Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo najgori učinak fudbalera na velikim takmičenjima od osamostaljenja? Evo kako je prolazila Srbija

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bili smo samo na Svetskim prvenstvima pre toga

  • 1
Danska - Srbija, EURO 2024 Foto: Nikola Tomić

Fudbalska reprezentacija Srbije nije se proslavila na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, pošto je remijem sa Danskom (0:0) ponovo završila jedno veliko takmičenje posle grupne faze. Kao samostalna država, to se desilo svaki put kada smo na njega i otišli, a ovo je prvi put da smo to uradili na Euru.

Prethodno smo ispadali posle grupe na Svetskom prvenstvu 2022, potom 2018. godine i na kraju 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Da li je ovo bio najgori učinak Srbije na velikim takmičenjima? Vratimo se unazad...

Na ovom Evropskom prvenstvu, Srbija je u Grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom osvojila dva boda sa gol-razlikom -1 (1:2).

Odigrali su 0:1 sa Englezima, 1:1 sa Slovenijom i 0:0 sa Danskom. Svi mečevi bili su na mali broj pogodaka.

Srbija zastava Foto: Manan VATSYAYANA / AFP / Profimedia

Kada je reč o Svetskom prvenstvu 2022. godine odigranog u Kataru, tada smo bili u Grupi G zajedno sa selekcijama Brazila, Švajcarske i Kameruna.

Tada smo uspeli da dođemo samo do jednog boda i imali smo gol razliku -3 (5:8), koja je bila među gorima po broju primljenih pogodaka na čitavom šampionatu.

Izgubili smo na startu od Brazilaca sa 0:2, potom smo odigrali šokantan remi sa Kamerunom 3:3 u ranom terminu, a za kraj je tu bio onaj ludi meč sa Švajcarskom koji je pripao rivalima sa 2:3, a vodili smo posle 35 minuta igre.

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine imali smo gotovo identičnu grupu u kojoj su se našli Kostarika, Švajcarska i Brazil.

Tada smo uspeli da pobedimo Kostariku sa 1:0 na samom startu što je moglo da nam da krila, ali smo u ključnom meču koji je sudio Feliks Brih izgubili sa 1:2, a zatim smo poraženi i od Brazila sa 0:2 u poslednjem meču.

Na kraju smo tu osvojili tri boda sa gol razlikom 2:4 (-2).

Radomir Antić Foto: MN Press

I za kraj, tu je Svetsko prvenstvo 2010. godine kada nas je vodio sada već pokojni Radomir Antić. U Južnoafričkoj Republici bili smo najbliži prolazu u Grupi D sa Nemačkom, Ganom i Australijom. 

Tada smo šokantno poraženi od Gane golom sa penala u prvom meču 0:1, zatim smo dobili Nemce pogotkom Laneta Jovanovića sa 1:0 i za kraj u meču odluke koji je sudio takođe čuveni Horhe Larionda, gde smo oštećeni u samoj završnici poraženi od Australije sa 1:2.

Osvojili smo tri boda, ostali kao zadnji u grupi, a imali smo gol razliku 2:3 (-1).

(Telegraf.rs)

Video: Puni kafići u centru Beograda, prati se utakmica Srbija - Danska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. jun 2024 | 05:24

    Moramo shvatiti da smo prosečna repka,sastavljena od prosečni igrača i da je vrhunac kada se kvalifikujemo na veliko takmičenje i što pre ovo s'vatimo biće nam lakše!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA