Partizan je i dalje živ u borbi za Top 10 Evrolige! Crno-beli srušili Albatrose i sada čekaju na svoju sudbinu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 11 min.
  • 20

Crno-belima je sutra potrebno da izgube ili Efes ili Baskonija kako bi bili "živi" pred poslednje kolo

Velika pobeda Partizana u borbi za Top 10! Posle osam uzastopnih poraza na strani, crno-beli su večeras konačno probili led i savladali poslednjeplasiranu Albu. Kontrolisali su situaciju od početka, i mada se nemački tim iznova vraćao u igru, na kraju su uspeli da odbiju svaki nalet i da obraduju mnogobrojne Grobare u Berlinu - 83:94.

Od samog početka je Partizan ušao u ritam koji mu odgovara. Crno-beli su krenuli da igraju brzo, da traže rupe u odbrani Albatrosa, koje su i te kako postojale, a na sve to kada su uspeli da nanižu i veliki broj ukradenih lopti, počeli su sve više da odmiču nemačkom timu.

Partizan je znao da mora da pobedi ne samo na ovom meču, nego i na narednom protiv Valensije u "Beogradskoj areni", ali će morati da sačekaju epilog sutrašnjeg dana. Potreban im je poraz Efesa od Fenerbahčea ili Baskonije od Reala, kako bi nade i dalje postojale.

Trojke su na današnjem meču služile Partizan, a dominirali su Zek Ledej, Džejms Naneli i Pi-Džej Doužer. Uz Aleksu Avramovića, koji je igrao agresivno u odbrani, to je bila dobitna kombinacija.

U prvoj četvrtini, Partizan je krenuo serijom 9:2, posle čega se Alba uspešno vratila u igru pre svega preko neverovatnog Tomasa. Nemački tim je čak uspeo da dođe do izjednačenja (15:15), ali se na tome zaustavio, pošto je nalet odbio Panter zajedno sa Zekom Ledejom, koji je uspeo da izbori čak pet uzastopnih penala, koje je realizovao.

Alba je pala u završnici kvartala, Partizan se odvojio na osam razlike i to je omogućilo znatno lakši nastavak.

Druga četvrtina donela je dobru igru i Doužera i Kaminskog, ali pre svega Alekse Avramovića. Rasla je prednost Partizana iz momenta u momenat, u jednom trenutku su crno-beli zaista stavili Albatrose u "mešalicu" i došli do +16, ali je nemački tim završio ovaj kvartal malo bolje, pa je zaostajao 13 poena na odmoru.

KK Alba Berlin - KK Partizan, Evroliga Foto: MN Press / TW

Nastavak utakmice nije baš najbolje počeo za Partizan. Alba je vrlo brzo uspela da uhvati rezultatski priključak i da u jednom momentu priđe na samo dva poseda minusa. Ipak, kako je treći kvartal odmicao, a Željko Obradović zatražio minut odmora, situacija se stabilizovala.

Može se reći da je Alen Smailagić zapravo bio taj koji je doneo energiju sa klupe, a pomogao mu je i Danilo Anđušić, pa je faktički uz njihovu pomoć Partizan došao do komotnih +10 pred poslednju deonicu.

Ne može Partizan nikako bez drame u toj završnoj četvrtini, pošto je crno-beli tim još jednom dopustio rivalu da se razigra i da unese neku dozu drame. Albatrosi su u par navrata iznova prilazili na dva poseda minusa, tada je pogađao Žiga Samar. Međutim, crno-beli su se još jednom trgli i na kraju su bez problema stigli do pobede.

STATISTIKA UTAKMICE

Alba Berlin - Partizan 83:94 (15:23, 19.24, 28:25, 21:22)

Dvorana: Uber Arena, Berlin

Gledalaca: 12.000

Sudije: Emilio Perez (Španija), Joanis Fufis (Grčka), Kristaps Konstantinovs (Letonija)

Alba Berlin: Braun 14, Vecel 11, Delou 2, Matisek, Šnajder 3, Tomas 16, Hermanson 8, Nikić, Samar 5, Kumađe 2, Timan 20, Bin 2

Partizan: Smit, Ledej 14, Avramović 11, Koprivica, Panter 15, Smailagić 5, Naneli 19, Anđušić 5, Doužer 15, Ponjitka, Kaminski 6, Kaboklo 4

Tok utakmice mogli ste da pratite na Telegraf Sportu.

UŽIVO Alba Berlin - Partizan 83:94 (15:23, 19:24, 28:25, 21:22)

IV ČETVRTINA

10. minut (83:94) - Timan je pogodio i još je i fauliran za 2+1, a i to je realizovao. Gubi loptu Partizan, a na ogromnu sreću je Tomas promašio trojku. Avramović zakucava! Onda Timan dobija nove penale, koje realizuje. Ide se na tajmaut Željka Obradovića. Izgubljena lopta Avramovića. Tajmaut Izraela Gonzalesa. Avramović poentira. Timan takođe. Naneli zakucava za kraj!

8. minut (76:88) - Promašuje konačno Met Tomas. Faul sada sviran pod košem nad nekim igračem Partizana, tako da je posed za crno-bele. Naneli je dao trojku i ovo je sada ogromna prednost! Onda pogodak Hermansona... Nema poludistance Nanelija. Timan je postigao dva bacanja, a Panter i Ledej odvode Partizan na +12 i tajmaut traži Alba.

6. minut (72:81) - Poeni Kevina Pantera. Utakmica je dobila jači ritam. Posed ostaje za Albu, ali imaće samo sekund i malo više od toga će imati posle televizijskog tajmauta. Nije iskoristio ovaj posed nemački tim, potom je promašio i Partizan. Rampa Kabokla, ide Panter u kontru, ali će da uspori i da odigra dugačak napad. Na kraju Panter pogađa i to je +9.

4. minut (72:77) - Nesportska je lična Kabokla. A da stvar bude gora, Timan pogađa oba bacanja, a onda Žiga Samar pogađa trojku. Naneli šutira za dva, promašuje, ali će dobiti dva slobodna bacanja. Naneli je pogodio samo jedan od dva penala. Izgubljena lopta Žige Samara. Četvrti faul Alena Smailagića. Srećom ni Alba se sada ne snalazi. Ukradena lopta Samara, a onda laki poeni. Samo četiri razlike. Srećom Naneli prolazi do kraja. Anđušić polaže, a onda trojka... Pa da li je moguće. Tomas ponovo.

2. minut (62:72) - Fauliran je Doužer, a nakon toga nije pogodio u nastavku napada. Sada on pravi faul, svoj prvi na meču. Kaboklo blokira Deloua, ali i Doužer gubi loptu. Na kraju će biti mrtva, a lopta ostaje za Partizan posle boljeg skokla Kabokla. Pao je sada Kumađe na Anđušića, srećom nije povreda za Danila. Kumađe je isključen, ovo je peti faul za njega. Faul u napadu Kabokla. Bez poena u prva dva minuta ove deonice.

III ČETVRTINA

10. minut (62:72) - Umalo se sada spetljao Partizan, ali je Smailagić na svu sreću uspeo da ukrade loptu. Stiže koš Doužera za +10. Smagilagić je potom faulirao Brauna. Biće dva bacanja ovoga puta. Pogodio ih je bez problema. Doužer sjajno spušta za Kabokla i stižu zakucavanja. Braun pogađa trojku. I onda ide trojka Danila Anđušića! Braun promašuje, sjajno! Deset razlike.

8. minut (57:65) - Doužer podiže razliku na sedam poena, a Izrael Gonzales traži tajmaut. Alba gubi loptu, a onda Anđušić asistira za Smailagića koji zakucava. Novi kiks u odbrani, Timan vraća. Bravo! Smajli pogađa trojku! Jako, jako važan pogodak kada se meč lomi. Timan je kao visoka statua u reketu, hvata sve moguće lopte i sada je fauliran za dva bacanja. Oba je pogodio. Anđušić sa izgubljenom loptom, ali je i Kumađe napravio ofanzivni faul.

6. minut (53:58) - Izgubljena lopta Doužera, nije pogodio Timan. Kevin Panter prolazi do kraja, sada je on razigran u timu Partizana. Sudije zaista puštaju mnogo kontakta. Braun nije pogodio za tri u osmoj sekundi, Timan je uhvatio loptu, ali nije pogodio i sam. Panter preko ruke ne može za tri, nije ovo dobro rešenje. A onda se Partizanova odbrana pogubila i lake poene postiže Vecel. Kaminski zato lako probija Albinu odbranu. Mat Tomas je danas rana Partizana, opet njegova trojka...

4. minut (48:54) - Vecel krade loptu, ali Panter uspeva da zaustavi Albatrose. Doužer je promašio dvojku, pa Vecel pogađa uz faul Pantera, ali na svu sreću ne pogađa dodatno bacanje. Kapiten Partizana je uzvratio sa 2+1 na drugoj strani, pa se opet malo lakše diše. Vecel je stigao do dva poena, Zek Ledej potom beleži nove poene. Nažalost, trojka Timana.

2. minut (41:49) - Hermanson je postigao prve poene u ovom kvartalu, ali stiže i koš Avramovića. Nema trojke za Albu na drugoj strani, šansa je za Partizan da uveća svoju prednost, međutim, Avramović je promašio trojku na isteku napada. Alba se sada odbranila. Vecel je promašio, ali je Alba preko Brauna iz druge šanse ipak postigla poene. Kaminski je izgubio loptu, a onda ide trojka Tomasa. Najgora stvar koja se mogla desiti. Odmah traži tajmaut Željko Obradović.

II ČETVRTINA

10. minut (34:47) - Fantastično! Naneli pogađa trojku, ne uzvraća Alba! Jako brz napad na drugoj strani, ali Kaminski je promašio čist zicer. Šnajder je odmah uzeo loptu u ruke, šutirao trojku i pogodio u osmoj sekundi. Seče odmah ovo Željko Obradović, tajmaut. Kaminski je bio okružen dvojicom, pa je uspeo da pogodi. Kaboklo umalo da ukrade loptu. Aleksa Avramović sjajno prolazi do kraja, ali je nažalost promašio polaganje. Delou opet pogađa iz tranzicije. Naneli bez koša.

8. minut (29:42) - Ali i Hermanson se večeras raspucao, pa eto i njegovih poena za dva sa poludistance. Naneli je lepo prišao košu i pogodio je za dva poena. Aleksa krade novu loptu, agresivno igra i Alba za sada ne može da se snađe pod njegovim pritiskom. Bacanja za Bruna Kabokla, pogodio ej oba i opet je +11. Sjajno! A eto ga i Naneli, laki poeni iz kontre, odlično to deluje. Tajmaut Izraela Gonzalesa. Faul Alekse ovoga puta, treći timski. Šnajder iako sam, nije pogodio.

6. minut (27:36) - Po neiskorišćen napad na obe strane, na kraju je sviran faul za Kumađea. Panter je propustio Tomasa, ali nije pogodio za tri. Kaboklo je faulirao Timana. Ovaj zida leđima i opet je približio Albu na samo pet razlike. Naneli je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Oba je pogodio. Odlični Avramović, Aleksa ide do kraja, ukrao je loptu i položio! Sjajno!

4. minut (25:32) - Nažalost, prva trojka Albe preko Brauna. Onda promašuju trojke Ledej, a zatim ga je Kumađe smečovao pod košem. Minut odmora traži Željko Obradović. I ide posle toga dvojka Nanelija. Jedan sudija pokazao je dvojku, drugi trojku, na semaforu piše trojka, a na grafici dvojka, mala konfuzija. Zvanična statistika za sada kaže da je dvojka. Kumađeu je izbijena lopta, ali nažalost Tomas pogađa novu trojku. Sad se Alba raspucala. Vraća to Partizan preko Pantera. Opet poeni za Albu...

2. minut (17:28) - Dobra akcija za Albu na početku druge četvrtine, Kumađe je postigao koš. Nakon toga Sterling Braun faulira Avramovića, onda još jedan prekršaj, ovoga puta Žige Samara. Doužer uzvraća poenima. Onda igra i dobru odbranu, a Avramović je u kontri, preterao je, nije mogao preko Kumađea. Partizan troši jedan faul. Zatim i ukradena lopta crno-belih, i ide trojka Pi-Džeja Doužera! Sjajno!

I ČETVRTINA

10. minut (15:23) - Ledej hvata loptu, opet ubrazava napad Partizana, ali ga na kraju ipak smiruje. Umalo Doužer da izgubi loptu sada... Traži sada Izrael Gonzales čelindž, veruje da lopta i jeste za Albu. Neće biti promene odluke, ostaje lopta za Partizan. Isteklo je vreme nakon toga za crno-bele. Na svu sreću nema ni trojke Timana, a Avramović je dobar na skoku. Ledej ne pogađa preko Timana. Alba je izgubila loptu, opet se Samar spetljao. Ide trojka Avramovića! Vrlo važna! Faul Partizana, pametan, poslednji mali na četiri sekunde do kraja četvrtine. Nema trojke Avramovića posle ukradene lopte. Ipak, lepih +8.

8. minut (15:20) - Nažalost, brzinu sada koristi Sterling Braun i postiže poene, a isti košarkaš nas vraća na samo jedan razlike. Ipak, odbija to Panter. No, Kaminski pravi prekršaj nad Vecelom, a ovaj je na sve to uspeo da dođe do poena, tako da će da dobije i penal. Pogodio je i njega. Žima Samar se zaleteo na Ledeja koji je šutirao trojku, tako da dobija Zek tri bacanja. Sva tri je pogodio. Ledej uspeva i da ukrade loptu. Krenuo je u kontru i izborio faul Matiseka. Dugačak napad crno-belih, sviran je na kraju faul Kalife Kumađea, tako da bi to trebalo da budu penali, ako nije isteklo vreme za napad. Nova dva bacanja za Zeka. Pogodio je prvo, potom i drugo.

6. minut (8:13) - Kaminski je napravio prekršaj nad Vecelom, koji je pogodio oba bacanja. Sada nažalost Panter bez pogotka, ali lopta se vraća u koš nakon što je dodirnuo Doužer. Jako dugačak napad Albe i ide koš Tomasa. Onda i dobra odbrana tog košarkaša, pa idu novi njegovi poeni i Alba se ekspresno vratila u meč. Timan je sada faulirao Pantera. Idemo na prvi televizijski tajamaut. Prelepa akcija za Doužera i sjajni poeni, zakucavanje!

4. minut (2:9) - Met Tomas nije uzvratio na drugoj strani, pokušao je za tri, pa za dva poena. Smailagić čini prvi prekršaj, da bi Vecel potom promašio za dva. Doužer hvata skok iz kojeg na drugoj strani Kaminski dolazi do poena. Hermanson tek posle tri i po minuta postiže prve poene Albe, da bi Doužer promašio i dvojku. Međutim, novi ofanzivni skok, ovoga puta Ledeja i poeni. Delou je bio sam na šutu za tri, ali je na svu sreću promašio. Ide koš Doužera za odličnu prednost Partizana na početku.

2. minut (0:3) - Vrlo tvrd početak meča. Nisu precizni redom Kaminski, Hermanson, pa ni Doužer. Hermanson zatim gubi loptu, a Doužer je još jednom promašio za dva. Ipak, posle ofanzivnog skoka Smailagića stiže trojka Ledeja!

STARTNE POSTAVE

Alba Berlin: Vecel, Delou, Šnajder, Tomas, Hermanson

Partizan: Ledej, Panter, Smailagić, Doužer, Kaminski

KOMENTAR PRE MEČA

Kalkulacije su takve da Partizan mora da pobedi u preostale dve utakmice, a da se pritom nada ili da će Anadolu Efes izgubiti barem jednu utakmicu ili da će Baskonija da bude poražena u obe.

Crno-beli imaju lošu seriju u Berlinu, gde nisu pobedili na tri poslednja meča, tako da će pokušati tu crnu seriju večeras da prekinu.

U prvom delu sezone slavili su protiv ekipe Albe rezultatom 89:74.

Sudije na ovom meču biće Emilio Perez iz Španije, Joanis Fufis iz Grčke i Kristaps Konstantinovs iz Letonije.

(Telegraf.rs)

Video: Najavljen film "Magična sedmica" o Toniju Kukoču na Martovskom festivalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    4. april 2024 | 20:58

    Ајде гробари, ајде... срећно и да победите ☺️😁 Од звездашице... ☺️

  • Nanely

    4. april 2024 | 22:48

    Jedino sto mogu stvarno pohvaliti to su navijaci, postavljaju ljudi neke nove standarde u evropskoj kosarci, neko nema takvo domacinsko navijanje ko sto ima nas Partizan na gostovanjima, kapa dole momci i svaka vam cast, zivi bili..

  • GP

    4. april 2024 | 22:29

    Браво момци!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA