Da li je Jokanović čovek koji će razbiti prokletstvo Majkla Džeksona?

 
  • 1

Od kada je vlasnik Fulama Šahid Kan preuzeo klub 2013. godine i uklonio statuu pop ikone, sve je krenulo naopako po "Kotadžerse" - iste sezone ispali su iz Premijer lige posle 13 uzastopnih godina u eliti, od tada nikako da se vrate

"Kako hoćete, ali zažalićete, ta statua donosi sreću", upozorio je bivši vlasnik Fulama Mohamed Al-Fajed 2013. godine svog naslednika u londonskom klubu Šahida Kana i njegove saradnike, koji tek što su predstavili planove za rekonstrukciju kluba na svim nivoima, a ona je podrazumevala i to da se bista pop ikone Majkla Džeksona skloni sa obale Temze, spakuje i vrati onom ko ju je tu i postavio, Al- Fajedu.

Novi vlasnik rezonovao je da "Kralj popa" nema apsolutno nikakve veze sa klubom, i većina navijača delila je to mišljenje - svi oni su bili u pravu. Majkl Džekson jeste bio veliki Al-Fajedov prijatelj, ali sa fudbalom nije imao blage veze, niti ga je pratio, ili ga je pratio tek onoliko koliko je slušao od egipatskog biznismena.

Svojevremeno je, na poziv Al-Fajeda naravno, bio gost Fulama na premijerligaškoj utakmici, pažnja javnosti na "Kotadžerse" tada je bila na istorijskom maksimumu, pa je i postavljanje statue njemu u čast prošlo bez prevelikog bunta navijača, opijenih talasom optimizma u kombinaciji sa svežim kapitalom koji je zapljusnuo u klub.

Rekosmo, 2013. godine dolazi do primorpedaje vlasti, novi gazda je, želeći i pomalo da se dodvori navijačima, kao jedan od prioritetnih ciljeva zacrtao uklanjanje biste, što je i sprovedeno u delo u ekspresnom roku, pa je Fulam napokon mogao da krene dalje bez "bezvezne i ničim izazvane" Džeksonove biste tik uz tribine vremešnog "Krejven Kotidža".

Niko tada nije ni pomislio da će klub, koji je tada igrao 13. godinu zaredom u najvišem rangu, baš te sezone ispasti iz lige i do danas se neće vratiti!

Rezultatski, klub je krenuo da ponire od pomenute sezone 2013/2014: menadžment je promenio dva trenera - Martina Jola je nasledio Rene Mulensen, njega Feliks Magat, a isposlovan je i najveći transfer u istoriji kluba kada je iz Olimpijakosa doveden Kostas Mitroglu za 12.5 miliona funti.

Foto: Guliver/Alex Pantling/Getty Images

Ipak, umesto boljitka, krenuo je sunovrat.

Rezultat turbulentne sezone bio je poražavajući za navijače - posle niza loših poteza koje su pratile i neubedljive igre na terenu, klub je porazom od Stouka 4:1 pred kraj Premijer lige zvanično eliminisan u niži rang.

Naredne sezone ekipa se jedva održala u drugoligaškoj konkurenciji, sledeće je napravljena totalna rekonstrukcija tima (stiglo 12 igrača), ali nije se moglo bolje od tapkanja u sredini ili donjem delu tabele, pa je ceh platio menadžer Kit Simons, umesto koga su ekipu privremeno preuzeli Piter Grant i Stjuart Grej, pre nego što je klub doneo odluku da brigu o fudbalerima preuzme Srbin Slaviša Jokanović.

Još jedna sezona je bačena, ali ispostavilo se da je Fulam dobio trenera na duže staze. Dobrog trenera.

Jokanović je već u sledećoj takmičarskoj kampanji vodio tim do plej-ofa gde je eliminisan u polufinalu od Redinga, ali koliko god se optimizam vratio među navijače sa rezultatima pod vođstvom bivšeg reprezentativca naše zemlje, priča o "prokletstvu" nastalom uklanjanju biste Majkla Džeksona širila se kao zaraza među "Kotadžersima".

Foto: Profimedia/Press Association

Ta "teorija" se toliko primila među navijačima da nije mali broj onih koji veruju da bi njeno vraćanje kraj Temze preokrenulo situaciju po klub i pomoglo da opet igra Premijer ligu.

Za sada, ta ideja na nivou kluba ne postoji, nije ni realno da postoji, jer zvuči neozbiljno, ali ono što je i te kako prisutno je blaga euforija koja polako uzima maha pred ključne borbe Jokanovićeve ekipe koja će i ove sezone, kako stvari stoje, plasman među najbolje pokušati da izbori preko plej-ofa.

Klub, navijači i Jokanović od zimus imaju možda i ključni sastojak da raščine "Džeksonovo prokletstvo" - još jednog Srbina, Aleksandra Mitrovića, koji golovima u seriji krnji Al-Fajedovu vradžbinu.

Možda na kraju sezone fulamovci ipak postave bistu na starom mestu, da se nađe ako kola krenu opet nizbrdo, ali ako ih Jokanović i Mitrović uvedu u društvo najboljih, možda baš Srbi budu ti koji će dobiti prednost ispred "Kralja popa" pokraj Temze.

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo Mileta Ilića šta očekuje od Jokića u NBA ligi: "U njih uvek svi sumnjaju, ali..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA