Ovo je jedina šansa da budemo 1. u grupi i da izbegnemo Španiju do finala: Čeka nas mnogo teži put ako budemo drugi!

 
 ≫ 
  • 22

Posle tri odigrana kola već se naziru i prve kalkulacije Grupa na Eurobasketu *Za našu reprezentaciju postoje dva različita puta - teži i lakši, a za lakši nam treba i pomoć i ne zavisi sve od nas

Foto: fiba.basketball

Srbiju posle važne pobede nad Turskom u 3. kolu grupe D Eurobasketa čeka novi duel već u utorak protiv Velike Britanije (16 h, RTS). Ipak, mnogi će sa većom pažnjom gledati meč između Letonije i Rusije, jer će upravo u tom duelu da se odlučuje rasplet za prva tri mesta u grupi.

>>> Sale, pa ja mogu svaki put da šutnem! Pa, šutni majstore i pet zaredom: Đorđević otkrio kako je oslobodio Jovića da šutira sa distance! (VIDEO)

>>> Hit odgovor Bogdanovića kad su ga pitali šta mu je prolazilo kroz glavu dok je pravio seriju 10:0 protiv Turaka! (VIDEO)

To prvo mesto donosi i lakšeg rivala u osmini finala, ali i omogućava tom timu priliku da izbegne najveće favorite Špance sve do finala.

Za sada su u igri Rusija, Srbija i Letonija, a u najboljoj poziciji je ''Zbornjaja komanda'', koja ima sve tri pobede iz prva tri kola, dok Srbija i Letonija imaju skor 2:1. Srbija ima takođe bolju priliku da bude ispred Letonije u slučaju eventualnog kruga, jer ju je pobedila u 1. kolu sa 10 poena razlike (92:82).

KAKO SRBIJA MOŽE DO 1. MESTA I KO JOJ JE NA PUTU KA FINALU U TOM SLUČAJU?

Foto: Tanjug/AP

Pošto je Srbija igrala i sa Rusima i sa Leotoncima, u slučaju eventualnog kruga imala bi skor od +7. Iz toga proizilazi da joj je za prvo mesto potrebna pobeda Leotnije, ali ona ne sme da bude veća od 17 razlike, jer bi u tom slučaju Letonci nadoknadili -10 iz duela sa Srbijom i u krugu od tri reprezentacije bili bi najbolji i zauzeli bi 1. mesto. Doduše, Letonci bi imali i težak meč poslednjeg kola protiv Turaka, pa im ni pobeda od 17 razlike ne bi garantovala lidersko mesto na tabeli.

Ako bismo završili na 1. mestu, u osmini finala bismo najverovatnije igrali protiv Mađarske, dok bi u četvrtfinalu protivnik našeg tima bio ili drugoplasirani tim grupe A ili trećeplasirani iz grupe B. Drugoplasirani tim će biti poraženi iz duela Francuska - Slovenija, a za treće mesto u grupi B je potpuno zamršena situacija i tu mogu biti i Italija i Litvanija i Nemačka, dok nešto manje šanse ima Gruzija.

Projektovani protivnik za to polufinale bili bi 1. u grupi B (najveće šanse za to imaju Litvanci) i 2. iz grupe C, a to će najverovatnije biti Hrvati.

A onda veliko finale sa Španijom...

KAKAV JE PUT SRBIJE DO FINALA AKO BUDE 2. U GRUPI?

Foto: fiba.basketbal

U slučaju da Rusija savlada Letonce, Srbija će najverovatnije završiti na 2. mestu. Prema trenutnoj situaciji u grupi C, sa kojom se ukrštamo, to će najverovatnije biti reprezentacija Crne Gore, ukoliko opravda ulogu favorita protiv Češke i Rumunije u poslednja dva kola.

Potencijalno četvrtfinale u tom slučaju donelo bi nam duel protiv prvoplasirane ekipe grupe A, ili četvrte iz grupe B. Za prvo mesto u A grupi će se boriti u direktnom duelu Slovenija i Francuska, dok je u grupi B sada sve moguće i sve ekipe su u igri, za sada je tu Gruzija.

Ukoliko bi Orlovi došli do polufinala, tamo bi ih najverovatnije čekala Španija, koja doduše mora u direktnom duelu sa Hrvatskom da potvrdi 1. mesto u grupi C.

Projektovanom finalu onda bi bili pobednici duela prvoplasiranih iz grupe B i D, ali bi se sigurno i Hrvati pitali mnogo ukoliko završe na 2. mestu, što i jeste najrealnije.

Evo i kako izgleda kostur završnice turnira:

Printskrin: Fiba.basketball

(Telegraf.rs)

Video: Aleksandar Jovanović nezadovoljan posle derbija: Čiji je interes da se Partizan dovede u ovo stanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari RSK

    5. septembar 2017 | 10:41

    neka spanci gledaju da izbjegnu nas

  • Bik

    5. septembar 2017 | 10:40

    Bravo momci. Kako god bilo ,najbolji ste.

  • Marko

    5. septembar 2017 | 09:51

    Bravo za Saleta i momke! Bruka i sramota je da RTS ne prenosi utakmice na HD kanalu a mi ih placamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA