Dragan Stojković Piksi, Konferencija FSS Foto: Nikola Tomić

Piksi pred Sloveniju: "Mi nismo favoriti! Idemo na pobedu, ali biće teško, a i mi nemamo mene na terenu"

 
 
 ≫ 
  • 4

Činjenice

  • Naš selektor Dragan Stojković Piksi obratiće se medijima pred drugi meč na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.
  • Srbija će u drugoj utakmici igrati protiv Slovenije u četvrtak, 20. juna od 15 časova.
  • Orlovi su u prvom kolu poraženi od Engleske, dok je Slovenija remizirala sa Engleskom.
  • Ovaj duel je od izuzetne važnosti, s obzirom na to da bi pobednik vrlo verovatno mogao da dođe i do drugog kruga.
Najnovije
16:15

Piksi: "Slovenija je teška, ali verujem u pobedu, mi nismo favoriti"

Favoriti?

- Nismo favoriti, krenuli ste super, osvojili ste bod, što bismo mi bili? Nije opterećenje, teška utakmica, biće mnogo teška i mislim da je Slovenija jedna jako jaka, ko god misli da je Slovenija lak protivnik, taj se vara, motivisana, Kek je odličan trener, igrači su odlični i ekipa koja svakom može da napravi problem. Sa druge strane, mi gledamo sa naše pozicije, želimo i hoćemo da pobedimo Sloveniju, sportski i ljudski je razmišljati i radimo sve na tome da vas pobedimo sutra. Ako budete bolji i ako zaslužite, mi ćemo čestitati i idemo dalje. Ali da ćemo staviti u problem, to je sigurno. Nemajte dilemu. Ali moramo biti pametni, da vi nas ne kaznite dugim loptom i sa Šeškom i Šporarom, to je to.

Opterećenje?

- Nema tu favorita, izašli smo da odigramo dobro, nije razmišljanje o rezultatu, izađeš, pokaži šta znaš i koliko možeš, tako će biti i sutra, pa će doći Vikinzi, pa ćeš s njima da se tučeš i da vidiš da ih pobediš. Teška je svaka i ova sutra će biti teška, ali... Ja ne bih bio ovde, ako ne verujem, a onda je sve bezveze, ja verujem u moje momke, verujem u reprezentaciju i mislim da možemo do pobede. To nije potcenjivanje Slovenije, cenim i poštujem ono što igraju i kako igraju.

16:12

O Vlahoviću

Šta očekujete od Vlahovića?

- Igra, trudi se jako, stvarno sam zadovoljan, čekamo da Mitrović i Vlahović pokažu, da budu na nivou, to je obaveza, on je odradio dobru ulogu za reprezentaciju i nadam se da ćemo nastaviti, da će podržati saigrače i izboriti određene prilike i za njega i za sebe i Mitrovića, kako bi dao gol. Ali, sve je u redu, ono što je bitno je da igraju dobro.

16:11

Mitrović: "Ko voli da izađe iz igre? Bio sam nervozan, ali..."

Glavna osovina igre Srbije, dešavalo se da izađete, da li je to bio razlog nervoze? Da li vas je radilo to što je najavio?

- Mislim da ne znam, recite igrača koji ne voli da bude na terenu pogotovo na Evropskom i kad je bitno, za to se živi. Selektor je tu, donosi odluke, kad ste igrač gledate sve iz svog ugla, jako je jednostavno. Ali kad se stavite u poziciju selektora, morate gledati na više strana. Ja sam bio nervozan, seo sam na klupu, ohladio glavu i nastavio da bodrim. Dosta faktora, to su neke stvari, kad si igrač, želiš da budeš na terenu i da budeš akter. A Dušan i ja... Imamo jako dobru komunikaciju, igramo zajedno, možemo igrati i zatvorenih očiju, razumemo se, pokazali smo u prethodnih par godina, mnoge stvari olakšavaju meni, Vlahoviću i saigračima. Ali opet, mi smo tu da izvršimo zadartke koje selektor postavi. Tim je ispred svakog pojedinca, billo je i biće tako, to je to. Možda je to u nekoj drugoj taktici. Stadion Bajern Minhena, za to se živi, utakmcie koje pišu istoriju i kojih nećeš igrati mnogo, ko god bude istrčo, daće maksimum i preko toga.

16:08

Mitrović: "Ko bude na terenu, neka šutne"

Penal?

- Nisam odlučivao o tome, možda bi trebal oda kažem, ne znam, ali...

Mitrović:

- Uglavnom je ko se kako oseća, kad je Dušan na terenu, on je bio prvi, posle njega sam ja. Neka ga bude, pa ćemo lako. Generalno ako smo obojica tu, on šutira.

16:07

Mitrović: "Voleo bih da ostanem u 16 metara"

Odigrali ste van šesnaesterca, gde se bolj snaalize i gde biste voleli da budete

- Što se mene tiče, ja bih voleo da ne izađem iz 16 metara, da ostanem 90 minuta, osećam se komforno, zavisi od utakmice, zavisi od taktike i zahteva, mislim da je na prvom mestu uvek ekipa i trudim se i radim ono što se traži od mene. Mogu da igram, da budem defanzivan, da se krećem i kad imaju loptu i kad ne. Učestvovalo sam više u igri, bio van 16, mislim da ću biti više u 16, mislim da zavisi od utakmice, utakmicu možeš da planiraš, ali ona je živa stvar, a iz minuta u minut se stvari menjaju, dešavaju, tako da treba da se adaptira.

16:05

Piksi: "Sada mi nemamo mene..."

Sećanja na poslednju utakmicu protiv Slovenije, kako iz ove perspektive pamtite to?

- Problem je što Srbija nema mene danas, šalim se, sećam se naravno, dobra utakmica, mislim da je jedna od najboljih utakmcia na tom prvenstvu, Slovenija je imala odličan tim, Katanec na klupi, da ne govorim imena. Uhvatili su nas na brzinu, Siniša Mihajlović je dobio crveni karotn, a onda se desilo čudo. Verovali smo da možemo i eto. Slovenija nije iskoristila prednost, atraktivna utkamica i ostaje za pamćenje.

Aleksandar pamti?

- To su moja prva sećanja, budi jako lepe uspoemene, tad sam krenuo da pratim, da se interesujem od tog perioda. Sećam se fenomenalne utakmice od očaja do sjaja, utakmcia u kojoj je bilo svega, golova, kartona, a na kraju jedna od najlepših utakmica, golova Savinih i druga utakmica, lepo sećanje i nadam se da ćemo sutra i mi da odigramo lepu utakmicu, samo se nadam da ćemo mi slaviti i tim nekim klincima da probudimo interes za fudbal, da se i svi sećaju te sutrašnje utakmice kao ja tog starog.

16:02

Mitrović: "Pokušaćemo da iskoristimo mane"

Slabe tačke Slovenije, pitanje za Aleksandra?

- Pa dobro, ne bih rekao šta su slabge tačke, možemo pričati posle. Ali, svaka ekipa ima mane, vrline i mane, vrline ćemo pokušati da oduzmemo, a mane da iskoristimo. Tako da, generalno kao što sam rekao, ne mora tu mnogo tša da se krije u današnjem fudbalu se sve zna ko igra, šta igra, uz analize se sve zna. Znamo sve. Imaju mane i pokušaćemo da iskoristimo.

16:01

"Sergej i Vanja se stalno svađaju"

Nije uobičajeno da imate braću, o Vanji i Sergeju na terenu i van terena?

- Vidite, oni su braća, oni se svađaju svaki dan. Ne vole se uopšte, to je neveorvatno. Ali oni su zajedno, naravno ,sve je dobro, veoma je neobično imati braću u nacionalnom timu, u klubu, a tek ovako. Veoma sam srećan da ih imam obojicu, oni su profesionalni, ličnost im je veoma dobra. I da, Sergej će uskoro postati otac, nadam se da će i on postići to. Sve je u redu sa njima

15:59

"Daćemo sve od sebe da izađemo kao porodica"

- Poenta fudbala je da daš dva, tri gola, e to nije lako. Daćemo sve od sebe da izađemo kao porodica sutra.

15:59

Piksi: "Podrška uvek znači"

Doći će mnogo navijača, podrška, koliko to znači?

- Podrška znači, videli ste šta smo imali u Gelzenkirhenu, a sutra će biti veliki, veliki broj, to je dodatni motiv za nas i predstavlja jednu odgovrnost na kraju krajeva, ne igrate sami za sebe, imate odgovornost prema nekome. Osećamo to, dobro je da se reprezentacija voli i podržava, stalno se borimo iz utakmice u utakmicu u ponašanju koje imamo kako van terena, tako i na njemu, da budemo primere kako se bori i kako se igra za svoje navijače, za svoj narod.

15:57

"Voleo bih da dam gol..."

Daćete golove Englezima?

- Ja se nadam, dva puta smo igrali, bili smo bolja ekipa, pobedili smo 4:1, pa 2:2. Bili smo bolji u toj drugoj utakmici, dominirali, ali sad su drugačije okolnosti i sigurno da ćemo ući drugačije u utakmicu, a ja se nadam da ću nastaviti taj niz. Bilo bi lepo da dam gol i dobijemo utakmicu, ali i da ne dam gol, a da dobijemo, bilo bi prelepo.

Srbija - Engleska, EURO 2024 Foto: Nikola Tomić
15:56

"Kvalitet im je timska igra"

Za Mitrovića - kvalitet?

- Timska igra, mislim da su protiv Danaca pokazali dva različitita poluvremena gde su bili defanzivniji u prvom, onda ofanzivniji u drugom. Imaju pojedinačni kvalitet, mislim da nema iznenađenja, igrali smo Ligu nacija dva puta, znamo sve o njima i oni o nama. Mislim da neće biti tu nekih iznenađenja, ta timska igra je najveća vrlina, najveći kvalitet.

15:55

"Protiv Engleza došli sa respektom"

Ušla da se brani sa Engleskom, gde vidite prostor za napredak?

- Misli mda smo protiv Engleza ušli sa dosta respekta, mnogo smo respektovali kao da su došli sa druge planete, ali videli ste da to nije baš tako. Odigrali smo 70 minuta, tako treba protiv Slovenije.

15:54

"Motivisanosti ne manjka, utakmica kao utakmica"

Pobeda donosi

- Ovaj, sve se briše, pobeda se piše, uobičajena kao i svaka utakmica. Održite sastanak, kažete šta imate, svesni su važnosti ovog turnira, ovog Evropskog prvenstva, ako ti se pruži šansa da uradiš nešto više, treba da iskoristiš. Motivisanost nemojte da brinete, momci su spremni, vidim po treningu da je bilo fenomenalno. Biće u potopunosti spremni da odgovore na izazov koji se zove Slovenija.

15:52

Piksi objasnio zašto nema osmeha - kad god krenem, oni kažu...

Osmeh sa lica, stalno traže da skeniraš ovo

- Stalno traže da skeniram ovo, uđem na rampu, kažu "sken", kako više, dokle više. Kao da ulazim u NASU, ne na rampu. Ali hajde.

Gde je igrač na konferenciji?

- Tu sam.

15:51

"Idemo na pobedu, ko pobedi neka plati pivo"

Da li idete na pobedu?

- Mi sutra izlazimo na teren da se borimo, svidelo se to vama ili ne. Sloveniju treba da dobijemo, to je cilj. Nećemo sigurno ići sa razmišljanjem o drugom rezultatu, e sad... Biće dobra utakmica, to je sigurno, atmosfera takođe, prava fudbalska, biće dosta Sloveaca, biće Srba i to je lepo. Verujem da će posle zajedno otići na pivo, pa ko pobedi pa neka plati. Biće dobro, radujemo se, ali cilj je da pobedimo.

15:50

"Tadić u startnoj, tvrda su ekipa"

Tadić u startnoj?

- Možete.

Šta očekujete od Slovenije, na koji način će igrati, u razgovoru sa njihovim medijima neće srljati.

- Oni i da hoće, ne mogu. Igraju kako igraju, znate da igraju 4-4-2, da su Šporar i Šeško oni koji prave razliku, da te duge loptu mogu biti neprijatne. Treba da budemo pametni i osujetimo te stvari da dozvolimo da se jurimo s njima u prostoru. Sistem nije iznenađenje, ali samo to da se obrati pažnja, kad smo razgovarali o tome, imaćemo i video analizu, da igrači dobiju punu informaciju što se tiče protivnika

15:49

O Tadiću i izvinjenju

Tadić se izvinio, kakva je atmosfera?

- Vama je interesantno za medije, ali ništa nije specijalno, rekao, izvinio se, idemo dalje. Sad je najvažnija Slovenija i to je najvažnija utakmica koja je pred nama. Ne znam šta bih dodao.

15:48

"Biće promena"

Hoće li biti promena u sastavu Srbije u odnosu na meč protiv Engleske

- Mislim dve promene u odnosu sa Engleskom.

15:48

Ko će izvoditi penal, ako ga bude?

Dosuđen penal, ko će izvoditi, ako budu Mitrović i Tadić, međusobno dogovore?

- Neka šutne bilo, samo neka ga da. Nebitno je ko će da šutne. Mislim da i jedan i drugi, u pravu ste. Najvažnije je da staviš loptu u mrežu, tako da...

15:34

Pored Piksija, tu je i Mitrović

Osim našeg selektora Piksija, na konferenciji će biti i Aleksandar Mitrović

Aleksandar Mitrović Printscreen: Instagram/fudbalskisavezsrbije
15:31

Čekamo Piksija...

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije će se od 15 časova i 45 minuta obratiti prisutnim novinarima u Nemačkoj, dok ovo čeka i nacija da čuje.

On će govoriti o predstojećem meču protiv Slovenije.

Video: Slovenci optimisti pred meč sa Srbijom: "Pobeđujemo vas, nemate vi šanse"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    19. jun 2024 | 17:11

    PRVI PUT SI NEŠTO PAMETNO REKAO.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    19. jun 2024 | 16:23

    ❤️🇷🇸 Браво Орлови!

  • Сања

    19. jun 2024 | 16:47

    Ако Србија не победи Словенију не треба да играју фудбал…Надам се да нећемо доживети кикс!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA