Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP

Allez les Bleus! Francuzi ponovo po starom receptu posle drame izbacili Belgijance za četvrtfinale Eura

 
 
 ≫ 
  • 1

Francuska je u četvrtfinalu Eura! Posle velike drame, u reprizi polufinala Svetskog prvenstva iz 2018. godine, Galski petlovi uspeli su da savladaju Belgijance golom Kolo Muanija, odnosno kasnije je podvedeno autogolom Vertongena u 85. minutu meča - 1:0 (0:0)! 

Isprva smo gledali jednu potpuno nezanimljivu i dosadnu utakmicu, ali se ona kako je vreme prolazilo postajala sve zanimljivija. Umesto da se timovi zatvaraju kako smo se bližili samom kraju utakmice, bilo je totalno drugačije.

Mnogo toga je bilo na tacni, jasno je da bi i za jedne i za druge osmina finala Evropskog prvenstva bila totalni neuspeh.

Zato je prvih 20 minuta ove utakmice bila teška dosada, ako se uopšte i tako sve ono što smo gledali može i nazvati. Tek u 24. minutu su Belgijanci imali prvu šansu koja se mogla podvesti pod ozbiljnijom, pošto je Kevin de Brujne lukavo izveo slobodni udarac.

Bilo je to nešto između centaršuta i šuta, što je zbunilo i golmana Manjana, ali se on ipak snašao i poslao loptu daleko od svog gola.

Otvorila se tada malo utakmica, pa je Tiram u 34. minutu uputio odličan udarac glavom nakon centaršuta Kundea, ali je lopta ipak završila malo pored stative. Francuzi su u završnici prvog poluvremena dodatno ubrzali, pa je Čuameni promašio nakon sjajnog dodavanja Kilijana Embapea sa gol-aut linije.

Početak drugog poluvremena doneo nam je novi udarac Čuamenija u 49. minutu koji je završio daleko preko prečke, potom i Embapea koji se lepo namestio iz minijature i uputio udarac koji je takođe završio preko gola.

Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP

U 60. minutu Karasko je napravio pravu glupost kada je izbio u šansu jedan na jedan sa golmanom Manjanom i umesto da tada šutira, on je toliko dugo čekao da je uspeo na kraju da ga sustigne Teo Ernandez i spasi Galske petlove katastrofe.

Imali su Belgijanci novu šansu oko desetak minuta kasnije preko Lukakua, ali je on šutirao direktno u golmana Manjana. Saliba je potom uspeo da šutira u 74. minutu kada je lopta otišla preko gola, a sve je bio uvod u ono što nas čeka u završnih deset minuta.

Jer sve otvorenije su igrali Francuzi i na kraju im se to isplatilo. U 83. minutu je prethodno De Brujne šutirao direktno u Manjana, a onda dva minuta kasnije - gol za Galske petlove!

Sjajno je primio loptu Kolo Muani posle dodavanja Engoloa Kantea, bio je okrenut leđima, a onda je uputio sjajan udarac, koji se odbio od Vertongena i završio iza leđa golmana Kastelsa.

Dali su se u trk Belgijanci na sve ili ništa, ali nije bilo dovoljno vremena za bilo šta, tako da su Galski petlovi prošli dalje u četvrtfinale gde sada čekaju pobednika meča Portugal - Slovenija.

Najnovije
17:11

Francuska - Belgija 1:0 /Vertongen 85ag'/

19:54

KRAJ UTAKMICE

Pobeda Francuske i prolazak u četvrtfinale Evropskog prvenstva!

19:48

90' Tri minuta nadoknade

Toliko deli Francuze od prolaska u četvrtfinale Eura!

19:46

88' Tedesko menja

Kastanj i Karasko izlaze, dok De Ketelare i Lukebakio ulaze. Poslednja nada za Belgijance.

19:43

85' GOOOOOOOOOOOOOOL! KOLO MUANI!

Francuska dolazi do prednosti na pet minuta do kraja! Primio je Francuz loptu na oko 12 metara od gola iskosa i to okrenut leđima, uspeo je da nađe sebi prostora i da se namesti i uputi udarac, lopta se odbila od Vertongena i završila u mreži!

Apsolutno ludilo, asistent za gol je Engolo Kante!

19:40

83' De Brujne, brani Manjan!

Sjajno sada šutira De Brujne, ali Manjan je na pravom mestu i brani ovaj snažan udarac. Nakon toga Francuzi čiste loptu iz kaznenog prostora.

19:35

78' Francuzi ne mogu da pogode okvir gola

Prosto je neverovatno, ali Francuzi imaju 19 šuteva ka golu i samo jedan u okvir gola... Sada Embape šalje loptu van okvira.

19:35

77' I Tedesko je upisan

Švedski sudija sada mora da se bori sa rastućim nezadovoljstvom, jer je selektor Belgije, Tedesko zaradio žuti karton.

19:34

76' Pobesneli su Belgijanci na Niberga

Šveđanin sada na tapetu oštrih reči, a Jan Vertongen dobija žuti karton nakon oštrog starta, ali i nezadovoljstva i reči na njegov račun.

19:31

74' Saliba!

Možda i najotvorenija šansa i šut za Francuze u drugom poluvremenu. Namestio se Saliba na udarac, nije to uopšte bilo tako loše, ali je lopta otišla pored gola.

19:28

71' Lukaku!

Odmah na drugoj strani snažan udarac Lukakua, ali pravo u golmana Manjana! Ponovo se malo rasplamsala borba u Diseldorfu!

19:26

69' Čuameni!

Ponovo vrlo jak udarac Čuamenija! Međutim, ovoga puta je lopta baš otišla preko prečke...

19:23

65' Izmena i u Belgiji

I Belgija menja, pa Opendu menja Mangala...

19:22

65' Grizman pokušava

Ali bio je to još jedan neprecizan udarac, lopta mu je prešla preko noge sa oko 16 metara. Nije dobio ni korner...

19:19

62' Jedna izmena u redovima Francuske

Kolo Muani će zameniti Tirama... Dešam pokušava da malo prodrma svoj tim.

Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP
19:18

60' Nova glupost Karaska!

Spasilac Francuza je Teo Ernandez! Pustio je loptu De Brujne ka Karasku, imao je jedan na jedan sa golmanom da je šutirao na vreme, ali nije i uleteo je Teo Ernandez! Blokada i korner za Belgiju!

19:11

54' Embape!

Au, šta je sada uradio sam Embape! Uspeo je da se namesti sam na udarac, ali šutirao je malo jače nego što je bilo potrebno. Otišla je lopta preko prečke.

19:08

51' Kunde + Tiram, novi promašaj

Kao na kraju prvog poluvremena, Kunde šalje loptu ka Tiramu na glavu u kazneni prostor, ali ovaj još jednom šutira preko gola!

19:06

49' Ponovo Čuameni!

Snažan udarac sa oko 18 metara, neko je to izblokirao, ali brani Kastels, biće korner za Francuze!

19:03

46' Počinje drugo poluvreme

Nema promena na velikom odmoru.

Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP
18:47

POLUVREME

Svira kraj prvog poluvremena sudija Glen Niberg, tako da bez golova odlazimo na veliki odmor.

18:46

45+1' Čuameni!

Najbolja šansa za Francusku u nadoknadi! Embape je sačuvao loptu, ušao u kazneni prostor, vratio na 14 metara, a odatle je Čuameni uspeo da je pošalje nebu pod oblake!

18:45

45' Jedan minut nadoknade

Toliko je dodao sudija iz Švedske.

18:45

44' Glen Niberg za sada drži autoritet

Bunio se i Kevin de Brujne kao kapiten Belgije posle jednog prekršaja koji je napravio, ali Šveđanin ostaje pri svome i ne želi da čuje ni reč.

18:41

41' Nastavljaju se pretnje Francuza

Sada ubačena lopta u peterac, ponovo je prošla apsolutno sve... Deluje da je opet Francuska uspela da preuzme konce igre u svoje ruke.

18:40

39' Francuzi ubrzavaju

Polako, ali sigurno Francuzi pokušavaju da ubrzaju igru. Ne uspevaju nikako da provuku loptu do svojih najisturenijih igrača, pa se akcija sada završava veoma nepreciznim udarcem Čuamenija.

Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP
18:34

34' Au, Tiram!

Umalo Francuska da povede! Sjajno je centrirao Kunde sa leve strane, meta je bio Tiram u kaznenom prostoru, šutirao je baš dobro, ali je lopta nakon njegovog udarca glavom otišla malo pored stative.

Euro 2024 Francuska – Belgija Foto: Tanjug/AP
18:28

29' Užasan pas Karaska

Kontra za Belgijance! Karasko je ušao u kazneni prostor, a onda je apsolutno sve upropastio. Užasan pas...

18:27

28' Nema penala!

Nema ni govora, već ponovljeni snimak nam je ukazao na to da je Karasko preterao, pa su Nibergove kolege iz VAR sobe samo odbacile ovaj detalj. Ali prva opasna šansa za Belgiju u svakom slučaju.

18:27

27' Karasko traži penal!

Šutirao je, izblokiran je, Niberg ništa nije odlučio, ali VAR će to pogledati.

18:26

25' Sve veći problemi za Francuze, Niberg ih samo dodaje u svoju beležnicu

Šveđanin baš kao sinoć Turčin Umut Meler nastavlja da ređa kartone, pa tako već tri žuta imaju Francuzi. Sada je upisan i Rabio, koji propušta naredni meč, ako Galski petlovi prođu dalje.

18:25

24' Prva šansa za Belgiju!

Spektakularno je izveo slobodan udarac sada Kevin de Brujne, bilo je to nešto između centaršuta i šuta, što je zbunilo golmana Manjana, koji je uspeo da je ipak izbije daleko van kaznenog prostora. Za start pred ovaj slobodan udarac, zbog prekršaja, žuti karton od Niberga dobija i Grizman.

18:21

20' I dalje bez većih šansi, Belgija uspela da dođe do poseda

Slabašno i tanko izgleda ova utakmica za sada. Nismo imali niti jednu opasnu šansu ili šut ka golu, tako da i dalje čekamo.

18:15

14' Glen Niberg već pokazuje strogoću

Švedski arbitar, Glen Niberg ne želi ni da čuje proteste Francuza, koji su burno krenuli u protest posle šuta Kilijana Embapea tražeći korner. Čuameni je bio naročito ratoboran i upisan je u beležnicu.

18:12

12' Nije bilo nikoga da pokupi loptu u kaznenom prostoru!

Prva malo ozbiljnija pretnja Francuza, lopta je bila ubačena u kazneni prostor u peterac, odbrana Belgije je spavala, ali tamo nije bilo nikoga od fudbalera Galskih petlova da smesti loptu u mrežu.

18:10

10' Grizman upućuje prvi udarac ka golu

Grizman je uputio vrlo slabašan udarac ka golu Belgije, ali to je bio vrlo lak posao za golmana Kastelsa.

18:08

7' Spor početak utakmice

Vrlo spor početak utakmice. Niti jedna od ekipa nije uspela da kreira šansu u ovim uvodnim minutima. I dalje su Francuzi ti koji drže posed u svojim nogama više nego Belgijanci.

18:03

4' Francuzi na samom startu drže loptu u svom posedu

Galski petlovi za sada kontrolišu posed i deluje da će na taj način pokušati da dođu do prvog pogotka na ovom meču.

18:00

1' Počeo je meč!

Utakmica je upravo počela! Francuzi igraju u belim dresovima, dok će sa druge strane Belgijanci igrati u crvenim.

17:10

Startne postave

Selektori obe ekipe objavili su startne postave za današnji meč. Treba istaći da će Galski petlovi krenuti sa Embapeom napred, dok će Belgijanci igrati sa Lukakuom i Dokuom, kao i sa Opendom.

17:08

Dobrodošli u naš blog uživo!

Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, dobrodošli u još jedan blog uživo! Danas zajedno pratimo možda i najveći derbi osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu i meč između Francuske i Belgije.

Niti jedna od ove dve ekipe se nisu proslavile u grupnoj fazi takmičenja, pošto je Francuska igrala nerešeno i sa Holandijom i sa Poljskom, dok je Belgija uspela da izgubi od Slovačke.

Tekstualni prenos ovog meča sa vama ispratiće Srđan Todorović.

Video: Šurbatović: Ne verujem da Stojković može da preokrene stvari, odlazim sa funkcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA