Vreme čitanja: oko 2 min.

Stojkoviću i Tadiću se ispunila želja od pre dve godine: "Eto, sada im se osvetite"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od osamostaljenja, Srbija je doživela tri poraza od Danske - uz samo jedan dat i osam primljenih golova

  • 2
Piksi, Tadić Foto: Profimedia

Možda su te njihove želje došle sa zakašnjenjem od dve godine, ali Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić, selektor i kapiten fudbalske reprezentacije Srbije, konačno će imati priliku da istu ostvare!

A želja je vezana za selekciju Danske koja nam je veliki dužnik u svakom smislu, te bi eventualna pobeda u 3. kolu Evropskog prvensta bila utoliko slađa.

Naime, i Stojković i Tadić su u martu 2022. godine poželeli da Srbija bude u grupi sa Dancima na Svetskom prvenstvu u Kataru kako bi im se Orlovi revanširali za onaj težak poraz u projateljskom meču (3:0).

- Nemam nikakve želje, ali nemam ništa protiv da Danska bude u grupi. Da im se revanširamo za ovo. Možda se sretnemo u Kataru , pa ćemo videti. E, to je ono što važi - rekao je Stojković tada na konferenciji za medije, dok je tada slično razmišljao i Tadić:

- Nadamo se da ćemo dobiti Dance na Svetskom prvenstvu, taman da ih vidimo tamo. Voleo bih Dance zato što su nas sad pobedili, pa da im se osvetimo.

Slovenija - Srbija, EURO 2024 Foto: Nikola Tomić

Nije Srbija izvukla Dansku u Kataru, ovde u Nemačkoj će sada igrati utakmicu generacije s obzirom na to da pobeda znači odlazak u nokaut fazu. Prvu na nekom velikom takmičenju još od tog EP 2000.

Danci su, generalno gledajući, veliki dužnici Srbiji. Osim te utakmice u Kopenhagenu 2022. godine, kada je bilo 3:0, dobili su nas i u kvalifikacijama za EP 2016. Slavili su u Beogradu rezultatom 3:1, u Danskoj je bilo 2:0 za domaćina.

Kada je u pitanju reprezentacija Jugoslavije, imali smo više uspeha s obzirom na to da smo pet puta pobedili i samo dva puta izgubili. Zanimljivo, nikada u istoriji nismo videli nerešen rezultat u duelima ove dve selekcije.

Jugoslavija je 1950. dva puta dobila Dance u prijateljskim utakmicama (5:1, 4:1), zatim još dve u kvalifikacijama za SP 1982. (2:1, 2:1), da bi nas Danska na EP 1984. dobila sa ubedljivih 5:0. Potom slede one čuvene kvalifikacije za EP 1992. u kojima smo pobedili u gostima sa 2:0, izgubili kod kuće 2:1, ali otišli ispred rivala na takmičenje.

Zbog rata koji je tada buktao Jugoslavija je vraćena kući iz Švedske, umesto Plavih su uleteli upravo Danci koji su na kraju postali prvaci Evrope. Iako je od tada prošlo dosta godina, možda selektoru Stojkoviću u pripremi utakmice i to bude dodatni motiv. Jer, znamo da je i on bio u tom avionu koji je vratio igrače nazad u Beograd.

(Telegraf.rs)

Video: Heroj Srbije, Luka Jović pred medijima: Verovao sam do kraja u gol

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    21. jun 2024 | 14:37

    Bolje ćutite svi znamo kako ćete proći.

  • Džoni

    21. jun 2024 | 14:17

    Jedno su želje,drugo su mogućnosti. Sa do sada prikazanom igrom ima da nas Danci nakantaju,pa će nam onda biti još veći "dužnici".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA