Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa 12 napustio školu, bio alkoholičar i vulkanizer, a sada je jedna od najvećih zvezda UFC-a

Vreme čitanja: oko 3 min.

Popularni "Poatan" za kratko vreme ušao je u srca mnogih koji prate MMA

  • 2

Kada upitate nekog ljubitelja borilačkih sportova koji mu je omiljeni borac iz UFC-a, velike su šanse u poslednje vreme da čujete jedno ime - Aleks Pereira.

Popularni "Poatan" za kratko vreme ušao je u srca mnogih koji prate MMA, i postao jedna od najvećih zvezda najpopularnije svetske promocije.

Privlači veliku pažnju Brazilac kada god radi meč, što i ne čudi, s obzirom na to na koji način ih završava. U poslednjem, na UFC-u 303, "monstruoznim" nokautom slavio je protiv "češkog Samuraja", Jirija Prohaske, kada ga je početkom druge runde udario nogom u glavu.

Samim tim, sa punim pravom se za "Poatana" kaže da je trenutno najveća zvezda UFC-a, a ono što je posebno, jeste njegova životna priča, od koje gotovo da bi mogao da se snimi film.

Ko je Aleks Pereira?

"Poatan" potiče iz, kako je i sam u više navrata isticao, čiste brazilske porodice, a odrastao je u brazilskim favelama, gde je priča i počela.

Sa svega 12 godina, Pereira je odlučio da napusti školu, jer je smatrao da to nije za njega, te se okrenuo zanatima.

Pronašao je posao u vulkanizerskoj radnji, a uz to je povremeno radio i kao mehaničar u Sao Paolu. S obzirom na teško odrastanje, okrenuo se porocima, te je imao velikih problema sa alkoholizmom.

Kako je i sam otkrio, do 16. godine, umeo je da popije i po litar ruma dnevno, nekada i u kombinaciji sa drugim alkoholom. U alkoholisanim stanjima, često je umeo da upada u probleme i tuče, koje je na ulici gotovo uvek dobijao, što ga je navelo na razmišljanje.

- Alkohol je doveo do čestih obračuna u tučama. Lagano sam dobijao sve borbe na ulici, ali sam potom shvatio da bih mogao zarađivati novac od borbe. Počeo sam s 21 godinom trenirati kik-bok i ta odluka mi je promenila život - rekao je jednom prilikom Brazilac.

Upravo u kik-boksu je uspeo da se pronađe, i vrlo brzo je napredovao, što ga je dovelo u "Glori", trenutno jednu od najvećih svetskih kik-boks promocija. Tamo je nizao dobre mečeve, i na kraju je postao šampion, i došao do skora 26-7.

Ono što je zanimljivo, jeste da se i u tim danima susretao sa Izraelom Adesanjom, momkom kojeg je kasnije pobedio i u UFC-u.

UFC pohod i dvostruki šampion

Još 2021. godine, Pereira je potpisao ugovor sa najjačom svetskom MMA promocijom, i nije mu dugo trebalo da se dokaže.

Već nakon četiri meča, došao je do pojasa srednje kategorije na UFC-u 281, i to upravo protiv Adesanje, koji je, do tada, držao pojas.

Ipak, već u narednom meču, uspeo je da mu se revanšira Adesanja, posle čega je Pereira odlučio da promeni kategoriju.

Prešao je u polutešku, i nakon svega dve borbe, došao je do šampionskog pojasa, brže nego što je iko ikada to uradio.

Savladao je tada Jirija Prohasku, na UFC-u 295, tehničkim nokautom u drugoj rundi. Već u aprilu ove godine, Pereira je ponovo nastupio, i to na jubilarnom UFC-u 300, možda i najvećem MMA događaju u istoriji.

Protivnik mu je tada bio Džamahal Hil, a "Poatan" je slavio brutalnim nokautom u prvoj rundi. Ono što je obeležilo meč, jeste situacija neposredno pre nokauta, kada je dobio udarac u "nezgodno mesto", ali i pored reakcije sudije, on je odmah nastavio, i ubrzo poslao Hila na pod.

Samo dva i po meseca kasnije, odnosno prethodnog vikenda, gledali smo pomenuti UFC 303, i novu pobedu nad Jirijem Prohaskom.

Danima nakon događaja, priča se o moguće prelasku u tešku kategoriju, što je i logičan potez za Pereiru.

Pominje se i potencijalni okršaj sa Džonom Džonsom, i to bi bio istinski spektakl, a ostaje nam da vidimo da li će do nje doći.

Ono što je zanimljivo, jeste da bi Pereira, u slučaju osvajanja pojasa i u teškoj kategoriji, postao prvi u istoriji ovog sporta kojem bi to pošlo za rukom.

"Poatan" se ne zaustavlja, a ako je suditi po svemu do sada, za njega granice ne postoje...

(Telegraf.rs)

Video: Stošić i Fabjan zapevali Džeja u svlačionici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    5. jul 2024 | 19:36

    Obicno svi mma borci imaju slicne price, da se sklone alkohola problema i ulicnih tuca poceli su da treniraju i uspeli

  • Duka Srbin Tenja

    5. jul 2024 | 21:50

    Koga ne odgoji porodica, odgojice ga ulica . Sve drugo su šuplje priče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA