Zvezda "zakočila" Virtus i udaljila ih od direktnog mesta u Top 8: Nedović i magija Tea za čak +15 u Areni!

 
S. G.
S. T.
S. G. S. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 11 min.
  • 54

Neverovatan meč crveno-belih

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Virtus iz Bolonje u 31. kolu Evrolige u jednoj od najboljih utakmica koju su odigrali ove sezone u elitnom takmičenju! Italijani su se borili za direktno mesto u Top 8 fazi, ali su crveno-beli pre svega timskom igrom uspeli da se izbore sa svim poteškoćama - 94:78!

Gledali smo jedan krajnje efikasan susret, gde su obe ekipe imale zaista odlične procente, posebno na šutu za tri poena. I dok su Lundberg i Šengelija pogađali gotovo sve za Virtus, na drugoj strani je jako raspoložen bio Nemanja Nedović, posebno tokom treće četvrtine u kojoj je dao 14 poena.

Sve u svemu, Zvezda je danas pokazala značajno bolju energiju u odnosu na prethodni duel, igrači su se borili gotovo za svaku loptu, pa smo gledali pravi šuterski obračun večeras u "Štark Areni".

Mada Zvezdi ovaj meč u rezultatskom značaju nije mnogo značio i zapravo je imao veću težinu za Virtus koji je i dalje imao šansu da se domogne direktnog mesta u Top 8 fazi, sada nekako najviše deluje da će se ekipa iz Bolonje ipak kroz plej-in boriti za tu poziciju.

U timu Zvezde, Nedović je ubacio 25 poena, dok je Bolomboj dodao 15. Po 11 su ubacili Teodosić i Davidovac. Virtus je na drugoj strani predvodio Šengelija sa 25 poena.

Prva četvrtina počela je u priličnom egalu. Ekipe su se konstantno smenjivale u prednosti, a u tim momentima je u ekipi Crvene zvezde vrlo dobro igrao Dalibor Ilić, posebno u napadu. Na drugoj strani očekivano je Toko Šengelija bio taj koji je rukovodio koncima igre i isključivo zahvaljujući njemu je Virtus imao +2 posle prvih deset minuta košarke.

Ni druga deonica nije donela neku veću promenu u stilu igre. Oba tima su bila rastrčana, sa vrlo dobrim procentima šuta, s tim da je sada ulogu lidera u timu Virtusa preuzeo Ife Lundberg. Ipak, Zvezda je uz pomoć dve trojke Miloša Teodosića i Majka Tobija za manje od 10 sekundi stigla do sasvih solidnih +6 pred nastavak.

U nastavku u trećoj četvrtini je Zvezda nastavila sa vrlo dobrom igrom. I ne samo to, Nedović je upalio mašinu i postigao čak 14 poena za 10 minuta u ovom periodu, što je katapultiralo crveno-bele i ka dvocifrenoj prednosti. Pokušavao je Virtus da se vrati nazad, pre svega preko Šengelije, ali je Zvezda imala solidnu zalihu i pred završnicu.

Do kraja se vodila podjednaka i ravnopravna borba. Zvezda je imala dovoljno koncentracije da udalji Virtus od egala, pa je tako i na oko četiri minuta do kraja razlika bila na sasvim dobrom nivou i kretala se od sedam do devet poena. Malo su tada stali i jedni i drugi, igrali su se duži napadi, a Šengelija je uprkos četiri prekršaja ostajao na parketu.

I uspela je Zvezda da se odbrani i da odoli svim naletima Virtusa. Miloš Teodosić je magijom samo začinio veliku pobedu, a na kraju je ispraćen aplauzima i ovacijama. Potpuno zasluženo, za 11. trijumf Zvezde u Evroligi ove sezone.

UŽIVO Crvena zvezda - Virtus Bolonja 94:79 (21:23, 27:19, 26:23, 20:14)

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (94:79) - Sve je bliža pobedi Zvezda! Tobi je promašio, ali ni Belineli nije precizan, a na kraju ukradena lopta, nesportski faul Šengelije nad Davidovcem i svi su na nogama. Zvezda je do kraja poentirala i završila priču ubedljivom pobedom!

8. minut (87:78) - Rokas ide na liniju penala i Litvanac je i više nego precizan. No, nažalost je precizan i Belineli, koji ubacuje trojku. Teodosić je pogodio jedno od dva bacanja na drugoj strani, a Zvezda hvata defanzivni skok posle neuspelog šuta Lomažsa. I onda fantazija Teodosića i dva poena Bolomboja.

6. minut (82:75) - Šengelija je promašio za dva, a na kraju je Smart taj koji je fauliran i Virtus je izašao iz bonusa. TV tajmaut. Sjajno! Bolomboj stiže do prilike za 2+1, a faul je napravio Šengelija i to četvrti! Pogodio je dodatno bacanje, ali je na drugoj strani Šengelija opet vrlo dobar i došao je do svog 25. poena.

4. minut (79:73) - Džordan Miki je fauliran za dva penala od strane Nedovića. Miki je pogodio oba slobodna bacanja. Mitrović nije pogodio sa poludistance, ali se i Lomažs spetljao. Mitrović izblokiran, a Nedović pravi četvrti faul. Bolomboj je sjajno izblokirao sada Mikija, ali lopta ostaje za Virtus. Belineli je promašio trojku. Džordan Miki je potom ubacio još dva poena i Virtus se opet približava, a Hanga je neprecizan.

2. minut (79:69) - Dobar start Italijana u drugoj deonici. Opet Belineli i Lundberg, nema ko drugi... Ali na drugoj strani Mitrović poentira za dva i to uz faul Mikija. Imaće i dodatno bacanje, i koristi to Luka. Davidovac takođe poentira i opet je +10 za Zvezdu!

III ČETVRTINA

10. minut (74:65) - Nastavlja se "raspucana" utakmica. Teo dodaje dva poena sa penala. Abas je izblokiran od strane Bolomboja, a na kraju idemo na tajmaut Virtusa. Mitrović posle ove pauze pogađa 1/2 sa linije penala. Dobrić ostaje kratkih rukava i bez trojke. Ali ipak umesto skoka, mrtva lopta. Pogađa! Nemanja Nedović! Njegov 14. poen u ovoj četvrtini! Trojka! Potom prekršaj nad Šengelijom za dva bacanja. Nedović je potom stigao do novog polaganja. Nema pogotka Teodosića sa oko devet metara. I ostaju tri sekunde Virtusu. Ništa od trojke Šengelije. Lepa prednost crveno-belih.

8. minut (66:61) - Ife Lundberg je baš naoštren u ovoj četvrtini. Nova dva bacanja, oba je pogodio. Potom i bacanja za Belinelija, ali Italijan je samo pogodio jedno od dva. Teodosić prekida ovu seriju Virtusa trojkom, a zatim stižu i bacanja za Nedovića. Džordan je neuspešan, potom Rokas pravi faul u napadu, ali ni Miki ne može da pogodi.

6. minut (61:58) - Ukradena lopta Zvezde, a Rokas se spetljao. Nema trojki Nedovića i Rokasa. I onda kontra za Virtus. Neverovatni Toko Šengelija nastavlja sa sjajnom utakmicom i pogađa za tri. Tajmaut. Nema trojke Hange, naposletku je istekao napad Zvezde. Na drugoj strani faul u napadu Šengelije. Dugačak napad Zvezde je na kraju ipak neuspešan.

4. minut (61:55) - Po greška na obe strane, a Lundberg će imati dva slobodna bacanja. Ife pogađa oba. Nedović je pobegao odbrani, nije poentirao, ali je izvukao dva slobodna bacanja. Ili ipak ne? Kaže sudija Emilio Perez... Sada glasni zvižduci, jer će opet morati da se gleda snimak. Bizarna odluka Šaulijusa Račisa. Bacanja su, a sudijama nisu bile potrebne ni tri sekunde da to isprave. Pogodio je Nedović oba. Šengelija ne pogađa trojku, međutim opet ofanzivni skok i sada pogađa trojku Toko. Nedović je vratio trojku. Rampa Bolomboja nad Šengelijom. I onda opet... Skok, pa Lundbergova trojka. Tobi zato ne pogađa sa distance. I ponovo Ife... Vraća se Virtus. Nedovićevi poeni, pošto je neko vratio loptu iz obruča.

2. minut (54:44) - Lep pas Nedovića za Davidovca i evo Zvezde na +8! Vrlo dugačak napad Virtusa, posle čega Belineli opet uspeva da poentira pod košem na drugi obruč. Pajola potom pravi očigledan prekršaj. Nedović, Hanga, pa Bolomboj, zakucavanje! Lopta je otišla u aut, ali traži čelindž Sferopulos. Idu to da gledaju Račis i Mogulkoč. Lopta je za Zvezdu, dobar čelindž trenera crveno-belih. Nedović lepo naslanja loptu na tablu, već je +10!

II ČETVRTINA

10. minut (45:42) - Bez realizacije Virtusa i onda moćno zakucavanje Bolomboja. Minut odmora Virtusa. Belineli bez pogotka iz teškog šuta, onda je trčala Zvezda u kontru, ali se spetljala, šteta... Koraci Šengelije. Ali nažalost još jedna loša odluka Bolomboja i iz svega su se izrodila dva bacanja za Pajolu. On je oba realizovao. I ide! Trojka! Tobi! Teodosić! TROJKA!

8. minut (40:40) - Pajola nije pogodio, ali je Abas uspeo da uzme ofanzivni skok i na kraju ipak faul Dalibora Ilića... Toko Šengelija je oba puta precizan sa linije za slobodna bacanja. Mitrović je sada odmenio Ilića. Davidovac se lepo oslobodio, poboljšao poziciju i pogodio sa polu-distance. Belineli je promašio, Šengelija je opet uhvatio ofanzivni skok, pa Virtus ponovo vodi. Idemo na tajmaut Sferopulosa. I namestio je sada ruku i Rokas Giedraitis, dobra akcija i trojka za Zvezdu! Međutim neverovatni Šengelija je opet uspeo da poentira. Tobi jako neprecizan na šutu za tri. Šengelija trči kontru, zakucava i opet je ljut Sferopulos zbog toga i traži novi tajmaut. Rokas je imao dva bacanja posle minuta odmora i oba je realizovao.

6. minut (33:32) - Miki je zaustavljen od strane Tobija, a na drugoj strani je Mitrović izborio dva penala. Luka je pogodio oba i ponovo smanjio na tri razlike. Majk Tobi je uspeo da dođe do još dva poena preko "šume" igrača Virtusa. Miki je uzeo loš šut sa polu-distance i promašio ga je. Rokas je išao na polu-horog, ali je ipak bio neprecizan. Ilić izbija loptu Šengeliji. Sjajna akcija Rokasa za Tobija! I idemo na novi tajmaut.

4. minut (27:32) - Ife Lundberg je još jednom lako položio. Teodosić je potom iznudio prekršaj Džordana Mikija, a imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je Teo oba bacanja. Sada brz faul Teodosića na drugoj strani. Lundberg je promašio dvojku, Teodosić je potom izgubio loptu, a iz ofanzivnog skoka Abas stiže do pogotka.

2. minut (25:28) - Dugačak prvi napad Italijana je neuspešan, jer se Abas nije snašao. Na drugoj sjajni sjajan pas Teodosića za Mitrovića i novi poeni za Luku. Lundberg diže alej-up za Mikija, a ovaj zakucava preko Majka Tobija. Međutim i Nedović je raspoložen, pa ubacuje još dva poena. Nije pogodio i dodatno bacanje. Lomažs je vrlo lako pogodio otvorenu trojku. Rokas nije precizan.

I ČETVRTINA

10. minut (21:23) - Teodosić spušta loptu za Bolomboja i to je sjajan. Promašaj Virtusa, brza akcija Zvezde i sve to kompletira Mitrović iz trka. Ife Lundberg ne pogađa dugačku dvojku, ali Pajola zato je "sasuo" trojku posle ofanzivnog skoka. Novi kiks crveno-belih, a sve to kažnjava Avudu Abas novom trojkom. Pas za Bolobmoja od Mitrovića i novi pogodak. Lundberg je fauliran od strane Teodosića, ali neće biti bacanja, jer je to poslednji mali faul. Ušao je Lazarević za odbranu u poslednjih devet sekundi ove deonice. Bez trojke Abasa, Lazarević nije precizan sa preko pola terena i to je to.

8. minut (15:17) - Opet je Šengelija okrenuo Ilića i poentirao. Davidovac nije pogodio za tri poena. Prvi poeni i za Džordana Mikija novoj utakmici, pa Virtus ponovo vodi. Smart nije mogao da prodre sve do kraja. Džordan Miki takođe sada nije mogao preko Ilića. Davidovac promašuje... Šengelija takođe nije precizan na šutu za tri. Sada malo čudna situacija, Bolomboj seče dodavanje ka Davidovcu, koji je imao šansu da poentira pod košem... Miki šalje loptu u aut. Ne baš koncentrisani igrači dva tima u ovim momentima.

6. minut (15:13) - Nije zadovoljan Sferopulos odlukom sudije Račisa, ali stigao je najbolji odgovor na to - trojka Ilića! Šengelija je sada ipak lako prošao Dalibora, pa će dobiti šansu za 2+1. Pogodio je i njega. Danston sada pravi prekršaj, kako bi prekinuo ovu akciju Zvezde. Hanga! Za tri poena! Nećkala se lopta, ali je ipak ostala u obruču. Belineli ovoga puta bez otvorene trojke, a Bolomboj hvata skok. Hanga je fauliran, a pre nastavka idemo na TV tajmaut, pošto je prošlo više od pet minuta ove deonice. Šteta, sada bez poena ostaju crveno-beli posle ovog minuta odmora.

4. minut (9:10) - Nema trojke Šengelije iz ćoška, Zvezda pokušava iz ranog napada da napadne, ali Hanga greši, pa Dobrić lako poentira iz kontre. Nedović poentira, ulazi dobro u ovu utakmicu, a Davidovac pogađa za tri! Zvezda vodi! Nova ukradena lopta Zvezde, Hanga je bio možda i fauliran, ali sudija Račis ništa ne svira u ovom momentu. I onda trojka Belinelija na drugoj strani za novo vođstvo Virtusa.

2. minut (4:5) - Loša odbrana Zvezde u prvom napadu i prvi poeni Belinelija na asistenciju Šengelije. Hanga je imao dva bacanja, ali nije pogodio nijedno. Nakon toga ofanzivni skok, ali i koraci. Potom prekršaj Dalibora Ilića. Potom i jako zakucavanje Danstona, koji je ostao sam u reketu. Davidovac nije pogodio, ali je Ilić iz ofanzivnog skoka vratio loptu u koš. Šengelija se okliznuo, Ilić je izborio mrtvu loptu. Nedović je potom sjajno poentirao u kontri.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Nedović, Hanga, Davidovac, Ilić, Bolomboj

Virtus Bolonja: Belineli, Pajola, Dobrić, Šengelija, Danston

KOMENTAR PRE MEČA

U ovo duplo kolo najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja crveno-beli su ušli porazom od atinskog Panatinaikosa. Ovaj poraz je izabranike Janisa Sferopulosa i matematički udaljio od 10. mesta koje vodi u plej-in, pa duel protiv Virtusa za srpski tim znači čast i prestiž.

Zvezda je na 16. poziciji sa skorom 10-20, dok se Virtus bori za što bolju poziciju u razigravanu i trenutno ima skor od 17-13.

Pred ovaj meč, Sferopulos je istakao da tim čine profesionalci i da se do kraja mora igrati maksimalno ozbiljno, u krajnju ruku zbog duela u završnici ABA lige, makar kao vid pripreme za istu.

- U pravu ste, Virtus je tim koji želi da ostane u zoni plej-ofa, bore se jako, imaju kvalitet. Sa naše strane želimo reakciju nakon poraza, želimo da budemo konzistentnijii igramo bolje u odbrani i igramo pametno u odbrani i koristimo talenat na oba kraja terena. Želimo da se borimo i igramo po planu. Reakcija je jako bitna i želim da vidimo mnogo konzistentniju igru.

Glavni arbitar biće Emin Mogulkoč iz Turske, dok će mu pomagati Karlos Kortes i Šaulijus Racis iz Španije i Litvanije.

Kada je reč o povređenim igračima, u timu crveno-belih neće biti nedavno operisanog Jaga Dos Santosa, kao i Nikole Topića i Treja Tompkinsa. Branko Lazić je takođe rovit, ali je najavljen njegov mogući povratak, a ostaje da se vidi u koliko će moći da pruži i Miloš Teodosić posle povratka protiv Panatinaikosa.

Na drugoj strani neće biti Danijela Heketa, Devontea Kejkoka, dok je upitan nastup Isaje Kordinijea.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos ne traži nikakva opravdanja: "Ne želim da pričam o povređenima, borimo se do kraja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SALAHUDDiN AYYUBi

    22. mart 2024 | 18:38

    Igraju za ČAST ?! A Arena vise praznih stolica nego navijaca !!!! Čast nije Čović !!!! Čast je biti ponos i ginuti za tim,i na kraju Čast je biti PARTIZAN 🖤🤍🖤🤍

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏆🏆🏆🏅🏅🏅🏀🏀🏀

    22. mart 2024 | 21:21

    Овакви Тео и Неда нам требају за Камерун, за "чишћење"

  • e moj brale

    22. mart 2024 | 21:03

    Zvezda 4 Srbina u startnih 5 dok oni iz jsd-a sa jna nemaju ama ni jednog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA