≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvo obraćanje Šurbatovića po dolasku u Beograd: "Prelazim na drugu funkciju..."

S. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Generalni sekretar FSS stao pre d novinare...

  • 10

Fudbalska reprezentacija Srbije doputovala je u Beograd posle ispadanja sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Orlove je na aerodromu sačekao veliki broj novinara, a osim selektora Dragana Stojkovića Piksija, i generalni sekretar saveza, Jovan Šurbatović govorio je pred kamerama.

On je prvo govorio o avionu koiji je prevozio Orlove.

- Nismo poleteli hrvatskim avionom, već nemačkim avionom. Tim menadžer nacionalnog A tima obično angažuje čarter letove za potrebe našeg najboljeg tima u situaciji kada nam nisu dostupni avioni Er Srbije. On prikupi ponude u odnosu na ono što su zahtevi stručnog tima, dakle satnice, kapacitet i izabere najbolju opciju. Tako je angažovana kompanija iz nemačke, avion je bio nemački, međutim ispostavilo se, a mi to nismo znali. Mi smo u avion ulazili kroz tunel, kad smo izašli avion je bio nemački, a izbrendiran našim bojama u unutrašnjosti. Kansije smo u avionu saznali da je bio reguistrovan na hrvatskom.

On je zatim prokomentarisao navode da neki igrači nisu želeli da uđu u avion.

Na pitanje da li je spreman da podnese ostavku Šurbatović kaže:

- Te stvari se dešavaju, desile su se, d ali je to bila politička provokacija ili ne, ali svakako je skandal. Što se tiče moje ostavke, ja sam još pre evropskog prvenstva najavio da iz drugih razloga da ču napustiti funkciju generalnog sekretara jer imamo druge stvari oko kojih stručna javnost treba da razgovara. To su kuda ide srpski fudbal, ko će da zameni ove fudbalere koji su igrali, slede nam ozbiljne utakmice u ligiu nacije već od septembra, zatim od marta kvalifikacije za svetsko prvenstvo. Ja sam, kao neko ko je dugo u srpskom fudbalu, ozbiljno zabrinut za naš fudbal.

Mislite li da Piksija neko treba da zameni?

- Meni je ovo treće veliko takmičenje, ja sam generalni sekretar, nemam mnogo veze sa takmičarskim delom. Ja sam kao navijač nezadovoljan, tri puta nismo prošli grupu i ja to prihvatam kao odgovornost svih nas koji smo u timu. Mislim da je to neuspeh. Videli ste da je Gruzija večeras pobedila Portugal. Da li je to pitanje realnih mogućnosti naših igrača, naše grupe. Nisam optimističan, ja sam pesimističan po pitanju našeg fuidbala. Veliki je problem da nemamo mlade igrače, da u domaćim klubovima angažujemo strane igrače, ne stvaramo domaće stručnjake. Vidite šta nam se dešava s mlađim kategorijama, menjamo trenere i selektore kao na traci, nema sistemskog rada, nema znanja, nema struke. Tako da ja sam odavno najavio povlačenje i prelazak na drugu funkciju.

Na pitanje da li je Draganu Džajiću zaista pozlilo kada je u avionu video hrvatsku zastavu, on kaže:

- Nikome nije pozlilo, niko od nas nije video hrvatsku zastavu. Bila je sa spoljne strane aviona. Nemojte da insistirate. Aviuon je bio u našim nacionalnim bojama. Mi to nismo znali do poletanja aviona i do ulaska predsednika kada me je Nedimović nazvao i rekao da postoji problem i da je avion sa spoljne strane sa hrvatskom zastavom.

- Ja sam poslednji čovek koji bi angažovao hrvatski avion. Svi znaju ko sam ja, znaju da to niko svesno nikada ne bi uradio. Stojim iza mog saradnika, koji to nikako nije mogao da zna. Ne želim da iko podmeće da je bila bilo kakva svest ili namera. Slažem se to nije smelo da se desi i ja prvi snosim odgovornost.

On je zatim prokomentarisao navode o tome da je Piksi ugovorom ucenjivao FSS.

- Nije ucenjvao savez. To je pre svega bio dogovor između njega i predsednika FSS. Postignut je dogovor kakav je postignut. On je insistirao da ima ugovor pre Eura sa punim pravom, rukovodstvo je smatralo da treba da se potpiše novi ugovor. Ja kao sekretar Saveza sam zadužen da sprovedem te odluke.

Na pitanje novinara da li misli da Piksi sa ovim igračima i dve neprođene grupne faze može da preokrene situaciju, on je kratko odgovorio:

- Ne verujem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Do novog neuspeha...

    27. jun 2024 | 07:02

    Ništa ne brinite, naći će oni novog naprednog huligana da zameni ovog, vidite kolika je severna tribina zvezdinog stadiona... Samo da je tabela prvenstva na kraju onakva kakvu želi Jedan čovek...

  • Мима

    27. jun 2024 | 07:29

    Замисли прелази на другу функцију. Па ваљда треба да кренеш од нуле, да се докажеш да би добио функцију.

  • миле

    27. jun 2024 | 07:15

    otkud surbatovic godinama tu uopste|? ljudi bez znanja obrazovanja nicega bukvalno udbaski kadrovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA