Danska je prvi četvrtfinalista EURA! Bajka je produžena, užasni Velšani primili četiri komada

 
 ≫ 
  • 0

Fantastična utakmica za reprezentaciju koju je pogodila katastrofa sa Kristijanom Eriksenom u prvoj rundi Eura

Danska bajka nastavlja da živi! Živo, jako i snažno su Vikinzi odigrali i meč osmine finala protiv Velsa, a u njega je bio utkan "potpis" njihovog saigrača Kristijana Eriksena, koji nije sa njima zbog nesreće koja mu se dogodila tokom prve utakmice Eura protiv Finske. Junak je bio Kasper Dolberg, koji je postigao dva gola koji su pogurali njegovu reprezentaciju u četvrtfinale EURA, a dokrajčili su Velšanse Mele i Brajtvajt u samoj završnici - 0:4 (0:1).

Sem nekoliko uvodnih napada kada su pretili preko Gereta Bejla, nismo videli neku preterano kvalitetnu predstavu od igrača Velsa. Sa druge strane, Danci su igrali visoko tokom najvećeg dela utakmice, pritiskali su odbranu rivalske ekipe i to je na kraju rezultovalo sa dva prelepa gola Kaspera Dolberga.

Ali krenimo redom, kako i dolikuje. Baš kao što smo rekli, Velšani su bolje otvorili meč i već u 10. minutu bili su nekoliko centimetara od postizanja gola. Geret Bejl je tada "odapeo" raketu van kaznenog prostora. Ostavili su ga potpuno nebranjenog, ali najbolji fudbaler ove reprezentacije šutirao pored desne stative. Koji minut kasnije, sličan udarac je uputio pored leve.

Kada već to nisu iskoristili, bilo je jasno da će Danci krenuti napred. Serija kornera nije im donela ništa, ali kada niko nije to očekivao "iznikao" je Kasper Dolberg. Igrač Danske dobio je loptu na oko 20 metara, zategao je šut koji je dobio dosta efeja i završio u kontra uglu. Delovalo je da će tada stadion u Amsterdamu doživeti "erupciju".

Nastavili su Danci da pritiskaju Velšane. Namirisali su krv, pa je Damsgor samo koji minut kasnije mogao do drugog pogotka za fudbalere sa poluostrva Jiland. Potom je i Dolbergu malo nedostajalo da zakači loptu u petercu, u nadoknadi je blizu bio Mele. Ali su se Velšani izvukli da ne prime još jedan gol u prvom delu igre.

Slaba im je to bila vajda, kada je već tri minuta po povratku sa pauze Dolberg došao do svog drugog pogotka. Velika je to bila greška odbrane Velsa, Danac je ostao sam na petercu i lako je šutirao po zemlji i postigao gol, koji je faktički bacio rivale na kolena.

Imali su Danci potom veliku inicijativu i u nastavku. Pokušavali su da dokrajče Velšanse, a u toj nameri je Jensen želeo da lobuje iskosa golmana Velsa. Na njegovu nesreću, lopta je završila pored stative. Međutim, završnica je donela potpuni slom Velšana, koji su samo čekali da sudija Sibert odsvira kraj.

U 88. minutu je loptu dugo vodio Mele. Sjajno je prošao po desnoj strani, sve je kreirao sam i na kraju je šutirao posred mreže. Golman Vord je bio potpuno nemoćan da bilo šta uradi. Nakon toga je direktan crveni karton "zaradio" Vilson, koji je oštro startovao baš nad Meleom. Ali ni to nije bio kraj agonije.

U nadoknadi vremena je mrežu zatresao Brajtvajt. Sudija je prvo poništio pogodak zbog ofsajda, ali je VAR morao da interveniše. Nije bilo tu nedozvoljene pozicije i Danci su napravili pravu feštu na tribinama. Zaslužili su to.

Vikinzi sada čekaju pobednika meča između Holandije i Češke. Taj duel igraće se u dalekom Bakuu, u Azerbejdžanu, što svakako neće odgovarati nikome, s obzirom na put koji će morati da pređu.

VELS - DANSKA 0:4 (0:1)

/Dolberg 27, 48, Mele 88, Brajtvajt 90+4/

TOK UTAKMICE

KRAJ: DANSKA JE PRVI ČETVRTFINALISTA!

90+4. minut: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! ČEKALI SMO, ALI JE GOL! Prvo je bio poništen gol Brajtvajta zbog ofsajda, bilo je VAR-a i na kraju je on preokrenuo odluku!

90. minut: DIREKTAN CRVENI KARTON ZA VILSONA! Pomalo sramotan potez Velšanina, koji je namerno išao na Melea. Jasna je bila namera da ga sruši i eventualno povredi.

88. minut: ŠAH-MAT. DANSKA JE PRVI ČETVRTFINALISTA EURA! Mele je pogodio i to je kraj za Velšane. Sjajno se probio po desnoj strani, zategao i završio čitavu priču.

86. minut: Pa kako sada nije bio gol!? Danci su mogli da probuše gol Velšana, odbranio je prvo Vord, a potom se obrukao Brejtvejt sa peterca, pošto je promašio "ceo fudbal".

83. minut: Korner za Dansku, dobru priliku je imao Mele nakon prodora Kornelijusa. Zaista odlično igra ova reprezentacija danas i pravo je čudo kako rezultat nije ubedljviji.

80. minut: Tek što je ušao Bruks, napravio je faul nad Kornelijusom i dobio žuti karton. Potpuno zasluženo, imaće Danci novu šansu za gol iz slobodnjaka sa 20 metara iskosa levo. Brejtvejt šutira, ali pored gola.

76. minut: Izmene u Danskoj. Napušta teren Striger-Larsen, ulazi Bojlesen. I Kjer koji je povređen napušta teren, a ušao je Andersen. Mur je izašao, a ušao je Roberts u ekipi Velsa. Druga izmena u ovoj reprezentaciji je takva da Bruks ulazi, a Džejms izlazi

70. minut: Kakav aplauz na "Johan Krojf Areni". Izašao je iz igre Dolberg, a Kornelijus je ušao. Dvostruki strelac Danske oduševio je sve večeras.

66. minut: Želeo je Jensen da da magičan gol. Činilo se kao da je uputio centaršut, a lopta je zapravo išla ka golu i prošla je koji centimetar pored desne stative.

63. minut: Alen hvata volej, ali je lopta otišla daleko, daleko preko gola. Udarac je uputio sa nekih 18 metara.

59. minut: Pao je ritam utakmice. Danska je svesno prepustila loptu Velsu, koji napada, ali se Vikinzi dobro brane. Džejms je šutirao, ali je izblokiran u kaznenom prostoru. Izmena, izlazi Dilejni, a ulazi Norgor. Na drugoj strsani je izašao Morel, a ušao je Hari Vilson. Još jedna izmena u Danskoj - Damsgora menja Jensen.

54. minut: Nije Bejl dobro zahvatio loptu na petercu glavom. Odličan centaršut Nika Vilijamsa, žaliće Velšani za ovom šansom.

52. minut: Danci imaju potpunu kontrolu nad ovom utakmicom. Pitanje je samo da li će uskoro postići i treći gol i u potpunosti rešiti pitanje pobednika. Velšani su potpuno izgubljeni u ovim momentima na terenu.

48. minut: GOOOOOOOOOOOOOOL! DOLBERG! KAKVA GREŠKA VELŠANA! Vilijams je bukvalno namestio gol Dolbergu, ostao je sam Danac na petercu i lako je realizovao sve, šut je išao po zemlji. Priznat je gol, iako je VAR to gledao zbog faula u začetku akcije.

46. minut: Nemački arbitar, Danijel Sibert oglašava početak drugog poluvremena u Amsterdamu. Nije bilo izmena.

POLUVREME: Kraj prvog poluvremena. Danska zasluženo vodi golom Kaspera Dolberga na "Johan Krojf Areni".

45+1. minut: Mele u prilici! Moralo je to bolje... Odlična je to šansa bila sa leve strane, možda je mogao da asistira Brajtvajtu, ali je šutirao pravo u golmana Velsa. Igraće se dva minuta u nadoknadi.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Vels - Danska Foto: Tanjug/AP

44. minut: Bliži se polako kraj prvog poluvremena. Nema nekih većih prilika, uglavnom se igra na sredini terena, a bitno je naglasiti da Vels nije pošteno ni prišao golu Danaca.

40. minut: Minut kasnije je nastradao Kjer. Odlučio je da Sibert da je lakat Mura dovoljan za žuti karton. Niko Vilijams ulazi umesto Robertsa, koji ne može da nastavi meč. Bol je očigledno preveliki.

39. minut: Konor Roberts je istegao mišić. Nije njegov izgled lica delovao tako da bi mogao da nastavi trku, videćemo da li će moći da nastavi...

35. minut: Problemi za Velšane. Sada ih je spasilo to što Dolberg nije mogao da zakači loptu u petercu, nedostajalo mu je nekoliko centimetara, inače bi to bio gotovo izvestan drugi pogodak. Korner je doneo prekršaj u napadu Vestergora.

30. minut: Danska je sve opasnija. Nakon prvog gola apetiti su porasli, pa je sada Damsgard uspeo da se probije sa leve strane i šutira ka golu Velsa, ali je golman uspeo da odbrani njegov udarac. Nekoliko navijača Velsa koji su prisutni na stadionu nisu baš najsrećniji.

27. minut: GOOOOOOOOOL! GOLČINA! KASPER DOLBERG! VODI DANSKA! Zategao je sa 20 metara, lopta je završila u kontra uglu uz dosta efeja. Fantastično!

26. minut: Danijel Sibert pokazao je prvu javnu opomenu na današnjem meču. Žuti karton "zaradio" je Džo Rodon nakon jednog oštrog starta na sredini terena.

* Na početku meča, bio je razvijen ogroman dres Danske na sredini terena sa istaknutim "Eriksen" kao omaž reprezentativcu ove selekcije koji je doživeo nesreću na prvom meču ovog Evropskog prvenstva protiv Finske

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Vels - Danska Foto: Tanjug/AP

22. minut: Prete sada Danci nešto više i to uglavnom po desnoj strani terena. To im je donelo tri vezana kornera, koji im ipak nisu doneli ništa. Uglavnom se odbrana Velsa dobro snalazila u ovim situacijama.

18. minut: Period nešto mirnije igre. Po nekoliko solidnih napada imali su i jedni i drugi, ali nije tu bilo ozbiljnijih udaraca ka golu.

12. minut: Razigran je Bejl večeras u Amsterdamu, sada je šutirao sa preko 25 metara, opet je to bilo blizu, ali je lopta otišla pored leve stative.

10. minut: BEJL! Malo je nedostajalo najboljem fudbaleru Velsa da dovede svoju reprezentaciju u prednost. Šutirao je sa 20 metara, ali je lopta prozujala pored desne stative. Nedopustivo mnogo prostora su mu ostavili Danci.

8. minut: Prvi udarac Danske ka golu Velsa. Kasper Dolberg se namestio na oko 20 metara, uputio je udarac, ali je on završio daleko preko prečke. Da napomenemo da Danci imaju daleko veću podršku na "Johan Krojf Areni".

5. minut: Nezgodan slobodan udarac imali su Velšani. Lopta je došla do Mefama, potom je udarila kapitena Danske u glavu i izašla u korner. Posle udarca iz ugla, Vikinzi su se snašli i raščistili svu opasnost.

1. minut: Počela je utakmica u Amsterdamu napadom Danske, odmah su krenuli ofanzivno napred i izborili su aut nadomak kaznenog prostora. Ipak, Velšani su se snašli.

PRE UTAKMICE

Utakmica će se igrati na "Johan Krojf Areni" u Amsterdamu. Navijačima Velsa nije bilo dozvoljeno da uđu u Holandiju, dok će Danci moći da provedu samo 12 sati u državi, taman da isprate meč i vrate se u domovinu. Naravno, razlog je strah od korone.

Za Dance naravno neće nastupiti Kristijan Eriksen, koji se uspešno oporavlja nakon svega što mu se desilo na meču protiv Finske, dok je na drugoj strani otpisan Ampadu. Utakmica je poverena nemačkom arbitru, Danijelu Sibertu. Pomagaće mu Jan Sidel i Rafael Foltin, dok će četvrti arbitar biti Ovidiju Hacegan iz Rumunije. U VAR sobi će sedeti Bastijan Dankert, Kristijan Dingert, Kristijan Gitelman i Marko Fric. Svi oni dolaze iz Nemačke.

Pogledajte i sastave za današnji meč:

Video: Mađarica, Čehinja, Hrvatica i Ruskinja grme, a Slovakinja baca na kolena: Najlepše novinarke na EURO

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA