Sve o ekipi Makabi Tel Aviv pred start Evrolige: Kreću protiv Partizana, Lorenzo je i dalje stara "haubica"

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ponos Izraela pokušaće i ove godine da se umeša u borbu za plej-of, a jedan od aduta im je jak domaći teren

Ređa se tim za timom i polako privodimo "kraju" uvod u ovu sezonu Evrolige. Danas vam predstavljamo i prvog rivala Partizana u novoj sezoni, ekipu Makabija iz Tel Aviva, koja će kao i uvek biti tradicionalno neugodna za sve, a posebno pred svojim navijačima u "Menora Mivtačim Areni".

Može se reći da je Makabi jedan od timova koji je prošao kroz najmanje promena pred start nove sezone. Zadržao je Ponos Izraela srž svog tima, dodatno ga i pojačao, tako da uvek ozbiljni Oded Kataš neće imati mnogo posla da iznova uigrava ekipu.

Sve u svemu, čuveni momci u žutim dresovima biće strah i trepet za svakoga, iako su kroz pripremni period pokazali da imaju ranjive tačke. Uostalom, jednu od njih lepo je iskoristio Aleksandar Džikić, koji je sa svojim Hapoelom iz Jerusalema slavio u finalu Superkupa Izraela protiv ovog tima.

Džoš Dibartolomeo Foto: MN Press

Tim: Makabi Tel Aviv

Kao što smo rekli, Makabi nije pretrpeo neke mnogo velike promene tokom proteklog leta. Uglavnom su se foksurali u Izraelu fokusirali na to da produže ugovore onim ključnim košarkašima, što su uradili sa velikim uspehom. Samim tim, potvrdili su u Tel Avivu da imaju plan na duže staze.

Pre svega, Gaj Pnini je završio karijeru, Aleks Pojtres je prešao u Olimpiju iz Milana, dok su svi ostali završili u ekipama koje nastupaju u Evrokupu. Sa druge strane, ostaće Džoš Nibo, Roman Sorkin, Vejd Boldvin, Bonzi Kolson, Džon Dibartolomeo, Džejk Koen, a ono što je najvažnije - Lorenzo Braun.

Čuvena španska "haubica" ponovo će biti najveća opasnost za svaki od timova. A dobiće i pojačanje u vidu Tamira Blata, Džejmsa Veba i Džasijela Rivera. Sve u svemu, ekipa puna stranaca. Pitanje je samo kako će svi oni zajedno "kliknuti".

Transferi

Odlasci: Gaj Pnini, Vil Rajman, Aleks Pojtres, Džejlen Adams, Džarel Martin, Jiftah Ziv, Darun Hilijard, Ostin Holins, Sulejman Brajmo

Dolasci: Vil Rajman, Džasijel Rivero, Antonijus Klivlend, Džejms Veb, Tamir Blat

Sastav: Lorenzo Braun, Tamir Blat, Vejd Boldvin, Antonijus Klivlend, Džon Dibartolomeo, Bonzi Kolson, Rafi Menko, Džejms Veb, Džejk Koen, Džasijel Rivero, Roman Sorkin, Džoš Nibo.

Oded Kataš Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Pripremni period

Imao je Makabi veoma "gust" pripremni period koji je bio prošaran pobedama i porazima. Još početkom septembra su počeli da se zagrevaju za ono što im sledi u Evroligi i ta prva provera prošla je relativno glatko protiv Hapoel Holona, gde su slavili sa 21 poenom razlike.

Potom je usledio i prvi jači meč protiv Fenerbahčea, koji je takođe prošao uspešno (82:78), a zatim i prvi neuspeh protiv Panatinaikosa (77:89).

Na pripremnom turniru na Kipru, Makabi se sastao i sa Crvenom zvezdom sa kojom je odigrao čak dva produžetka pre nego što je konačno slomio otpor Duškovog tima (112:109). Ipak, u finalu su poraženi od Olimpijakosa u podjednako tesnoj utakmici (68:71).

Na Superkupu Izraela, Makabi je dobio Ironi Krijat Atu u četvrtfinalu (95:71), zatim mu se Hapoel iz Tel Aviva nije ni pojavio na crti, da bi u finalu Aleksandar Džikić sa svojim Hapoelom uspeo da ih iznenadi i pošalje poruku Partizanu na koji bi način mogao da igra na otvaranju.

Prednosti / mane

Kao što smo rekli, glavna prednost ekipe Makabija iz Tel Aviva jeste to što su zadržali okosnicu tima iz prethodne sezone. Sa proverenim košarkašima, uz dosta dobru dubinu, Oded Kataš bi mogao da napadne visok plasman, a to će zavisiti umnogome od partija na domaćem terenu.

Prošle sezone, Makabi je bio tim sa najboljim odnosom pobeda i poraza kod kuće. Čak 15 trijumfa upisao je Ponos Izraela pred svojim navijačima, a dobili su ih samo Crvena zvezda i Barselona.

Mana tima je ta što ukoliko Lorenzo Braun nije na terenu, onda je to umnogome manje opasna ekipa. On sam nosi preko 15 poena u svojim rukama, tako da će biti od izuzetne važnosti njega sačuvati od bilo kakvih povreda.

Predikcija: Top 8 faza Evrolige

(Telegraf.rs)

Video: Danilo Anđušić Ove sezone ABA će biti mnogo jače takmičenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA