Ko je sudija Dankert koga je profesor Nedić nazvao “Srbomrzac”? Ove reči iz VAR sobe o nama nećemo zaboraviti

 
S. L.
S. L.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 6

Ima pik na nas, to svi vide sada...

Evropsko prvenstvo je došlo do svog kraja, ostala je samo utakmica finala između Španije i Engleske, dok je drugi polufinalni meč doneo i brojne kontroverze, o kojima će se se verovatno tek pričati, a tiču se sudija i njihovih odluka. Englezi su dobili pomalo i sporan penal, zahvaljujući Bastijanu Dankertu, sudiji iz VAR sobe, kojeg Srbi jednostavno ne vole zbog njegovih greha iz prošlosti koji su bili usko povezani sa našom selekcijom.

Reklo bi se da je Bastijan Dankert baš imao pik na nas, kako u prošlosti, tako i sada na ovom Evropskom prvenstvu, a to je sve primetio i Dejan Nedić, sudijski stručnjak koji ga je u emsiji na RTS-u jednostavno nazvao "Srbomrzac".

Iako je to teška osuda, prošlost pokazuje da i te kako ima razloga, ali i povoda da to izgovori, pošto je Dankert našu selekciju oštetio u velikoj meri na dva velika takmičenja u prethodnih šest godina - na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali i na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Kako kaže i čuveni Ilija Čvorović u filmu "Balkanski špijun" - 'Oće centrala da pogreši jednom, ali ne 100 puta.

Bastijan Dankert Foto: Herbertz / Nico Herbertz / imago sportfotodienst / Profimedia

Ko je Bastijan Dankert i zašto mrzi Srbe?

Bastijan Dankert je sudija rođen 1980. godine u Nemačkoj, a od 2008. godine je počeo da sudi utakmice pod okriljem Fudbalskog saveza Nemačke, 2011. godine je stigao do Cvajte, a godinu dana kasnije je došao i do Bundeslige.

Ono po čemu je postao "poznat" je i to što je 2018. godine na Svetskom prvenestvu bio jedan od VAR sudija, koje su tek uvedene tada na šampionatu u Rusiji.

Upravo ga je taj VAR i popularizovao dodatno, jer se vidi da je sklon greškama dok radi na toj poziciji.

Kako su ga Srbi zapamtili zbog Švajcarske?

Bastijan Dankert je upao u žižu javnosti u Srbiji, kada je tokom utakmice sa Švajcarskom na Svetskom prvenstvu 2018. godine odlučio da ne interveniše, iako je praktično morao. Tada je Feliks Brih propustio priliku da sudi penal za Srbiju, iako su u VAR sobi bili svesni da pravi grešku.

Kasnije se pojavio i transkript razgovora Feliksa Cvajera i Bastijana Dankerta iz VAR sobe, gde su znali da je morao da bude penal za Srbiju, kada je i njima bilo jasno da su Orlovi oštećeni.

Ovo je bio transkript razgovora VAR sudija sa meča Srbija - Švajcarska iz 2018. godine kada je bilo jasno da je Srbija bila oštećena, a koji je isplivao tri godine nakon šampionata u Rusiji.

Cvajer: Pazim na loptu!

Dankert: Dva momka su pored Mitrovića (trenutak incidenta)

Dankert: Šta on to radi? (mislio je na Briha)

Cvajer: Šta je svirao, šta je svirao?

Dankert: Svira ofanzivan faul!

Cvajer: Pogledaj to lepo i polako (misleći na snimak), Iz drugog pravca. Dakle, gore desno.

Cvajer: Šta je ovo? Da, okej. Ako to on radi ovako, onda šta bih ja trebalo da radim?

Dankert: Iza gola!

Cvajer: Da, ali...

Dankert: Obojica se drže. Sve je u redu, mi ne intervenišemo.

Dankert: Šta želiš tamo da radiš, Feliks? (retoričko pitanje VAR sudije)

Cvajer: Ne možemo ništa da uradimo. Poludeće ("Er dreht durch" - misli se na to da bi Brih bio ljut na kolege iz VAR sobe da su ga zvali).

Aleksandar Mitrović, Srbija, Danska Foto: RTS

Da stvari budu gore, Bastijan Dankert je identičnu grešku napravio tokom meča Srbije i Danske ove godine na Evropskom prvenstvu. Jedan od fudbalera iz Danske je očigledno povlačio Aleksandra Mitrovića, to se lepo videlo na snimku, međutim, on nije intervenisao.

Nije čak ni pozvao glavnog sudiju da proveri situaciju.

Kako je iznervirao Dejana Nedića?

Zbog toga što nije Dankert pozvao sudiju iz Francuske Leteksijea, da makar proveri situaciju na meču između Danske i Srbije, to je nekako i iznerviralo Dejana Nedića, sudijski analitičara koji je još tada imao štošta da mu kaže.

- Bio sam ljut kao ris! Sinoć nisam hteo mnogo da pričam, a sada kažem da treba da bude sramota onoga koji je danas uradio to, a juče nije! To je Nemac, Bastijan Dankert, koji je poznati VAR sudija. On je danas lepo presudio, kao i prekjuče, nakjuče, samo juče nije hteo da presudi u VAR-u kod oba povlačenja. Nije hteo da ukaže, a ubeđen sam da jeste da bi onaj mali i pošteni Francuz otišao to da vidi. Kažem namerno za njega pošteni, ali za drugog neću da upotrebim taj pridev, jer očigledno da ima neki problem sa nama - grmeo je u programu Nedić.

Ipak, nije ga samo tu iznervirao.

Imao je Dejan Nedić i šta da mu kaže posle meča Engleska - Holandija, gde se još jednom našao na udaru.

- Ja bih se zadržao na jednom imenu. To je Bastion Dankert. To je ime čoveka koji je neznalica, koji se meča gde mu nije mesto, to je VAR sudija koji se umešao i uradio ono što ne sme. On sme da se umeša. Ovaj Cvajer znate kakva je njegova istorija, i šta se on meša. Nema kaznenog udarca, zašto? Kada je izvršen šut beli igrač je uleteo na nogu narandžastog. Da ga je udario pesnicom, onda bi se uključila VAR soba. Onaj Srbomrzac mu kaže, ako je penal moraš da daš i žuti karton. Pogledajte koliko dugo on to radi, vadi se pred Rosetijem, pred svima, daje žuti karton - rekao je Dejan Nedić.

(Telegraf.rs)

Video: Srpskom atletičaru zasmetao sudija u Rimu: "Prešao mi je preko zaleta, nije mi vraćeno vreme"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    11. jul 2024 | 10:46

    Kako pobogu POMALO sumnjiv penal?! Pa penala nije bilo ni zbog navodnog prekršaja, a pre svega zato što je Sake igrao rukom neposredno pre nego što je došlo do tog "prekršaja". Ali za ovakvu sramotu sigurno postoji neka pozadina, jer kako objasniti to da je za sudiju određen čovek koji je OSUĐEN za primanja mita?!

  • Gliša

    11. jul 2024 | 10:48

    Pa eto sad mrzi i Holandiju

  • Bob Dylan

    11. jul 2024 | 11:18

    Takvih ,,profesora'' u Srbiji kolko hoćeš,na žalost..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA