Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji mu bežali kroz pustinju, bosi gazili pesak na 50 stepeni: Neverovatna priča jednog od junaka EP

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pritom je majka bila u sedmom mesecu trudnoće

  • 0
Niko Vilijams Foto: AP/Tanjug/Darko Vojinović

Njegovi driblinzi su uživanje za oči, protiv Italije je proglašen za igrača utakmice, dok je protiv Gruzije Niko Vilijams zabeležio gol i asistenciju i pogurao je Španiju ka četvrtfinalu Evropskog prvenstva!

Momak koji čitavu svoju karijeru igra za Atletik Bilbao ovog leta biće "tražena roba" na tržištu, pokazao je da je veran klubu sa kojim je produžio ugovor do 2027. godine - iako je posle EP mogao besplatno da ode u Barselonu.

Međutim, neke stvari iz prošlosti i neka vrasta vraćanja duga očigledno su važniji mlađem Vilijamsu od unosnog transfera i prelaska u veći klub za koji, doduše, ima vremena.

Naime, roditelji Nika Vilijamsa su poreklom iz Gane i u Španiju su stigli 1990 - ih godina. Prešli su pustinju Saharu bosi, gde je temperatura peska dostizala 40-50 stepeni Celzijusa, da bi stigli do Melilje na španskoj teritoriji. Njegova majka je u to vreme bila u sedmom mesecu trudnoće sa njegovim bratom Injakijem.

Nakon ilegalnog prelaska granice, porodicu je privela Civilna garda. Pošto su stigli kao migranti i ilegalno prešli granicu, trebalo je da budu vraćeni u Ganu. Međutim, spasio ih je advokat katoličke organizacije Karitas koji im je rekao:

- Jedino što možete da pokušate je da im kažete da ste iz zemlje u ratu.

Porodica Vilijams je potom pocepala svoja dokumenta iz Gane i tvrdili su da su iz Liberije, kako bi podneli zahtev za politički azil. Na kraju su tako i stigli do Bilbaa.

Tokom prvih dana u zemlji, pomogao im je katolički sveštenik Injaki Mardones, koji je kasnije postao kum njihovog prvog sina Injakija Vilijamsa. Dečak je i dobio ime u čast sveštenika.

Niko Vilijams Foto: AP/Tanjug

- Priča o tvojim roditeljima te tera da se još jače boriš da vratiš sve što su žrtvovali za nas. Nikada im ne bih mogao da im se odužim, rizikovali su svoje živote, ali život koji pokušavam da im pružim je život o kome su sanjali dajući nam i, u određenoj meri, možemo reći: Uspeli smo - rekao je Injaki svojevremeno.

On je u međuvremenu odlučio da igra za reprezentaciju Gane, dok je njegov brat Niko rođen osam godina posle njega i tog prelaska pustinje od strane roditelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA