Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbi ne umiru tako lako, ali potrebna nam je sveža krv da preživimo!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Orlovi su još živi i u igri za prolaz grupe, ali je malo falilo da nam sudbina ponovo bude u rukama drugih

  • 2
Fudbalska reprezentacija Srbije, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Euro 2024 Foto: MN Press/Marko Metlaš

"Srbi ne umiru tako lako" - moćno je u nekoliko reči selektor Dragan Stojković Piksi opisao utakmicu sa Slovenijom i poslednji sekund utakmice na Alijanc areni, gde je Luka Jović golom u 96. minutu doneo Orlovima bod koji ih je sačuvao u životu i od toga da im sudbina zavisi od drugih.

Da je Srbija izgubila, a potom Danska pobedila Englesku, za nas bi prvenstvo bilo završeno. Ovako smo i dalje živi. Nismo se predali.

Ipak, na meču sa Slovenijom se videlo da neštoi dalje ne štima u našem timu. Da li je došlo do zasićenja, ili odnosi među nekim od igrača koji su konkurencija jedno drugome nisu najbolji, može samo da se nagađa sa strane. Uvid u to najbolje ima selektor Dragan Stojković, koji je izvršio nekoliko promena u odnosu na meč sa Engleskom u startnoj postavi.

Iz startnih 11 je ispao indisponirani Sergej Milinković Savić, koji se ni kao rezervista u meču sa Slovenijom nije proslavio, takođe nije bilo ni Nemanje Gudelja, jedinog klasičnog zadnjeg veznog. Ideja Piksija je bila da se napadne Slovenija, ali je to ostavljalo mnogo prostora Slovencima i u odbrani je bila "promaja" zbog slabije defanzive veznog reda, ali i toga što se Vlahović i Mitrović u prvom poluvremenu nisu toliko vraćali da pomažu odbrani.

Imali smo tada i sreće u nekoliko navrata, a i Rajković je dobro branio i čuvao mrežu.

Utisak je da je Srbija posebno živnula tek u finišu meča, kada su u igru ušli Lazar Samardžić i Veljko Birmančević, kojima je trebalo nekoliko minuta na terenu da naprave neke od najkonkretnijih akcija na meču.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Euro 2024 Foto: MN Press/Marko Metlaš

Ivan Ilić, takođe jedan od mlađih predstavnika nadolazeće generacije je "preorao teren", odigrao je odličan meč i na kraju je i nagrađen asistencijom za gol. Takođe i Luka Jović, koji je u senci dve glavne zvezde u napadu Orlova - Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića.

Srbiji pred poslednje kolo odgovara samo pobeda, a Danska je izuzetno opasna reprezentacija, posebno kada je u pitanju taktički deo, trčanje i disciplina, tako da bi srljanje i igra pod parolom "svi u napad" bila pogubna.

Imali smo prilike da vidimo kako je to izgledalo pre dve godine u prijateljskom meču protiv njih, kada su nas razbili sa 3:0, a rezultat je mogao da bude i ubedljiviji.

Selektor pred sobom sada ima ozbiljan zadatak, da pronađe balans između tima. Utisak je da bi Lazar Samardžić i Veljko Birmančević mogli da "razdrmaju" Orlove, posebno ukoliko bi počeli od starta.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Euro 2024 Foto: MN Press/Marko Metlaš

Obojica su imali odlične sezone, a za desetak minuta na terenu su pokazali više od nekih koji su na obe utakmice imali veliku minutažu.

Svojevremeno je tu "šok terapiju" izveo legendarni Radomir Antić na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, kada je posle poraza od Gane od 1:0, za meč sa Nemačkom u startnu postavu uvrstio Miloša Ninkovića, što je bilo ogromno iznenađenje za sve. A upravo Ninković je na tom meču bio i najbolji igrač Srbije.

Zašto tako nešto ne bi 25. juna na Alijanc areni bio Lazar Samardžić ili Veljko Birmančević?

Selektor je lepo rekao, "Srbi ne umiru tako lako", ali su u životu ostali kada su dobili "svežu krv" u vidu pomenutih igrača koji su ušli sa klupe - Jovića, Samardžića i Brimančevića. Da bismo preživeli, potrebno nam je da ta sveža krv bude od starta prisutna od samog starta.

Meč između Srbije i Danske igra se u Minhenu na Alijanc areni od 21.00, a Orlove samo pobeda vodi u drugi krug.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte ludnicu kad su Srbi ušli u metro ka stadionu: Kosovo je Srbija odjekivalo i pod zemljom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darija

    21. jun 2024 | 14:20

    Bolje da smo izgubili juče i vratili se kući. Manja bi bila sramota nego da nas I zbuše Danci ili još gore da prođemo dalje pa nam dođe neka ozbiljna ekipa.

  • rs

    21. jun 2024 | 20:25

    voleo bih da vidim da daju maksimalno momci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA