"Slo Roki" ekskluzivno o FNC 19, Stošiću, "Džokeru": "Ne odbijam borbe, eliminišem De Kastra, a onda Ilke"

 
 
 
Čitanje: oko 14 min.
  • 0

Bliži se 7. septembar, i novi spektakl u režiji najjače MMA promocije u jugoistočnoj Evropi, koji će nositi naziv "FNC 19", a održaće se u Areni u Puli.

Ovaj događaj biće svakako jedan od najvećih u ovoj godini posle onog u beogradskoj Areni, a to potvrđuje i fajt kard, koji je zaista odličan.

Očekuju nas čak tri borbe za titulu, a u jednoj od njih, svega nekoliko dana do samog događaja, došlo je do velike promene. Naime, umesto nastupa šampiona teške kategorije, Ivana Vitasovića protiv bivšeg UFC borca Jorgana De Kastra, protiv iskusnog borca sa Zelenortskih ostrva, boriće se niko drugi nego Miran "Slo Roki" Fabjan.

Razlog za ovu ogromnu promenu je to što je Vitasović doživeo povredu rebra, koja ga je primorala da nastavi, a njegov inače veliki prijatelj, Fabjan, uskočio je odmah kao zamena.

Tim povodom, porazgovarali smo sa "Slo Rokijem", koji je ekskluzivno za Telegraf otkrio kako je došlo do ovog meča, ali i govorio o predstojećoj borbi sa Aleksandrom Ilićem.

Kako je istakao na samom početku razgovora, veoma mu je žao Vitasovića...

- To što se desilo Ivanu, je nešto najteže što se može desiti sportistima. Stvarno je teško, sve se potroši dok se pripremaš, kada sve završi, još jedan stepenik je skoro do kraja, još i dva teška treninga pre kraja, pripreme, i borba pred domaćom publikom. Mislim, ako se staviš u njegovu kožu, to je katastrofa. Žao mi je što se desilo, a s druge strane, kada je nekome loše, a nekome dobro, na njegovu žalost je, ne želim da zvuči pogrešno, ali na meni je da iskoristim ovu priliku, ovo je moja šansa da pobedim najveće ime u svojoj karijeri i mislim da ću pobediti. Što se njega tiče, pripremali smo taktiku za njega, znam šta treba, bio sam deo trening kampa, tako da sam spreman za njega. Mislim da ću to iskoristiti, da ću osvojiti ovaj privremeni pojas, što neće značiti ništa, s obzirom na to da znamo ko je šampion. Tako da ću ovaj pojas odmah odneti njemu - počeo je Fabjan.

Arena MMA FNC Darko Stošić Miran Fabjan Foto: Telegraf.rs

Kako je došlo do meča, da li su te kontaktirali iz FNC-a, ili si ti odmah reagovao? (1:15)

- Ja dođem sa treninga boksa. Radili smo sa trenerom za boks. Počeo sam sarađivati sa Markom Čanićem, počeli smo sarađivati tu u Puli. Pripremali smo taktiku za levake, za Ilketa, pošto sa njim treba da se borim 23. novembra u Areni. Posle treninga mi reče Zelg, ajde dođi na kafu, i ja dođem. Parkiram auto, vidim Ivan jedva hoda, pitam ga šta je, kaže "imam neku upalu na rebrima". Gledam kako je to, rekoh mu što ne odeš na rendgen, kaže ne, ne, to će za dva dana proći. Onda je otišao na rendgen, i vidimo da je puklo. Sedeli smo Zelg, Ivan i ja, i rekoh, ako Ivan neće moći, mogu ja uskočiti, i nekako smo se svi složili da je to najbolje rešenje za situaciju. Zelg je to brzo dogovorio sa Forgijem, i eto... Pula nema prvaka, i opet, žao mi je, katastrofa za Pulu, ali mislim da je to najbolje rešenje, da sam ja uskočio. Isto sam tu iz lokalnog kluba, nisam toliko lokalan kao Ivan, ali mislim da možemo makar malo nadoknaditi to što je Pula ostala bez prvaka.

Razmišljanja nije bilo...

- Ma ne. Ja sam odmah rekao, kada sam video da Ivan neće moći.

Iako je tu i meč sa Ilićem u novembru, nije mu to pravilo problem...

- To sve stoji. Mi smo potpisali ugovor za meč sa Ilićem, ovo je samo zagrevanje.

Što se De Kastra tiče...

- Totalno sam ga studirao, pošto sam ga igrao. Ja sam bio glavni sparing partner Vitasovića, i nisam se borio sa njim kao Miran Fabjan, nego kao De Kastro. Tačno znamo da je pasivan, da je vrlo eksplozivan, da udara "lou-kik"... Ja ga znam u dušu. Znam ga kao što sam znao Stošića. Vidim tačno kako ću ga povrediti. Vidim tačno kako će u prvoj razmeni pasti. On ne može proći kroz prva dva minuta meča, ne može nikako. I neće proći. Zaleteće se, ja ću ga preseći, kao što sam Žgelu. Neću ga napasti kao što sam Dareta, zato što je on izvrstan kontraš, vrlo verovatno ću baciti neku fintu, i onda korak nazad, i sečem ga sa jednim uskim direktom, i to će biti njegov kraj. Što se tiče iskustva, mislim da ima nekih dvadesetak mečeva, a to nije ništa. Momci su dosta neiskusni, misle da su iskusni, a onda kad se sretnu sa mnom u kavezu vide da nije baš tako i da iskustva nema. Što se njega tiče, mislim da sam ja u prednosti, radim u stend-apu, i mislim da nema nikakve šanse sa mnom.

Miran Fabjan Printscreen: Youtube/FNC

Borba sa Stošićem ostala je iza njega...

- Nisam očekivao da ću biti toliko razočaran nakon borbe sa njim. Bio sam nedelju dana nekako u "daunu". Često i sad razmišljam kako bi bilo da sam ga dokrajčio tada, kakva bi to ludnica bila. To puno puta pitam sam sebe. To se nije desilo, ali eto... Nemam nikakvog pritiska. Pobedio ili izgubio meni je isto. Ja sam isti, život mi se ne menja, sigurno neću postati UFC prvak, neću uzeti milione od meča. Sve što se desi, svaki dobar meč, svaka pobeda su za mene uspeh, ali opet, kad svaki dan radiš po tri, četiri sata, ti radiš za pobedu, ne za poraz. Ja ću pobediti, uveren sam. Imamo plan, spreman sam, samo treba to sve izvesti. 

Pominjala se i penzija, ali...

- Ja sam razveden, i sada imam devojku. Od razvoda sam bio svaki dan sa decom, i ne znam kako će biti, to je veliko vreme postalo. Sada živim u Puli, treniram, decu vidim svaki deset dana, po tri, četiri dana. Svaki dan smo na telefonu, ali... Više ih ne vozim na treninge, trudim se da idem na sve njihove utakmice, ali neke utakmice jednostavno moram propustiti, pošto ti MMA uzme celog čoveka. I onda, kada ne živiš u zajednici, to je teško kombinovati, tako da... Sa jedne strane, baš mi fali to druženje sa decom, sad je bilo leto pa su mnogo više bili kod mene, ali sad kada počne škola to neće moći. Sa tim imam malo problem, ne znam koliko ću još moći izdržati u takvoj situaciji. Sa druge strane, scena je zanimljiva, ja se dobr osećam, i plaćeni smo baš, baš dobro. Mi se ne borimo više za sitno, mi zaradimo više nego neki... Može se baš dobro živeti od toga, mada to nije moj primaran posao. Sve je to neka motivacija, pa je teško odustati. Stvarno se zabavljam tu u Trojanu, imam puno izazova, imam Ilketa, ide Spahović ako uzme pojas... Imam puno izazova, i teško je onda odlučiti se kada je kraj. Ne mogu da kažem ništa, ali mislim da neću završiti još, da ću potpisati još jedan ugovor. 

Što se publike tiče...

- Kada je Zelg sa tobom u kavezu, Pula je tvoja. Ali opet, mislim da je Vitasović tu lokalan heroj. To je kao, kako bih rekao, ti kada igraš za Milan, ti imaš podršku, ali kada si prvi strelac Milana, imaš malo više podrške. Isto je Ivan tako kralj Pule. Imaću podršku, ali sigurno neće ljudi plakati ako izgubim... U tome je razlika. Ako bi Ivan izgubio, bila bi tragedija, a ako bih ja izgubio, išli bi kući, to nije problem. U tome vidiš pripadnost. Neće biti isto za publiku.

Arena MMA FNC Darko Stošić Miran Fabjan Foto: Telegraf.rs

Nikada se ne bi borio sa Vitasovićem...

- Ne. Nikakve mogućnosti nema. Ja kada osvojim ovaj privremeni pojas, ja odmah ostavljam njemu, čovek je moj mentor. Čovek me uči... Nema šanse, niti bilo kojih para da bih se ja borio sa Ivanom Vitasovićem. To je klupski kolega, to je brat. Nije moguće.

O De Kastru...

- On je pasivan. On čeka, udara "lou-kik". I onda kreće eksplozivno u seriju od tri četiri udarca, i onda propada, i kada propadne, tamo ću ga ja srediti, nekim uskim udarcem završiti... On propada, ja ulazim, i tu će biti njegov kraj. 

Posle De Kastra sledi "Džoker" Ilić...

- Prvo ide De Kastro. Ja sam se već spremao za Ilketa, ja imam taktiku za njega, ali kada su mi rekli da se borim sa De Kastrom, Ilić za mene ne postoji. Sad je De Kastro, eliminišemo njega, onda Ilke, eliminišemo i njega, pa onda ćemo videti šta i kako.

Očekuje nas "fejs of" u Puli.

- Verovatno će doći tamo, da ga malo odmerim, da ga pogledam u oči, ali to će biti posle meča. Sad je fokus potpuno na De Kastru. Mislim da ni jedan, a ni drugi nisu teški zalogaji za mene. Iznenadiće se ljudi, koliko će Ilić biti lak posao za mene. Ja to  znam, pošto momak ima 20 mečeva, ima puno rupa u svojoj igri. Dobro kretanje, a kada mu to uzmeš, on nema više ništa, tako da... Opet je to za posle, sad su opasne ruke, dinamit u rukama De Kastra, treba blokirati ovaj "lou-kik" njegov, i to će biti okej.

Miran Fabjan Foto: Instagram/slorocky_85

Kada je o kilaži reč...

- Danas sam na 104 kilograma. Do meča ću lagano skinuti na 102... Planiram da idem na 90, sa Ilketom smo dogovorili na 90 kila, ali to ću ja skinuti za dve nedelje. Što se De Kastra tiče, ne želim da sam na više od 102. On će imati 120. Ne znam da li on nešto skida. Ova kilaža, nije to takva razlika... Ja kada sam se borio na 77-80 kila, ono prskaju udarci, jaki udarci lete, samo što ih je puno više i puno brže. Ove udarce sada, sve vidim. Mene do sad, u teškoj kategoriji imam četiri meča u k1, i pet mečeva u MMA, samo me iznenadio Kroše od Stošića... Da sam ga video... Ne da sam ga video, nego da sam ga video kasno, da se nisam mogao izmaći... U osam mečeva, tamo sam se samo previše opustio, previše napadao, i pogodio me je iz klinča. Nije me ni uzdrmao, samo sam ga prekasno video.

Taktika je tu...

- Ja sam tačno pogodio taktiku i sa Stošićem. Rekao sam da ga samo "dabl leg" može spasiti, i tako je i bilo, nema veze. Rekao sam samo da Žgelu ništa ne može spasiti, za Spahovića da ako izdržim njegov "GnP", da će biti sprdnja, i tako je i bilo... Za sve sam nekako predvideo, i sad kažem za De Kastra da isto ne može. On nema izlaz iz tog meča. On će u prvoj razmeni, kada krene, ja ću ga preseći, to će biti njegov kraj, pošto kada ga ja pipnem, tu je kraj.

Miranov udarac je osetio i Stošić.

- Možda je bio i malo pod utiskom. Ima on mnogo mečeva, mnogo sparinga, tako da kada si u meču, imaš mnogo emocija... Sigurno dobro udarim, imao je Stole sigurno mnogo dobrih protivnika, i hvala mu, ponosan sam na to. 

Meč u Areni se ne zaboravlja...

- Teško se zaboravlja... Ja sam ga već zaboravio... Mogu da kažem i da sam i ja ponosan na samu borbu. Ja kada pogledam borbu, mogu da kažem da se sve dobro poklopilo. On i ja smo se stvarno zamrzeli... To se ne može stvoriti. Kako je on rekao, mi sad da radimo revanš, mi bi dali ruku jedan drugom i pobili se u kavezu. Mi smo već prošli mržnju. Kroz samu borbu se izgradi neki odnos. Ne mogu opisati emociju koja se desila. Meni je Stole simpatičan lik, bio je i pre, ali sad mi je još više simpatičan. Radimo neki revanš, malo bih se sprdao, ali prijateljski sa njim, zaj****** bih se... Teško ponovo dođe takva tenzija. Ljudi misle to je bila igra... To nije bilo igrano, to je bilo ozbiljno... Da su nas pustili na merenju, mi bi se i tamo pobili, ali onda kada se potučeš, baš kako je i on rekao, respekt se ne daje, to se zaslužuje. To je baš tako i bilo, i pozdravljam ga ovom prilikom. 

Stošić napada titulu KSW-a...

- Daj Bože da osvoji tu titulu. To mu je velika želja. Biće to dobro za regionalni sport, za Srbiju, za sve.

O tenzijama sa De Kastrom...

- Nikada ja to nisam planirao. Ja imam svoj agresivni stil. Na konferenciji ću mu reći kao i svima, kako ću ga nokautirati, nikad ne znaš kako će on odreagovati. Ja nikad ne idem tome, ja kažem protivniku šta želim da mu uradim. Ja ne kažem "treš tok", ja kažem "tru tok"... Ja ne se***, nikoga ne zovem p****, smrade... Malo se zaj******, ali nikad ne planiraš. To može da se desi, ne mora, videćemo, ja to ne planiram, ako dođe, dođe. 

Karte su skoro rasprodate...

- Mislim da će sigurno biti rasprodato. FNC u poslednje vreme rasproda svaki događaj. Pula je kao neki domaći, ovo će biti treći put tamo... Ne znam koliko dvorana je bilo toliko puta. Ova Arena je neka kuća, i neki specijalan ambijent, koji nigde na svetu nema.

Miran Fabjan Foto: Instagram/slorocky_85

Događaj se održava na otvorenom...

- Meni to ne menja. Isto je da li se borim u ATT-u, da li se borim u konobi, ili u Areni, meni je isto. Jednostavno kada uđem i vidim ljude, ta energija... Meni je toliko lepo, toliko dobro, da ja jednostavno... Svejedno mi bude koliko je tamo ljudi. 

Čuo se sa De Kastrom pred meč...

- Da, sad ću ti reći šta sam mu napisao. Napisao sam mu "čuo sam da si sledeći", "izvini, to je samo posao"... On mi je odgvorio "gledam napred, podeliću kavez sa tobom. Pružimo im šou"... "Ol-in"... I to je to. Upozorio sam ga. Znam šta ga čeka, ali on još nije svetsan. Uveren sam da ću ga nokautirati. 

Što se trenera tiče...

- Sigurno nije presrećan bio, ali znaš kako je u sportu. Nema plakanja. Jedan ne može, uskoči drugi i okej, spasili smo stvar. Sigurno nije zbog Vitasovića, ali je srećan zbog mene. Ja ne mogu reći da nisam srećan što se borim, ne mogu da kažem. Presrećan sam što mi se pružila ova šansa. Sa druge strane, znam koliko je teško Vitasoviću... Ovo je mač koji reže na dve strane. Zelgu je sigurno isto. On će dobiti jedan pojas više u "džimu"... Da tako kažemo, Ivan bi odbranio, ja dobijam novi pojas, možda je to neka mala razlika. Ali, ja mislim da su svi razočarani. Ti spremaš čoveka tri meseca, on uzme prostor na poslu, i onda se povrediš dva teška treninga pred kraj priprema se povrediš... Prošao si pakao, celo leto si bio u teretani, to je katastrofa. Ljudi koji nisu prošli kroz pripreme, ne znaju kako je to teško. Nije to kod nas, da ti sad neko... nije to fudbal, da ti dobiješ platu bilo da si loš ili dobar. Ovde nema plaćanja kad se povrediš... Ti si za pripreme potrošio koliko si potrošio...

A posle De Kastra, spektakl sa Ilićem, a onda možda i Spahovićem...

- Ako Spahović osvoji titulu, sigurno. Trebam nešto da kažem. Meni od meča sa Spahovićem do danas, nijedan promoter nije ponudio Spahovića, Forgi me ni u jednom momentu nije pitao da li bi ti radio Spahovića. Ljudi pričaju tamo, zašto izbegavam Spahovića... Ma ko ga izbegava... Mene nisu ni pitali, niko mi nije nudio Spahovića. Pobedim Spahovića, nude mi Žgelu, pobedim njega, nude mi Stošića, posle Stošića, nude mi Ilketa... Pobedim Ilketa, nudiće mi ne znam šta. Ako bude Spahović, ja ću reći ili sam odbio, ili sam pristao, i to ću napisati... Dok mi ne ponude, ne mogu mi ljudi pisati da nisam prihvatio... Ja ne odbijam mečeve.

Sa "Džokerom" je sve već potpisano.

- Sa "Džokerom" je sve potpisano, samo ako mi se ne povredi na pripremama. Ja se sigurno neću povrediti. Samo ako mi "Džoker" ne padne po diskotekama, da sklizne tamo, nadam se da neće skliznuti na neke boce ili nešto... Svaki put kad vidim sto, čekam da se ne pojavi negde u bolnici, to je najopasnije. Da ga ne prebije neko što je pametan. Ako je toliko pametan kao na internetu, sigurno će ga neko prebiti.

Ilićevu prednost ne vidi...

- Ljudi kažu pazi se njegove leve noge... Ne pazi se, spremi se. Njegova leva noga će biti moje najveće oružije. On će najviše problema imati kad ide sa levom nogom. Svaki njegov udarac levom nogom, ja ću pripremiti kontru, i posle trećeg udarca sa levom nogom, on više neće trebati levu nogu. I to će biti to. On može to vežbati, ali kako da ti udariš u nogu. Ja tu nogu blokiram, i onda kontriram po tvojoj stajnoj nozi. Ja imam savršen tajming. On misli sad ću ja napraviti, probaću fintu, bacam nogu i idem levi direkt... Ako ideš to, dobićeš overhend. Ja svakako idem u tvoju levu stranu, i tamo te sečem. Moja leva noga će biti uvek spolja tvoje leve noge. Prošao sam ja to...

Tu je i novi imidž...

- To mi je moja Sara rekla. Da joj se sviđa, da bi htela da ja imam bradu, a sad se i meni sviđa, nije toliko loše - podvukao je Fabjan.

(Telegraf.rs)

Video: Stošić i Fabjan zapevali Džeja u svlačionici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA