≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog Dragana Kapičića je Piksi došao u Zvezdu: Evo kako je legenda stvorila legendu

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minuti su tada odlučivali...

  • 6
Dragan Kapičić, Piksi Foto: MN Press, Printscreen: RTS

Legenda srpske košarke Dragan Kapičić preminuo je u 76. godini, e njegov život, pored porodice, medalja i košarke, obeležio je i momenat u kojem je pomogao da aktuelni selektor fudbalske reprezentacija Srbije Dragan Stojković Piksi dođe među crveno-bele. 

Kapičić je rođen 7. avgusta 1948. godine, a veći deo karijere proveo je u Crvenoj zvezdi, za koju je nastupao od 1966. do 1975. godine. Igrao je i u nemačkom Saturnu iz Kelna.

Kapičić je najbolji strelac u istoriji Crvene zvezde, sa kojom je dva puta osvojio domaći šampionat (1969. i 1972), tri puta je podigao trofej namenjen pobedniku Kupa (1971, 1973. i 1975).Takođe, osvojio je Kup pobednika kupova 1974. godine, kad je u Udinama savladana Zbrojovka iz Brna.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 30 utakmica na evropskim prvenstvima, na Svetskim prvenstvima odigrao je 13 utakmica, devet mečeva zabeležio je na Olimpijskim igrama, a 19 na Balkanskim igrama.

Pored toga, Dragan Kapičić, koji je u poslednji čas pritekao u pomoć i pozajmio novac koji je nedostajao da se transfer realizuje.

Kapičić je u intervjuu za Sport klub televiziju, pre nekoliko godina, otkrio da je pola sata pre isteka roka za transfer dobio poziv Vladimira Cvetkovića, generalnog sekretara crveno-belih.

- Zove me Cvele, "majstore, spašavaj". Šta je bilo, rekoh, Cvele? "Treba nam 50.000 dolara za Piksija". Kakvog Piksija, šta se dešava? "Imamo još pola sata do kraja prelaznog roka, neće otac da potpiše, fale nam neke pare, daj spašavaj". I kako ću ja, emotivno vezan, fudbal je fudbal, ali znam Džaju, Šakić je bio predsednik i Cveleta normalno, ja se rastrčim po bankama, nosim kovertu, ono je bilo sve u dinarima, sve stogovi unutra... Nosim da mi ne ispadne koji.

- Zameram im što mi nisu obezbedili auto, ako im već pozajmljujem pare. Odem, trčim i stignem 10 minuta pre završetka. Navijači stoje ispred, čekaju da vide da li će Piksi da potpiše, a on tada već velika zvezda.

- Odem ja kod njih, oni "jao brate, svaka ti čast, spasio si nas", a ja mokar sav, trčao sam od više od 10 banaka i donesem, oni hvala ti, daju mi priznanicu da će mi vratiti pare. Ali bilo je kritično, ja sam trčao do stadiona, treba da stigneš, treba da podigneš pare, pa koja banka ima, koja nema pare i oni to završe. Meni je to jako drago, jer je Piksi postao to što jeste. Ali bila je pat pozicija tada - prisetio se Dragan Kapičić, čiji je trk od banke do Marakane na kraju i promenio istoriju Zvezde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakša

    24. jun 2024 | 16:15

    E ovo je prava legenda, počivaj u miru

  • Поаро

    24. jun 2024 | 17:29

    Драган Капичић је био врхунски спортиста који из ,ЗДРАВСТВЕНИХ РАЗЛОГА ,није служио војску🏀

  • Jakša

    24. jun 2024 | 16:17

    Gde je moj komentar????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA