Voleo je Zvezdu, gledao meč sa "Redsima" pre 45 godina, a onda se preselio u Liverpul i postao najveći fan!

 
 ≫ 
  • 4

Čedomir Stanković se iz Beograda preselio u Liverpul pre 40 godina, i od tada je vatreni navijač redsa

Čedomir "Ched" Stanković dočekao je taj dan da ponovo gleda Crvenu zvezdu protiv Liverpula i to ni manje ni više nego na Enfildu.

Odrastao je u Jugoslaviji, bio veliki navijač Crvene zvezde, ali zaljubljen je u Liverpul još od kada je stigao u Englesku 1976. godine.

Sada već 40 godina prati Liverpul. Zovu ga "Ched the Red" i ima mesto među najokorelijim navijačima Liverpula.

Šta može Zvezda a Enfildu? Po kvotama - ništa. Kec je 1,07, a dvojka čak 30, dok je koeficijent da će Zvezda dati bar gol 2,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Liverpul - Crvena zvezda

Bio je na Marakani kada je, tada u Jugoslaviji, Crvena zvezda dočekala Liverpul u drugoj rundi u Kupu šampiona. Tada je 22-godišnji Čedomir navijao za svoj klub iz detinjstva - Zvezdu.

- Jednostavno sam morao da navijam za Zvezdu jer je moj otac bio fanatični Zvezdin navijač. Znao je skoro da polomi prste zbog nervoze kada igra Zvezda. Imao sam 10 godina kada me je odveo na prvu utakmicu. Padala je kiša. Tih dana poneo bi kišobran na stadion i sećam se okeana kišobrana. Igrali smo derbi protiv Partizana. Malo je tada sve bilo više u prijateljskom tonu nego sada. Zvezda je dobila, da li je bilo 3:1? Rajko Mitić je dao treći gol. Po njemu stadion sada nosi ime", priča Stanković Englezima.

Printskrin: liverpoolfc.com

Sada je u velikom problemu, za koga će navijati večeras? Pre 45 godina 24. oktobra nije imao dilemu na Marakani:

- Crvena zvezda je bila tada fenomenalna. Deset od 11 igrača je igralo za Jugoslaviju. Kada je utakmica počela, Zvezda je, tehnički, bila brilijantna. Poveli su sa 1:0. Sećam se i dalje ko je dao gol: Slobodan Janković. Drugi gol je bio delo štoperа Vladislavа Bogićevićа. Potom je Kris dao gol za Redse - kaže Stanković, danas 67-godišnjak za zvanični sajt Liverpula.

Seća se i revanša na Enfild Roudu koji je takođe dobila Zvezda, ali se kod njega rodila nova ljubav.

Detalj sa revanš-meča osmine finala Kupa šampiona između Liverpula i Crvene zvezde, odigranom 6. novembra 1973. godine na Enfildu. Foto: YouTube/Dragan Vranic

- Kada sam video Liverpul zaljubio sam se u njega. Kada sam ih video cele u crvenom i kada sam video čoveka kako im nešto dobacuje s klupe - sada znam da je to bio Bil Šenkli - video sam da tu ima nešto posebno. Pratio sam Liverpulove rezultate u Evropi sve vreme dok sam živeo u Jugoslaviji. Moj brat ih je takođe pratio - kaže Stanković.

Posle dve godine zbog ljubavi se preselio u Englesku, baš u Liverpul.

- Bila je to 1975. godina, upoznao sam svoju buduću suprugu na odmoru na jadranskoj obali, u Jugoslaviji. Pisali smo jedno drugom i pitala me je zašto ne dođem u Englesku. Učio sam engleski u školi i pomislio da je to dobra ideja. Govoriću bolje engleski, vežbaću. Došao sam u Englesku 1976. godine. Ostao sam šest meseci i prvu put otišao na Enfild da gledam Liverpul. Nisam mogao da verujem. Kakva atmosfera. Bio sam na Enfildu. Moja svastika i njen muž su imali sezonsku kartu. Bio sam tačno iza gola. - priseća se Čed.

(Telegraf.rs/liverpoolfc.com)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran...

    24. oktobar 2018 | 11:10

    e to je tad bilo navijanje i svako je imao za pravo da se nazove navijacem,nebitno za koga se navijalo,to je bila ljubav prema svom klubu i nisu se mrzili protivnici...ovo danas navijas i volis svoj klub do poslednje pare a protivnike mrzis i prezires...

  • Realna

    24. oktobar 2018 | 11:05

    Jedino je ispravno da večeras navija za Liverpul.

  • Др

    24. oktobar 2018 | 13:24

    Гледао сам и ја !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA