Partizan "ukočen" u poslednjoj četvrtini: Panatinaikos sa Lesorom naneo crno-belima novi poraz u Evroligi

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 12 min.
  • 75

Željkov tim je ponovo na polovičnom učinku

Košarkaši Partizana doživeli su svoj 11. poraz u Evroligi ove večeri u Atini od Panatinaikosa, pošto su "pali" nakon slabije odigrane poslednje četvrtine u kojoj skoro da nisu imali rešenja za čvrstu odbranu Zelenog tima - 84:71!

Tokom većeg dela meča gledali smo uzbudljivu borbu. Osim kada je u jednom momentu druge deonice Panatinaikos uspeo da stigne blizu dvocifrene prednosti, niti jedan od timova nije uspevao jače da se rezultatski "odlepi", tako da je morala da presudi završna deonica, gde su ipak Zeleni potvrdili kvalitet i na kraju stigli do pobede pred svojim navijačima.

Nervoza je učinila svoje, kao i važnost ove utakmice, pa su obe ekipe imale pozamašan broj izgubljenih lopti. Crno-beli su se ipak zaista dobro držali i bez svog kapitena Kevina Pantera, a ulogu zamenika je danas preuzeo Uroš Trifunović, kojem je to bio prvi meč ikada u ovoj ulozi.

I dok je na jednoj strani dominirao Kendrik Nan, u timu Željka Obradovića su različiti košarkaši preuzimali uloge lidera u različitim momentima - od Pi-Džeja Doužera, preko Džejmsa Nanelija, pa sve do Alena Smailagića. Ipak, ono što nije baš krasilo Partizan danas je šut za tri poena.

Prva deonica kroz čitav svoj tok protekla je u rezultatskoj klackalici. Prvo je za Partizan dobro otvorio meč Bruno Kaboklo, koji je pak "napunjen" faulovima za kratko vreme, da bi ulogu lidera zatim preuzeo Pi-Džej Doužer, koji je ubacio osam poena u kratkom vremenskom intervalu.

Ipak, Zeleni su to stigli i sustigli, pa su posle prve četvrtine imali plus od dva poena, koji su zatim krenuli da nadograđuju u drugom kvartalu.

U ovom periodu je Panatinaikos imao svojih maksimalnih +9, ali se Partizan na svu sreću trgao na vreme i čak je mogao da do kraja ovog perioda i povede i ode na odmor sa plusom, ali je ipak zaostajao dva poena iza leđa tima Ergina Atamana.

Treća deonica bila je jako dramatična. Čitav kvartal gledali smo kako se prednost seli sa jedne na drugu stranu i gotovo da se uopšte nije ni moglo nagovestiti ko će ući u poslednjih deset minuta sa barem bilo kakvom prednošću. Na kraju zapravo niko nije ni imao plus, jer je bilo nerešeno zbog zakucavanja Lesora uz zvuk sirene.

U završnoj deonici je Partizan krenuo jako loše, pa su Zeleni produžili svoju seriju do 8:0, a u jednom momentu su poveli i sa deset poena razlike. Iako je crno-beli tim imao nekoliko mogućnosti da se vrati, to na kraju nije iskoristio, pa su domaći uz pomoć raspoloženog Nana, ali i Lesora došli do novog trijumfa.

Tok utakmice mogli ste da pratite na Telegraf Sportu.

STATISTIKA

Panatinaikos - Partizan 84:71 (18:16, 24:24, 16:18, 26:13)

Sudije: Huan Karlos Garsija (Španija), Emin Mogulkoč (Turska), Maksim Buber (Francuska)

Arena: OAKA, Atina

Panatinaikos: Kalaicakis, Moraitis, Slukas 10, Samonturov, Papapetru, Grant 4, Nan 21, Lesor 14, Adetokumbo 6, Grigonis 10, Ernangomez 3, Mitoglu 16

Partizan: Smit 6, Ledej 4, Koprivica 6, Smailagić 11, Jaramaz, Naneli 13, Trifunović 2, Anđušić 5, Doužer 16, Ponjitka, Kaminski, Kaboklo 8

UŽIVO Panatinaikos - Partizan 84:71 (18:16, 24:24, 16:18, 26:13)

IV ČETVRTINA

10. minut (84:71) - Bruno Kaboklo dobija dva bacanja, pogađa ih. Onda čelindž Žoca i lopta za Partizan. Nema trojke ni Kabokla, ni Nanelija i deluje da je propuštena velika šansa sada. Faul nad Mitogluom. Oba penala je pogodio. Sada dva bacanja za Nanelija. Pogodio je jedno od dva. Potom 2+1 za Granta i ovo će čak biti prilično ubedljiva pobeda Zelenih.

8. minut (77:68) - Krade loptu Partizan i dva poena za Nanelija. I onda trojka Dinosa Mitoglua. Deset razlike prvi put na meču. Trojka Doužera! Pa onda Lesor za dva poena. I opet Kaboklo gubi loptu, sada su koraci u pitanju. Ukradena lopta! Ali promašaj Pi Džeja Doužera za tri. Promašaj i Dinosa za tri, pa tajmaut Žoca...

6. minut (73:64) - Promašaj Nana. I izgubljena lopta iz ovog napada Partizana. 24 sekunde, a pogodio je Alen Smailagić kada je isteklo vreme i to za tri poena. Srećom sada Slukas ne pogađa trojku. Nema pogotka Kabokla, ima faula nekog od igrača Zelenih. Koraci - Bruno Kaboklo. Mitoglu dobija dva bacanja, to je svirao arbitar Huan Karlos Garsija. Pogodio je oba Dinos. Nova greška Bruna Kabokla - gazio je liniju.

4. minut (71:64) - Nema trojke Panatinaikosa, konačno brz napad Partizana i poeni Nanelija. Ali Lesor je opet dao dva poena i to vrlo lako... Smailagić će imati dva bacanja, pritom je Kendrik Nan izgleda dobio tehničku. Naneli je pogodio to bacanje, a Smailagić je na 1/2, a onda stiže trojka Slukasa za +7. Promašaj Danila Anđušića. Faul Doužera. Dva pogođena penala Nana. Onda zakucavanje Smajlija.

2. minut (64:58) - Serija faulova Partizana. Prvo Koprivice nad Slukasom za dva bacanja, koja je pogodio, potom nakon izgubljene lopte Smita ide i faul Smajlija nad Nanom, što nikako nije dobro, jer ovaj nije promašio niti jedno bacanje u Evroligi. I opet je oba realizovao. Novi loš napad Partizana, potom lična za Ponjitku. Zakucavanje Matijasa Lesora, zaista loš početak deonice za Partizan. Tajmaut Željka Obradovića. Izgubljena lopta. 24 sekunde.

Košarka Evroliga KK Partizan Panatinaikos Foto: Mileta Mirčetić

III ČETVRTINA

10. minut (58:58) - Promašaj Danila Anđušića na šutu za tri poena, a Slukas gubi loptu, gazio je aut liniju. Sada će Danilo imati dva penala zbog prvog faula na meču za Kendrika Nana. Pogodio je oba Anđušić. Sada faul Smita nad Lesorom, možda i ne tako loš, ako znamo kako Matijas šutira penale. Ipak ovoga puta precizan i prvi i drugi put. Ponjitka opet promašuje na obruču. Ima 0/4, a sve su bili ziceri. Koraci Kendrika Nana. Faul nad Smitom za dva bacanja. Pogodio je oba Džejlin. Lesor je zakucao premoćno za kraj ove četvrtine. I da sve bude gore, prvi posed u narednoj deonici ima Panatinaikos.

8. minut (54:54) - Ostaje posle svega posed za Partizan. I stiže faul Granta... Nema pogotka za Perija Doužera, ali na drugoj strani Matijas Lesor čini uslugu i pravi faul u napadu. Smeška se Ergin Ataman. Serija promašaja Partizana, a onda bura u "OAKA Areni", dobijaju upozorenje od Huana Karlosa Garsije da će biti kažnjeni tehničkom greškom, ako se to nastavi. Promašio je zakucavanje Smajli i to kažnjava ko drugi do Kendrik Nan. Doužer!!! Kakva trojka, preko ruke uz zvuk sirene! Ovo može da bude jako, jako važno! Onda i faul istog igrača, nažalost za penale Granta. Promašaj iz prvog pokušaja. Drugi put precizniji.

6. minut (51:51) - Još dva poena sjajnog, mladog Balše Koprivice! I potom uzvraća Kostas Adetokumbo zakucavanjem. Klacka se rezultat u ovim momentima. Faul Panatinaikosovih igrača, kaže Maksim Buber. Kostas Adetokumbo je "krivac" ovoga puta. Upozorenje za Ergina Atamana od strane Huana Karlosa Garsije. Izgubljena lopta Partizana. Srećom Nan promašuje trojku, ali ostaje posed za PAO. Slukas će imati dva slobodna bacanja, ali posle TV tajmauta. Samo jedno je pogodio, potom dva poena za Smajlija i novo izjednačenje. Ukradena lopta Partizana, ali potom kakva rampa Nana nad Ponjitkom, auh...

4. minut (48:47) - Ogromna šteta, nema trojke Uroša Trifunovića iz ćoška. Faul na skoku, pa odbrana Balše Koprivice! Dinos Mitoglu je potom napravio faul. Naneli pravi faul u napadu po mišljenju jako mladog sudije Maksima Bubera. Dugačak napad Panatinaikosa se ipak završava košem nemogućeg Kendrika Nana koji već ima 15 poena. Kakvo potom zakucavanje Balše Korpivice, moćno, preko dvojice! Faul za Uroša Trifunovića. Onda i Slukas ubacuje dvojku.

2. minut (44:45) - Izjednačenje! Naneli pogađa, potom Mitoglu uzvraća, ali vodi sada Partizan! Trojka Nanelija! Sada je on raspucan! Dobro je, sada je konačno promašao Grigonis za tri.

STATISTIKA NA POLUVREMENU: Nan 13, Grigonis 10 (Panatinaikos) - Doužer 11, Smailagić, Kaboklo 6 (Partizan)

KK Partizan - KK Makabi Foto: Mileta Mirčetić

II ČETVRTINA

10. minut (42:40) - Nažalost sada lako prolazi Mitoglu, ali Trifunović uzvraća. Na sve to dolazi faul Granta nad Doužerom i šansa da se dodatno približi crno-beli tim. Peri Džunior Doužer pogađa jedan od dva penala, a na kraju Zek Ledej dolazi do koša u nastavku. Lesor gubi loptu i ovo je šansa da se Partizan vrati, skamenjen je sada Ergin Ataman zbog ove greške njegovih igrača. Laki poeni za Nanelija, odmah ide tajamut turskog trenera. Promašio je Nan. Poslednji napad za Partizan. Međutim, Naneli promašuje trojku.  I to je to...

8. minut (40:33) - Pi-Džej Doužer je vrlo raspoložen i ponovo poentira iz blizine obruča. I opet faul za Bruna Kabokla, inače treći... Sedmi poen za Grigonisa, potom i osmi. Naneli je promašio trojku, Smajli se nakačio na obruč i sudija Huan Karlos Garsija je zbog toga presudio u korist Zelenih. Frenk Kaminski pravi faul nad Nanom za dva bacanja. Oba je pogodio. Još jedna izgubljena lopta i koš Grigonisa. Sada će dva slobodna bacanja imati Ledej i pogodio je oba.

6. minut (34:29) - Smailagić sada pravi faul. Onda to čini i Jaramaz za dva bacanja za Mitoglua. Pogodio je oba penala. Jaramaz večeras ništa ne može da pogodi, pa ni ovaj šut za tri poena sa kapice. Krade ipak loptu na drugoj strani Naneli. Smailagić ispravlja promašaj Nanelija za novi koš. Slukas nije pogodio za tri, a crno-beli imaju napad. Opet gubi loptu Naneli. Grigonis je pogodio za tri poena iz kontre. Opet ukradena lopta, sada greši Danilo Anđušić, iz kontre postiže poene ponovo Grigonis i to uz faul i umesto TV tajmauta idemo na Željkov tajmaut. Pogodio je Marijus i ovo dodatno bacanje.

4. minut (26:27) - Koprivica je sam kao duh i zakucao je pod košem. Nan je novim košem postao dvocifren sa 11 poena. Nemoguć je za sada. Doužer je bacio lošu loptu Koprivici i ona završava u autu. Izlazi napolje, ulazi Danilo Anđušić. Greška i za Ernangomeza. No, ide izgubljena lopta i Džejlina Smita. Potom i faul Nanelija. Srećom sada promašuje Ernangomez trojku. Pogađa Danilo Anđušić! I to uz faul, pa će imati i dodatno bacanje, koje će pogoditi.

2. minut (24:22) - Džejlin Smit je lepo otvorio ovu četvrtinu sa dva poena. Međutim, Smajli pravi faul nad Kostasom Adetokumbom, koji izvodi bacanja sa manje od 40% (11/28). Ali baš sada je pogodio oba... Faul istog košarkaša na drugoj strani. Smailagić pogađa iz teške pozicije preko ruke. I opet Kendrik Nan, koji je za sada nerešiva enigma odbrane crno-belih. Ali uzvraća Džejlin Smit... I onda ide dvojka Kostasa Adetokumba.

Alen Smailagić, KK Partizan Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

I ČETVRTINA 

10. minut (18:16) - Bruno Kaboklo je fauliran od strane Lesora i imaće dva slobodna bacanja, koja je i pogodio. Tražili su košarkaši crno-belih da to bude eventualno i 2+1, ali sudije nisu promenile odluku. Izgubljena lopta Dinosa Mitoglua. Odličan pas Doužera za Smajlija i zakucavanje! Izgubljena lopta Panatinaikosa još jednom, ovoga puta je sa njom u aut istrčao Kostas Slukas. Kaboklo ipak nije uspeo da se snađe sa loptom, to je drugi faul za njega i problem. Ulazi Balša Koprivica! A Lesor pre toga šutira bacanja i promašuje prvo. Potom i drugo! Naneli promašuje sa poludistance. Huančo Ernangomez je ostao sam kao duh na šutu za tri i pogodio ga je. Na sve to turski sudija Emin Mogulkoč sada sudi faul u napadu Balši Koprivici. Još šest sekundi za Zelene... Slukas je promašio, tako da domaći imaju +2.

8. minut (15:12) - Brzopotezan promašaj Jaramaza, potom izgubljena lopta Nana, pa ukradena, za dva poena Kostasa Slukasa u kontri. Jaramaz upućuje loš pas ka Kaboklu i gubi loptu. Dinos Mitoglu je potom fauliran od strane Kabokla za dva bacanja, ali je Dinos pogodio samo jedno od dva. Ipak, Smit gubi loptu i stiže trojka Nana. Idemo na prvi tajmaut Željka Obradovića.

6. minut (9:12) - Nema trojke Trifunovića, ali je lopta ostala za crno-bele i konačno ide trojka Pi-Džeja Doužera! Nan izbegava rampu i poravnava rezultat... Pi Džej-Doužeru se sjajno otvorilo, nova trojka iz ćoška! Emin Mogulkoč posle dvoumljenja ipak svira prekršaj Ognjenu Jaramazu, a posle toga odlazimo na prvi televizijski tajmaut. Spasio je Partizan i ovaj napad. Doužer odlično prolazi na drugoj strani! Kendrik Nan je promašio, ali je bivši igrač Partizana, Matijas Lesor ipak prikucao loptu.

4. minut (5:4) - Na svu sreću sada nema trojke Granta, pošto je na drugoj strani za crno-bele neprecizan bio Jaramaz. Kaboklo potom opet zaustavljen. Lesor je opet promašio, pa je opet uspeo da je izgubi. Još jedna promašena trojka Partizana preko Bruna, a Trifunović pravi prekršaj. Kendrik Nan promašio je preko ruke, a Grigonis pravi prvi faul nad Trifunovićem.

2. minut (5:4) - Nažalost ne prolazi prvi napad Partizana preko Bruna Kabokla, dok na drugoj strani Kendrik Nan upisuje prvi koš za Zelene. Ovoga puta na drugoj strani je Kaboklo precizniji. Brazilac je potom izblokirao Lesora i zatim je došao do nova dva poena na drugoj strani. Faktički za sada skoro sve sam radi u timu crno-belih. Mitoglu odgovara trojkom.

STARTNE POSTAVE

Panatinaikos: Grant, Nan, Lesor, Grigonis, Mitoglu

Partizan: Ledej, Jaramaz, Trifunović, Doužer, Kaboklo

ZAGREVANJE ZA MEČ

- Susret je počeo minutom ćutanja zbog prerane smrti bivšeg igrača Partizana, Dejana Milojevića.

- Kako javlja Sport Klub, kapiten Partizana na ovom meču biće Uroš Trifunović.

- Duel večeras neće igrati Tristan Vukčević, koji je "otpao" kao 13. igrač Partizana, koji je otputovao u Atinu za meč sa Panatinaikosom.

KOMENTAR PRE MEČA

Partizan na ovom meču neće moći da računa na usluge svog kapitena Kevina Pantera, koji je vraćen sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu zbog činjenice da je imao povišenu temperaturu.

Isto tako, ekipi neće moći da pomogne ni Aleksa Avramović, koji se još nalazi u procesu oporavka od povrede doživeljene još pre više od mesec dana. Sa druge strane, iz istog razloga nećemo na terenu gledati ni bivšeg košarkaša Crvene zvezde, Luku Vildozu, kao ni Oleka Balčerovskog i Lefterisa Mancukasa.

I sam trener Ergin Ataman istakao je da se njegov tim ne nalazi u dobrom momentu i da nije dobro trenirao ove sedmice zbog brojnih manjih povreda i bolesti pojedinih igrača, pa do kraja nije najjasnije koga će sve imati na raspolaganju za večerašnji meč.

U prošlom kolu, ekipa Partizana stigla je do velike pobede nad Makabijem posle preokreta u "Štark Areni" (88:79), a Panatinaikos samo ređa pobede i poslednji put je izgubio od Baskonije 3. januara u Španiji u Vitoriji-Gasteiz. Od tada ima pet trijumfa u svim takmičenjima.

Panatinaikos je trenutno uspeo malo da se "odvoji" i eventualnom pobedom stigao bi do skora 14-8, čime bi se zaista približio mestu u Top 8 fazi Evrolige. Sa druge strane, Partizan je na 11-10, a ispred su sa jednom pobedom više već Baskonija, Olimpijakos i Makabi, dok bi tu mogli da "pobegnu" i košarkaši Monaka, ako savladaju Real Madrid.

Meč će suditi Huan Karlos Garsija iz Španije zajedno sa svojim dvojicom kolega - Eminom Mogulkočem iz Turske i Maksimom Buberom iz Francuske.

(Telegraf.rs)

Video: Željko Obradović informacijom o Avramoviću rastužio Grobare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    19. januar 2024 | 19:05

    Пантер нема температуру, него је имао тучу са Каминским и зато је остављен у БГД!

  • GRB

    19. januar 2024 | 22:24

    Zeljko je izgubio ovu utakmicu. Losa taktika u zadnjoj cetvrtini.I lose selektiranje IGRACA za ovu sezonu. Kaminski(PANJ) odmah raskid ugovora isto i sa Smita Ponitka. A Zeljko nikad nece da prizna svoju gresku da je ova sezona KATASTROFA.

  • Nosmoking

    19. januar 2024 | 22:44

    A ljudi moji ako je ovo institucija ja sam Vladimir Vladimirovic Putin licno i personalno🫣🫣🤭🤭🤭🤭🤭🤭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA