≫ 

Vreme čitanja: oko 15 min.

Raspad Zvezde u Lionu: Najgori tim Evrolige ubacio crveno-belima 100 poena i udaljio ih od Top 10!

Vreme čitanja: oko 15 min.

Crveno-beli su propustili veliku šansu da se približe ekipama koje se bore za plej-in

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Košarkaški klub Crvena zvezda odigrao je meč 20. kola Evrolige u Francuskoj, gde ih je dočekao raspoloženi Asvel i tom prilikom su crveno-beli poraženi rezultatom 100:91 (25:25, 23:20, 22:22, 30:24).

Crveno-beli su prvu četvrtinu startovali veoma dobro, agresivna odbrana i veoma dobre ideje u napadu. Jago je briljirao, Nedović ga dobro pratio.

Ipak, to je sve palo u vodu nakon jedne loše odluke sudije Javora da dosudi faul na Nedoviću, što je dao gurku igračima Asvela da krenu još jače i počeli su da koriste svoje napade veoma dobro, da bi četvrtinu završili nerešenim rezultatom.

Potpuni egal je bio prvim delom druge deonice, Asvel je uspevao da nalazi rešenja, kao i Zvezda. Napadi su bili kvalitetni, ali odbrane nisu briljirale.

Na poluvremenu najefikasniji u Zvezdi bio je Jago sa 13, a pratio ga je Nedović sa devet poena. Oni su bili najraspoloženiji uz Tea, koji je postigao dve trojke iz većeg broja šuteva.

Treća deonica je nastavila sličnom notom. Zvezda jeste uspela da se povrati u utakmicu, pa čak i da dođe do respektabilne prednosti za date okolnosti, ali Asvel se ponovo vratio i svoju prednost obezbedio preko veoma raspoloženog Parisa Lija.

Zvezda je imala priliku da treću deonicu završi sa prednošću, međutim ona je prošutena po ko zna koji put na ovoj utakmici. Dosta grešaka u napadu, kao i u odbrani, a deluje da najviše fali jedan raspoložena unutrašnja linija da obezbedi defanzivni skok i dobre defanzivne rotacije.

Na šest i po minuta do kraja utakmice veliko nezadovoljstvo je iskazao Sferopulos, što ga je koštalo tehničke greške, ali želeo je da iskaže sumnju u sudijski kriterijum. I nije puno pogrešio, kontakti se zaista nisu karakterisali podjednako na dve strane terena.

Pokušali su crveno-beli da se vrate brzim rešenjima u napadu, ali to je rezultovalo velikim promašajima, dok u odbrani nije bilo uopšte otpora i na kraju je zabeležen poraz protiv protivnika koga su "morali" da dobiju.

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Najbolji pojedinac u dresu našeg predstavnika je bio Nemanja Nedović, koji je ubacio 26 poena, a odličan je bio i Jago dos Santos sa 16 poena i devet asistencija. Rokas je dodao 12 poena.

U Asvelu najbolji je bio Paris Li sa 23 poena i sedam asistencija. Lovernj je dodao 17 poena, Kaudi 12, a Majk Skot 10 poena.

Crvena zvezda će naredno kolo Evrolige gostovati ekipi Olimpije Milano u Italiji, a onda u ABA ligi će dočekati Borac iz Čačka na domaćem terenu.

Asvel - Crvena zvezda 100:91 (25:25, 23:20, 22:22, 30:24)

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - Kraj! Asvel pobeđuje sa 100:91!

8. minut - - Nedović pravi loš faul, užasan potez, koristi to Lovernj da zakuca i ode na dodatno bacanje. Pre toga biće tajmaut Zvezde. Lovernj pogađa dodatno slobodno bacanje.

7. minut - 92:83 - Uzvraća Nedović! Trojka! Faul u napadu Asvela! Ima šansu Zvezda da se vrati. Napada ponovo Nedović, ali blokiran je. Li u kontranapadu dolazi do lakih poena, a onda leti lopta preko celog terena Nedoviću u ruke koji pogađa uz faul. Precizan i sa penala. Ispada Giedraitis i Džekson pogađa. Sada Zvezda gubi loptu.

6. minut - 88:77 - Gilespi pravi novi faul, izlazi iz igre, vraća se Bolomboj na teren. Džekson ima bacanja i daje prvu dvocifrenu prednost Asvelu. Pogađa težak šut Nemanja Nedović uz faul, njegov 19 poen.Li pogađa neverovatnu trojku preko ruke.

5. minut - 83:74 - Zvezda još jednom prima lak koš od Parisa Lija i to tera Sferopulosa da zatraži tajmaut. Pri polasku u prodor Li pravi faul na Giedraitisu. Težak faul Luvavua, oborio Gilespija. Nedović ide skroz do kraja i polaže lagano za dva poena. Kaudi potpuno sam u ćošku pogađa za tri poena. Faul u napadu Gilespija. Treći njegov.

4. minut - 78:72 - Hanga pogađa za dva poena. Li napada Bolomboja, mora da šutira i faul sviraju sudije. Biće slobodna bacanja za Lija. Tehnička je svirana klupi Zvezde. Li pogađa bacanje. Nije Zvezda zadovoljna kriterijumom suđenja, na jednoj strani se sve karakteriše kao faul, na drugoj se žmuri na slične situacije. Biće slobodnih bacanja nakon tajmauta. Pogađa Li slobodno bacanje, i drugi put isti ishod. Hanga orhanizuje napad Zvezde. Lopta se spušta na Bolomboja u mismeču i faul Luvavua ispod koša. Gilespi ulazi na teren pošto Bolomboj i Tobi imaju po četiri faula. Giedraitis promašuje neverovatan zicer, au koliko Zvezda nema sreće.

3. minut - 75:70 - Kaudi pogađa uz faul Tobija, biće dodatno slobodno bacanje. Tobi je pokušao da blokira iskusnog košarkaša, ali nije uspeo u toj nameri. Maši trojku Giedraitis, a onda i sobodna bacanja za Asvel. Sferopulos se ne slaže sa odlukom i traži čelendž. Smatra da je faul bio na zemlji i deluje da jeste, ali čekamo odluku sudija. Dobar čelendž Sferopulosa faul jeste na zemlji. Zvezda igra zonu, maši Asvel šut, ali ofanzivni skok i zakucavanje Asvela.

2. minut - 70:70 - Jakov ulazi na prodor i blokira ga Tobi. Hanga promašuje novu trojku, a onda i Asvel promašuje, potom Davidovac promašije. Nakon ofanzivnog skoka promašuje i Hanga trojku. Neverovatno, sve otvorene šuteve su promašili svi igrači koje su ih uzeli.

1. minut - 70:70 - Probija Hanga, dodaje Tobiju, ali on iz koraka promašuje. Vidi Teodosić Hangu otvorenog u levom korneru i Adam Hanga cepa mrežicu za svoj sedmi poen!

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Treća četvrtina

10. minut - 70:67 - Jakov vidi Skota ispod koša, ali Giedraitis izbija loptu u aut. Odlična odbrana Zvezde, izbijaju loptu Kaudiju. Šutira Jakov preko ruke, Skot dolazi do lopte i nekako odlazi u aut, ali posed čudom ostaje za Asvel. Lovernj postiže protiv Tobija 12 poen, kao da ne postoji Zvezdin centar. Teodosić promašuje novu trojku. Jakov protiv Tobija promašuje šut iz okreta i to je kraj četvrtine.

9. minut - 68:67 - Kaudi na pas Majka Skota pogađa trojku. Odbrana mora bolje da radi svoj posao. Nedović fauliran pri prodoru ka košu i zbog bonusa će imati slobodna bacanja. Teodosić će menjati Nedovića posle bacanja, a Hanga menja Jaga. Promašuje Nedović prvo bacanje, ali drugi put precizniji, ulazi Teo.

8. minut - 65:66 - Jakov ponovo vidi pas za Lovernja i krade loptu, ali Davidovac greši i Jakov izbija pas u aut. Jago promašuje potpuno otvoreni zicer i stavlja Zvezdu u nezgodan položaj. Odlična reakcija Giedraitisa i u kontranapadu pogađa Nedović!

7. minut - 65:64 - Izlazi Fal ulazi Lovernj u igru. Giedraitis trči od lopte, izlazi iz bloka i dobija loptu, potom napada koš sa centra perimetra i faulira Lovernj za dva bacanja. Oba puta precizan sa penala. Vodi Zvezda. Lovernj zakucava fantastično na dobar pas svog beka.

6. minut - 63:62 - Nedović promašuje trojku, ali Giedraitis fantastičan dolazi do lopte i asistira Bolomboju za dva poena. Li promašuje šut. Jago organizuje novi napad, diže trojku i cepa mrežicu! Nerešeno je. Luvavu ostaje sam, ali promašuje trojku, a onda Fal biva fauliran i promašuje prvo, odnosno pogađa drugo bacanje.

5. minut - 62:57 - Odlična odbrana na Falu, ali se razigrao Majk Skot i pogađa za dva. Jago napada uporno Skota i ovog puta ne uspeva, deluje da je uspeo da ga pročita Asvelov Amerikanac. Bolomboj pravi faul na Liju i biće bacanja za omalenog beka. Precizan prvi put Paris Li, kao i drugi put. Biće novi TV tajmaut.

4. minut - 58:57 - Dobra reakcija Giedraitisa, izbija loptu napolje. Lajti diže trojku i pogađa sa desnih 45 stepeni. Jak kontakt nad Nemanjom Nedovićem i dobija faul, koji pravi Lajti. Odlična akcija Nedovića i Bolomboja za zakucavanje centra Zvezde. Lajti u prodor, promašuje, ali Fal hvata ofanzivni skok. Davidovac faulira visokog centra i šalje ga na slobodna bacanja. Fal oba puta neprecizan sa penala. Diže Rokas šut i pogađa za dva!

3. minut - 55:53 - Odlična odbrana Bolomboja, ali u tranziciji loptu gubi Zvezda faulom Jaga na Majku Skotu. Bori se Fal za loptu i dolazi do ofanzivnog skoka, a onda Paris Li pogađa trojku. Diže Nedović sa poludistance, ali neprecizan.

2. minut - 52:53 - Krade loptu Rokas Giedraitis i zakucava u kontranapadu. Dobra odbrana sada Bolomboja i Dejan Davidovac na pas Jaga u kontranapadu pogađa za dva uz faul. Pogađa i dodatno bacanje Davidovac. Skot pogađa preko ruke težak šut za dva poena. Deseti njegov poen. Nedović diže na fintu šuta odbranu i pogađa za tri poena!

1. minut - 50:45 - Li spušta loptu odmah pod koš već u prvom napadu, ali Rokas pravi faul i šalje visokog centra na liniju slobodnih bacanja. Precizan Fal sa linije penala oba puta. Ulazi Nedović u prodor, ali promašuje pored Fala. Li napada Davidovca prodorom i Dejan pravi faul da spreči lake poene beka Asvela.

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Druga četvrtina

10. minut - 48:45 - Luvavu promašuje trojku, a onda faul Asvela. Biće novi tajmaut pred poluvreme. Ide Bolomboj do kraja, ali ne pogađa. Skot napada Jaga, okreće se, a onda vidi Endiajea ispod koša i upošljava ga. Janis Sferopulos traži tajmaut. Teo uzima trjku preko ruke, Lazić diže trojku nakon ofanzivnog skoka ali promašaj.

9. minut - 46:45 - Jago solira ponovo diže trojku, ali težak promašaj ovog puta. Ilić pravi faul da spreči prodor igrača Asvela, ali je bilo u bonusu i imaće slobodna bacanja Jusufa Fal. Buni se Sferopulos što na semaforu piše da je faul Jaga, a faul je sviran Iliću. Ispravio je to zapisnički sto. Fal precizan sa prvog slobodnog bacanja, ali drugo promašuje. Ipak, ostaje posed Asvelu, a onda odlična rampa Ilića, ali Bolomboj prodaje loptu...

8. minut - 45:45 - Jago diže trojku i pogađa! 13 poen Brazilca! Nerešeno. Jakov probija, ali vrhunska reakcija Zvezde u odbrani, udvajaju ga Davidovac i Bolomboj.  Ulazi Dalibor Ilić prvi put na teren na ovom meču.

7. minut - 43:42 - Jago napada Skota i uspeva da pogodi uz tablu! Težak šut Skota i pogodak o tablu. Jago još jednom napada Skota, ide pas ka Laziću iz okreta bek Zvezde, ali promašaj. Skot ponovo šutira o tablu i pogađa.

6. minut - 41:40 - Faul Džeksona na Hangi. Biće novi TV tajmaut. Odlična finta šuta Bolomboja ispod koša, izbacuje loptu napolje Laziću, ali on promašuje. Faul Dala u napadu nad Hangom i biće lopta za Zvezdu. Teo ulazi u pik i tom prilikom faul pravi Paris Li. Manja Jakov Lija. Mašu Teo trojku, ali hvata loptu Bolomboj. Šutira Teo trojku, ali još jedan promašaj. Sudija Javor još jednom svira faul, ovog puta Jagu pri šutu. Gledale su sudije sat i popravile situaciju. Kaudi će šutirati dva bacanja, igrač koji već 20 godina igra u seniorskoj konkurenciji. Neprecizan prvi put. Drugi put precizniji.

5. minut - 40:40 - Teo promašuje šut za tri poena, a onda u ranom napadu Li daje alej-up dodavanje preko pola terena, atraktivan potez! Miloš Teodosić iz pika diže trojku uz kontakt, ali bez faula, precizan! Pada to u vodu pošto Edvin Džekson pogađa uz kontakt i faul Teodosića. Biće dodatno slobodno bacanje. Pogađa dodatno bacanje Edvin Džekson.

4. minut - 35:37 - Tobi pravi faul ispod koša, ovo će biti njegov drugi. Menja ga na parketu sada Bolomboj. Odličan okret i prolaz Lija pored Lazarevića i dobar flouter. Diže Hanga flouter iz koraka jednom rukom i precizan, lep potez. Fal dobija lob dodavanje i pogađa ispod koša.

3. minut - 31:35 - Ne okleva puno Tobi sa linije za tri i precizan! Grešku u koracima pravi Lovernj pri ulasku u dribling. Boris Dalo ulazi prvi put na teren. Odličan prodor i pogodak za dva poena Hange! Dalo promašuje šut za tri poena, ali onda Hanga baca loptu u drugi red tribine.

2. minut - 31:3o - Tobi pravi faul, Jakov izlazi Paris Li na parketu. Uspeva Luvavu da pogodi za dva. Lob dodavanje Teodosića za Tobija što centar Zvezde koristi. Lovernj diže poludistancu i precizan je francuski reprezentativac.

1. minut - 27:28 - Džekson ulazi u prodor protiv Tobija i prolazi ga kao pored čunjeva za laka dva poena. Faul u napadu sviraju sudije Zvezdi i biće novi posed za domaće. Pametna odbrana Teodosića, pustio je da lopta ode u aut. Teo kominuje dva na dva sa Tobijem i šutira iz izlazne kretnje, ide trojka!

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Prva četvrtina

10. minut - 25:25 - Nedović promašuje koš, išao je malo na silu, a onda u ranom napadu Asvel preko Jakova pogađa dva poena uz faul. Mladi bek Asvela će pogoditi i slobodno bacanje. Hanga promašuje šut na kraju deonice za izjednačenje

9. minut - 22:25 - Gilespi udara loptu, nakon što je ona udarila o tablu i to će biti poeni za Asvel. Endiaje blokira Rokasa, a onda Kaudi u kontranapadu postiže poene. Nedović ulazi u kontakt nakon šuta ali sudija Javor svira nepostojeći faul u napadu.

8. minut - 16:25 - Odlično Gilespi prati nogama Lovernja, međutim na pokušaju šuta faulira Francuza za slobodna bacanja. Žo pogađa oba puta. Izuzetan potez Jaga! Lomi Lovernja, a onda flouterom ulazi u kontakt i izvlači dva poena i dodatno slobodno bacanje.  Trener Asvela traži čelendž. Ne sviđa mu se odluka sudija. Naravno čelendž ne prolazi, bilo je očigledno od samog starta da je odluka bila dobra. Jago pogađa dodatno bacanje. Krade Nedović loptu. Jago promašuje šut za tri poena.

7. minut - 14:22 - Lepa povratna lopta Lija za Žoa Lovernja, laka dvojka preko Bolomboja. Nedović za tri poena kratak. Branko Lazić pogađa trojku na pas Jaga! Bolomboj napušta parket, menja ga Gilespi. Ulazi Rokas Giedraitis na teren umesto Davidovca.

6. minut - 12:19 - Skot hvata ofanzivni skok i popravlja šut svojih saigrača. Nedović trči od lopte, ide ka košu i potpuno sam dobija loptu za lako polaganje. Kaudi promašuje trojku, a onda kombinuju Nedović i Lazić za lake poene u kontranapadu. Prvi tajmaut na meču.

5. minut - 10:15 - Li ostaje sam zbog loše odbrane Jaga i pogađa trojku. Nedović organizuje novi napad, ide ka košu i solo prodorom ostaje sam na flouteru ispod koša - precizan! Na drugoj strani Luvavu pogađa trojku. Paris Li pravi nesmotren faul na Bolomboju i to koriste timovi da naprave izmene. Dobra kombinacija Jaga, napada Skota i uspeva da izvuče dodatno slobodno bacanje nakon pogođenog penala. Izvanredan potez Brazilca! Precizan sa penala.

4. minut - 4:10 - Dobro rotira Zvezda, međutim Skot ostaje sam, ali promašuje. Rani napad Zvezde, Nedović ostaje sam na tri i pogađa! Prva trojka na meču. Dobra odbrana Davidovca, ide lopta sa strane za Asvel. Skot ponovo promašuje za tri.

3. minut - 4:7 - Odlična odbrana Zvezde ponovo, Jago iz koraka izbacuje loptu i pogađa. Luvavu organizuje novi napad, ulazi na prodor protiv Lazića i uspeva da izvuče dva slobodna bacanja. Francuz precizan oba puta sa penala. Opet Jago organizuje napad Zvezde, upošljava Bolomboja i njega faulira Fal za dva slobodna bacaja. Paris Li dobija opomenu pred tehničku grešku. Precizan Bolomboj jednom sa penala.

2. minut - 2:4 - Jago gubi loptu. Luvavu spušta Falu loptu u ranom napadu i ovaj to koristidesnom rukom. Nedović napada prodorom i pri šutu ga faulira Lajti. Biće dva slobodna bacanja. Precizan Nedović oba puta.

1. minut - 0:2 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad je za Zvezdu. Na samom kraju napada desnom rukom pogađa Džoel Bolomboj. Dobra prva odbrana Zvezde, a onda Jago promašuje relativno otvorenu trojku. Tranziciju protivnika prekida Lazić, izbacuje loptu u aut. Janis Sferopulos traži čelendž, želi da se proveri da li je posed za njegov tim. Čelendž je bio uspešan napad je za Zvezdu.

Najava utakmice

Crveno-beli su doživeli težak poraz u ABA ligi od ekipa Cedevita Olimpije i u Lion putuju po pobedu, koja će im omogućiti da ostanu konkurentni za nastavak sezone u Evropi.

Osim tog poraza Zvezda se prilično dobro snalazi u poslednje vreme, dok sa druge strane Asvel od starta sezone ne može da nađe formu.

Postoji ona stara izreka kako je ranjeni lav najopasniji, što bi se moglo reći za francuskog predstavnika. Doduše, oni nisu dugo bili taj "lav", ali imaju respektabilan sastav, koji je sada pojačan Dešonom Tomasom, iskusnim krilnim igračem, koji je u Evroligi prodefilovao velikim brojem timova.

Može postojati faktor iznenađenja, međutim, bez obzira na to crveno-beli su veliki favorit i ne očekuje se ništa manje od pobede.

Zvezda se nalazi u veoma teškom ritmu, gde imaju čak sedam putovanja u 13 dana, pa je potrebno da postoji jasna ideja i prisustvo koncentracije kako bi se ovaj meč završio pozitivno za našeg predstavnika.

Sudije za utakmicu

Glavni sudija na meču Zvezde i Asvela biće dobro poznati Slovenac Damir Javor. Prvi pomoćnik će biti Italijan Karmelo Paterniko, a drugi Litvanac Saulius Racis.

Izjava Sferopulosa

- Igramo protiv ekipe koja je promenila trenera, nisu imali obaveze u domaćem prvenstvu pa su imali više avremena da pripreme utakmicu. Očekujem da vidimo neke nove stvari od njih na terenu i u napadu i odbrani. Moramo da reagujemo na novitete u njihovoj igri tokom meča. Istovremeno znamo da nisu imali previše vremena za promene, znamo kako igraju, od koga preti opasnost i biće važno ispravno reagovati u odbrani. Crveno-beli imaju problema sa povredama igrača. Nikola Topić neće putovati sa ekipom na naredna dva meča Evrolige, dok će u timu biti Miloš Teodosić, Jago dos Santos, Luka Mitrović i Džoel Bolomboj, koji su imali problema sa povredama - istakao je Sferopulos.

Ko neće nastupiti?

Ono što je sigurno, u Francusku su crveno-beli stigli bez mladog i talentovanog plejmejkera Nikole Topića kojieg očekuje višenedeljna pauza. Sa druge strane, u tim se vratio Luka Mitrović, a "roviti su" Jago, kao i Miloš Teodosić. Teo je otputovao je sa ekipom i nije teže povređen, a stanje zgloba koji je pobvredio na meču sa Cedevita Olimpijom pred kraj treće četvrtine.

Kada je reč o Asvelu, Nando de Kolo je povređen i neće nastupiti u večerašnjem duelu. Tako, očekuje se da najveći teren na poziciji plejmejkera iznese Paris Li.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos otkrio da li mu je ovo najveća pobeda od kada je u Zvezdi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale14

    9. januar 2024 | 22:32

    Stvarno je mucno vise gledati ovog Tobija, Davidovca i jos par igraca. Ovo je stvarno strasno i tuzno

  • Sale

    9. januar 2024 | 22:36

    I ovog Čovića treba oterati!!!

  • Dule CZV

    9. januar 2024 | 22:40

    I sta sad kazete moje Delije, kako vam zvuce one zadnje dve pobede "sklanjalice" od Fenera i Partizana za mir u klubu i ostanak nebojše u fotelji? Jel vam bar sad nakon ovoga debakla od zadnjeplasirane ekipe na tabeli sve jasno ili i dalje da verujemo u covketove bajke, jel nam sad nesto znace te dve pobede? UPRAVA SA SVE TRENEROM I PANJEVIMA OD IGRACA NAPOLJE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA