Superkompjuter do detalja ogolio igru Srbije: Odbrana "šuplja", ali jedan moćan detalj niko ne sme da potceni

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 21

Statistika je često neumoljiva...

Fudbalska reprezentacija Srbije nastupiće, posle 24 godine, na Evropskom prvenstvu u fudbalu koje se od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, a OptaAnalyst, donosi detaljnu analizu koja se tiče Orlova i nastupa na turniru. 

Naime, u analizi se navodi da su Orlovi imali pet neuspelih pokušaja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a da su sada u društvu najboljih prvi put od 2000. godine.  Sadašnji selektor Dragan Stojković, igrao je u sva tri meča grupne faze pre 24 godine, a tim je eliminisan u četvrtfinalu posle poraza od Holandije sa 6-1.

Ono što je zanimljivo, čak šestorica fudbalera nisu koji su nastupili u kvalifikacijama za Euro 2024 još nisu bili rođeni kada je Srbija poslednji put učestvovala na Evropskom prvenstvu (Strahinja Eraković, Ivan Ilić, Strahinja Pavlović, Lazar Samardžić, Stefan Mitrović i Petar Ratkov).

Takođe, kada je reč o nedavno završenim kvalifikacijama, Srbija je završila na drugom mestu u svojoj grupi, iza Mađarske, a ispred Crne Gore, Litvanije i Bugarske, ostvarivši samo četiri pobede i 14 bodova iz osam utakmica.

Ono što se navodi jeste i to da očekivanja pred ovo leto nisu visoka kao što su bila pre Svetskog prvenstva 2022. godine i podsećaju na gol Aleksandra Mitrovića u poslednjim trenucima u Lisabonu za pobedu od 2:1.

SERBIA TEAM Marko Metlas

Najveća briga Srbije - Odbrana

Srbija je pobedila samo dve od poslednjih šest takmičarskih utakmica, a te pobede su došle protiv Litvanije (3-1) i Crne Gore (3-1). U međuvremenu su dva puta izgubili od Mađarske i dva puta remizirali sa Bugarskom, koja je završila na dnu kvalifikacione grupe. Kao rezultat toga, kritike na račun Stojkovića su sve glasnije.

Najveća briga pred Evropsko prvenstvo ostaje odbrana. Srbija je u samo dva meča ostala nesavladana, i to, od osam kvalifikacionih utakmica, a ukupno u pet od 25 takmičarskih utakmica pod Stojkovićem, koji je preuzeo tim u martu 2021.

Tokom njegovog mandata, Srbija je suočena sa prosečno 9,2 šuta i 1,0 očekivanih golova po utakmici, što uključuje utakmice protiv timova od kojih je javnost očekivala lake pobede.

Nikola Milenković, Dušan Vlahović, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press/Marko Metlaš

Moć napada Orlova

Ono što se u ovoj analizi navodi kao pozitivno jeste napad.

- Sa igračima kao što su Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić, koji su svi u vrhunskoj formi, Srbija je postigla gol u svakoj od svojih poslednjih 10 takmičarskih utakmica, i nije uspela da postigne gol samo dva puta u 25 utakmica pod Stojkovićem – u junu 2022. protiv Norveške u Ligi nacija (1-0) i u novembru 2022. na Svetskom prvenstvu protiv Brazila (2-0)

- U kvalifikacijama za Euro 2024, Srbija je bila jedna od samo šest zemalja koja je postigla gol u svakoj utakmici, zajedno sa Francuskom, Belgijom, Austrijom, Portugalom i Engleskom, protiv koje će igrati u svojoj prvoj utakmici 16. juna

Nastavlja se nadlje sa analizom:

- Igra  kroz vazdušne duele doneo je mnogo uspeha. Srbija je imala više udaraca glavom nego bilo koji drugi tim u kvalifikacijama (37) i postigla pet golova glavom – samo Portugal i Španija su postigli više (7). U stvari, 36% golova Srbije u kvalifikacijama su bili glavom (isključujući autogolove); ukupno u kvalifikacijama za Euro 2024, samo 17% golova su bili glavom.

Posebno se izdvaja Aleksandar Mitrović.

- Bivši igrač Fulhama i Njukasla je postigao 58 golova u 91 nastupu za reprezentaciju, i sa tim brojevima nije iznenađenje da je on najbolji strelac u istoriji srpskog fudbala. Mitrović je blistao u kvalifikacijama za Euro 2024, postigavši pet golova u sedam nastupa, uključujući het-trik protiv Litvanije.

- Mitrović je ključni igrač Srbije, neko ko je uvek tu za tim i, što je najvažnije, može da postigne gol čak i kada ne igra dobro. Prošlog leta je zamenio London za Saudijsku Arabiju, ali i dalje deluje sposobno da igra na međunarodnom nivou. Pod Stojkovićem, Mitrović je postigao 21 gol u 23 takmičarska nastupa, pri čemu je većina njegovih golova glavom (52%).

- Dok Srbija ulazi u Euro 2024, oči su uprte u Stojkovića i njegov tim. Iako je odbrana slaba tačka, napad i forma ključnih igrača pružaju nadu da bi mogli napraviti iznenađenje i ostvariti značajan uspeh na ovom dugoočekivanom turniru - zaključuje se u tekstu.

Ono što je dobro, jeste da se Srbiji daje oko 32 odsto šanse da završi kao treća u grupi, a 56.2 odsto da bude među najboljih 16 ekupa na Euru.

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko

    11. jun 2024 | 17:59

    je odgovoran posle bruke na EP 2024 ??? Ko ??? fs ??? ili trener ???

  • Dojava

    11. jun 2024 | 19:00

    najveći smo kandidati za osvajenje 25-og mesta

  • Ja

    11. jun 2024 | 19:11

    Sve nekako, ali odbranu jednostavno NEMAMO. Jedino Pavlović iole kvallitetan, ostali, za ovaj nivo takmičenja, slabi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA