam rasan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA