UFC-u preti više od milijardu dolara kazne: Sudija zaustavio nagodbu

 
S. J.
S. J.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ukoliko UFC izgubi, mogao bi biti prinuđen da plati između 894 miliona i 1,6 milijardi dolara

Gotovo deset godina borci i UFC vode bitku na sudu. Još 2014. godine, Cung Le i Kajan Džonson pokrenuli su pravni proces protiv UFC-a, kojem su se pridružili Džon Fič, Nejt Kveri, Brendon Vera i drugi. Ova antimonopolska tužba prerasla je u kolektivnu, obuhvatajući sve borce koji su nastupali na "Zuffa" priredbama u Severnoj Americi između 16. decembra 2010. i 30. juna 2017. godine. Sudija Ričard Boulver potvrdio je „klasu borbe“, automatski uključujući oko 1200 boraca u tužbu.

Ukoliko UFC izgubi, mogao bi biti prinuđen da plati između 894 miliona i 1,6 milijardi dolara. Mnogi su pratili kako će se situacija razvijati, predviđajući čak i mogući krah ove velike MMA organizacije. Međutim, UFC je pokušao da se nagodi sa tužiocima za 335 miliona dolara, što su obe strane prihvatile. Ipak, sudija Boulver nije dozvolio sklapanje nagodbe, insistirajući da se slučaj mora nastaviti na sudu.

Sudija je odbio nagodbu smatrajući da je iznos prenizak. Takođe je istakao da bi se borci, zastupani u drugoj tužbi, mogli protiviti postojećim klauzulama u ugovorima. Ova odluka ostavila je borce bez očekivanih sredstava, a nije izvesno hoće li dobiti bilo kakvu naknadu. Da bi pobedili na sudu, tužioci moraju pružiti nepobitne dokaze i dobiti jednoglasnu podršku porote. U slučaju poraza, UFC bi mogao biti obavezan da isplati više od milijardu dolara, ali tužioci nisu bili uvereni u svoju pobedu kada su prihvatili nagodbu.

MMA oktagon Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Advokat boraca, Erik Krejmer, upozorava: „Hiljade ljudi bi imalo koristi od ove nagodbe, a ako se ne odobri, bićemo primorani da slučaj iznesemo na sud. Izgubimo li, mnogi će biti oštećeni.“

Neslaganje s odlukom sudije iskazao je i UFC, navodeći u saopštenju da se time potcenjuje stručnost advokata i posrednika. „Ova odluka sprečava borce da dobiju ono za šta su tvrdili da je u njihovom najboljem interesu.“

Situacija je sada vrlo interesantna, jer sudski postupak može potrajati još godinama. Cung Le i Nejt Kveri predvode tužbu za period od 2010. do 2017. godine, dok Kajan Džonson vodi tužbu za borce od 2017. do danas. Borci tvrde da je UFC zloupotrebio monopolsku moć kroz ekskluzivne ugovore, prisilu i akvizicije koje su eliminisale konkurenciju.

Sudija Boulver očito vidi UFC kao stranu koja bi mogla izgubiti i ne želi im omogućiti da se izvuku s malim iznosom. Hoće li njegova odluka biti opravdana, saznaćemo tek za nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Video: Upoznajte Jovanu Đukić, profesorku prirodnih nauka koja "ubija" u oktagonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA