≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako smo sa Slovenijom na Euru 2000. odigrali jedan od najluđih mečeva naše reprezentativne istorije

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reprezentacija Jugoslavije je na Evropskom prvenstvu pre 24 godine u grupnoj fazi odigrala dva klasika, jedan sa Španijom u trećem kolu, a jedan sa Slovenijom u prvom

  • 0
Savo Milošević, Euro 2000, Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Savo Milošević slavi pogodat na meču protiv Slovenije na Euru 2000. godine. Foto: mnpress / N.Parausic

Prošle su 24 godine od našeg poslednjeg učešća na Evropskim prvenstvima u fudbalu: 24 duge godine čekali smo na naredni plasman, prvi put kao nezavisna država, prvi put kao Srbija.

Tada, pre 24 godine, igrali smo kao SR Jugoslavija, dakle u zajedničkoj državi sa Crnom Gorom — ali jedna stvar je ista: i tada smo bili u grupi sa Slovenijom.

Razlika je u tome što smo tada prvi meč odigrali upravo sa njima, zatim sa Norveškom, koju smo potukli 1-0, i konačno sa Španijom, koja nas je tukla 4-3, zahvaljujući onome čega se mnogi od nas sećaju kao najsramnijeg suđenja koje su ikada gledali.

Možda i nije bilo tako, možda smo samo mi to tada tako doživeli, pod utiskom svega što nam se dešavalo tih godina. Ipak, mnogi su među nama tada u očima i postupcima francuskog arbitra Žila Vezijera videli neprikrivenu mržnju i po internetu se raspitivali za njega....

U svakom slučaju, taj meč je bio rolerkoster bez premca i ne preterujemo kada kažemo da spada u klasike Evropskih prvenstava generalno govoreći (vodili smo tri puta, i tek su u nadoknadi vremena Španci dali dva gola i pobedili, i to jednim penalom).

Primećujete da jedino za meč sa Slovenijom nismo pomenuli rezultat. Namerno! Stariji pamte, a mlađi ako ne znaju, neka pogledaju ovaj desetominutni video-snimak sa svim golovima, isključenjima, uzbuđenjima. Nema razloga da vam dve i po decenije kasnije kvarimo doživljaj.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi digli Slovenca u vis, a onda je on zagrmeo "Kosovo je srce Srbije"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA