Fudbal Evropsko fudbalsko prvenstvo EURO 2024 polufinale Španija Francuska Foto: Tanjug/AP

Španija je u finalu Evropskog prvenstva: Istorijski gol Jamala i preokret za 4 minuta srušili Francuze

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
  • 3

Španija je nezaustavljiva, Španija igra najbolji fudbal ovog leta, Španija je zasluženo u finalu Evropskog prvenstva! Nadmoćno, sa šest uzastopnih pobeda - poslednja protiv Francuske rezultatom 2:1 (2:1)! Za titulu će se boriti sa boljim iz duela Engleska - Holandija!

Najbolji napad na EURO nadigrao je najbolju odbranu na tekućem EP, i to za četiri minuta. Golovima u 21. i 25. minutu, preko Laminea Jamala i Danija Olma (naterao Žila Kundea da zakuca loptu u svoju mežu), Crvena furija je anulirala vođstvo Francuske koje su imali posle pogotka Kola Muanija u 9. minutu.

Priredili su Španci i Francuzi spektakl u uvodnih pola sata utakmice, kako su istu otvorili činilo se da ćemo do kraja gledati goleadu, možda i meč sa najviše postignutih golova na EURO.

Fabijan Ruiz je već u 5. minutu imao zicer za vođstvo Španije. Odlično ga je Jamal našao u petercu, ovaj je glavom sa 3-4 metra, neometan, tujao preko gola.

Kazna je usledila vveć u 9. minutu. Kontranapad Francuske, lopta je došla do Kilijana Embapea, a ovaj je sa leve strane centrirao, pogodio u glavu Muanija kom nije bilo teško da loptu plasira u mrežu.

Muani je tako postao treći igrač u istoriji svoje zemlje koji je tresao mrežu u polufinalima SP i EP. Podsetimo, pre njega su to činili Mišel Platini (1982. i 1984.) i Zinedin Zidan (2000. i 2006.). Ipak, to je bilo sve od Muanija na ovom meču i s razlogom je posle sat vremena izašao napolje.

Da je Kilijan Embape u 19. minutu pogodio gol Španije posle solo-prodora, ovaj tekst bi verovatno imao drugačiju konotaciju. Međutim, njegov udarac je bio izblokiran, da bi već u 21. Francuzi doživeli šok.

Ništa nije slutilo na to, lopta je bila u nogama Jamala koji je napravio korak-dva, namestio se na levicu, opalios a nekih 25 metara i postao najmlađi strelac u istoriji EP sa 16 godina i 362 dana. Zanimljivo, čak ni na SP nema mlađeg od njega kada su u pitanju strelci.

Nije se radost španskih navijača ni stišala, a na semaforu je već bilo 2:1 za njihov tim. Dani Olmo je napravio strašan potez, oslobodio se čuvara i šutirao ka Manjanovom golu, da bi loptu u mrežu skrenuo Kunde. Doduše, pogodak je na kraju upisan napadaču Lajpciga koji bi vrlo verovatno pogodio i bez pomoći Kundea.

Za razliku od prvog poluvremena, drugo je definitivno bilo ispod očekivanja. Španci su pretili iz polukontri i udaraca sa distance, dok su Francuzi imali dve gol-šanse posle prekida. Kao i onaj udarac Ernandeza.

Najpre je Čuameni mogao do izjednačenja u 60. minutu, kada je neometan loše zahvatio loptu glavom posle kornera i plasirao je u ruke Unaija Simona.

Samo četiri minuta kasnije Upamekano je bio u još boljoj situaciji. Opet posle kornera, s tim što je tukao direktno u zemlju umesto u gol. Na kraju, Teo Ernandez je u 76. sa 14 metara gađao jako - ali preko gola. Isto kao i rezervista Grizman u 95. minutu, kada je nadkosčio Kukurelju, ali nedovoljno za bilo kakvu pravu prilku.

Španija - Francuska 2:1 (2:1)

(Jamal 21, Kunde 25 ag - Muani 9)

Španija: Unai Simon, Navas (Vivijan 58), Naćo, Laport, Kukurelja, Rodri, Fabijan Ruiz, Jamal (Tores 90+3), Olmo (Merino 76), Vilijams (Zubimendi 90+3), Morata (Ojarzabal 76)

Francuska: Manjan, Kunde, Saliba, Upamekano, Ernandez, Kante (Grizman 62), Čuameni, Rabio (Kamavinga 62), Dembele (Žiru 79), Kolo Muani (Barkola 62), Embape.

(Telegraf.rs)

Najnovije
22:53

KRAJ!

Španija je u finalu Evropskog prvenstva! Zasluženo, golovima Jamala i Danija Olma - oba postignuta u prvom poluvremenu!

22:41

Šut Jamala u 81. minutu

Mogao je ovo da bude kraj, ali je lopta otišla tik iznad prečke. U međuvremenu se Laport povredio.

22:34

Ernandez je promašio izjednačenje

Odbila se lopta levom beku Francuske koji je probao sa 14-15 metara, šutirao je jako, ali preko gola.

22:22

Uuuu, kakva šansa za Francuze

Opet korner i opet šansa za defanzivca Trikolora. Oovga puta za Upamekana koji je sa nekoliko metara neometan glavom šutirao u zemlju.

22:21

Trostruka izmena u redovima Francuske

Kamavinga, Grizman i Barkola su zamenili Rabioa, Kantea i Kola Muanija.

22:18

Žuti karton za Čuamenija

Zasluženo je as Francuske požuteo, u makaze je uhvatio Moratu sa dve noge.

22:15

Prinudna izmena za Španiju

Hesus Navas ne može da nastavi meč, umesto njega u 58. minutu ušao je Vivijan koji će, iako štoper, morati da igra desnog beka.

22:11

Šansa za Čuamenija

Mogla je to da bude opasna situacija za Špance, jer je reprezentativca Francuske bio sam kada je glavom tukao posle kornera. Međutim, loše je zahvatio loptu koja je završila u rukama Unaija Emerija.

22:08

Španija - Francuska (50.minut)

Kukurelja je probio po levoj strani, tražio je Moratu u petercu, ali je Saliba intervenisao ispred kapitena Španije.

22:03

Počelo je drugo poluvreme, i to šansom za Špance

Nema promena ni na jednoj strani, dok su Španci mogli lako i do trećeg gola. Manjan je istrčao sa gol linije na nekih 20 i kusur metara i nekako je zaustavio Vilijamsa.

21:47

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

Španija zasluženo vodi rezultatom 2:1. Iako su gubili od 9. minuta, nisu psihički pali i za samo četiri minta su stigli do preokreta. Čak su i treći mogli da postignu. Nema sumnje da nas u nastavku takođe čeka spektakl.

21:41

Francuzi stežu obruč

Oslobodili su se Trikolori pritiska rivala, imali su dobru priliku iz slobodnog udarca, potom i korner. Ipak, fali taj pas koji će stvoriti šansu za gol.

21:36

Španci ne staju!

Niko Vilijams je napravio dar-mar, potom je petom pokušao da uposli Moratu koji se nije dobro snašao i prodao je loptu Francuzima.

21:25

PREOKRET ŠPANIJE I NOVI GOL

Žil Kunde je postigao autogol u 25. minutu nakon udarca Olma. Lopta bi verovatno završila u mreži i bez intervencije Kundea. Bio je to sjajan potez napadača Lajpciga.

21:21

GOL ZA ŠPANIJU

Majstorija Jamala! Sevnula je levica koja je uz pomoć stative ušla unutra. Jamal je ovim golom postao prvi 16-godišnjak koji je ikada postigao pogodak na EURO. Udarac sa 25 metara, 102 kilometara na sat...

21:20

Šansa za Embapea

Sjajno je kapiten Francuske upao u sredinu sa leve strane, bila je to odlična kontra Trikolora, ali novi igrač Reala nije imao sreće prilikom šuta. Lopta je išla u gol, ali je pogodila nekog u odbrani Španije i promenila pravac.

21:14

Prvi žuti karton na meču

Hesus Navas je upisan u notes Slavka Vinčića! Oštro je startovao i oborio Rabioa kako bi sprečio opasan kontranapad Trikolora. Da je Rabio prošao, Embape je tamo čekao sam...

21:08

Francuska vodi 1:0

Strelac je Kolo Muani u 9. minutu! Savršen centaršut Embapea sa leve strane, ofsjada u začetku akcije nije bilo.

21:06

Španija - Francuska: Zicer za Španiju!!!

Jamal je odlično ubacio sa desne strane u 5. minutu, ali je Ruiz sa 4-5 metara glavom šutirao preko gola. Neverovatno da ovo nije gol.

21:03

Španija - Francuska (3. minut)

Prva prilika na meču, centaršut Španaca sa leve strane bio je dobar, lopta je bila u petercu, ali je na kraju niko nije zakačio!

21:00

Počeo je meč u Minhenu!

Ko će u finale - Španija ili Francuska? Najbolji napad na EP protiv najbolje odbrane na EURO!

20:52

Evo kako se navijači pripremaju za ovaj duel

Navijači EURO Foto: AP/Tanjug
Navijači EURO Foto: AP/Tanjug
Navijači EURO Foto: AP/Tanjug
Navijači EURO Foto: AP/Tanjug
Navijači EURO Foto: AP/Tanjug
20:48

Zašto Toni Kros neće gledati ovo polufinale?

Nemac je u jednom podkastu rekao da neće gledati polufinalne utakmice jer veruje da "neće biti mečeva kvalitetnijeg od onog između Nemačke i Španije u četvrtfinalu".

20:32

Španci su, bez sumnje, spoj mladosti i iskustva

19:56

Šta su Španci i Francuzi uradili do sada na EURO?

19:43

Slovenac Vinčić na centru!

Glavni sudija je Slovenac Slavko Vinčić. Njegovi pomoćnici biće Slovenci Tomaž Klančnik i Andraž Kovačič, dok je UEFA za četvrtog sudiju odredila Slovaka Ivana Kružljaka.

19:33

Šok u sastavu Francuza!

Selektor Didije Dešan odlučio je da za ovaj meč napravi radikalnu promenu i na klupi je ostavio Antoana Grizmana, jednu od svojih najvećih zvezda.

19:33

Španija - Francuska 2:1 (2:1)

(Jamal 21, Kunde 25 ag - Muani 9)

SASTAVI:

Španija: Unai Simon, Navas (Vivijan 58), Naćo, Laport, Kukurelja, Rodri, Fabijan Ruiz, Jamal, Olmo (Merino 76), Vilijams, Morata 8Ojarzabal 76)

Francuska: Manjan, Kunde, Saliba, Upamekano, Ernandez, Kante (Grizman 62), Čuameni, Rabio (Kamavinga 62), Dembele (Žiru 79), Kolo Muani (Barkola 62), Embape.

19:30

Dobrodošli u blog uživo!

Poštovani čitaoci portala Telegraf, dobrodošli! Večeras ćemo zajedno ispratiti prvi meč polufinala Evropskog prvenstva između Španije i Francuske!

Blog će  zajedno sa vama pratiti Mario Marić.

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA