"Transfer bomba" u Formuli 1: Legenda posle 18 godina napustila Red Bul i prešla u Aston Martin

 
S. J.
S. J.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Adrijan Njui, najuticajniji dizajner automobila u Formuli 1, uskoro će se pridružiti timu Aston Martin u martu 2025. godine, nakon dugogodišnjeg rada u Red Bullu.

Njui je proveo gotovo dve decenije u Red Bulu i široko je priznat kao ključni faktor u usponu tima ka dominaciji u F1. Sada prelazi u tim sa velikim ambicijama da se bori za osvajanje titula i podrškom milijardera Lorensa Strola. Trenutno, Aston Martin još uvek nije osvojio nijednu trku.

Njui će u svojoj novoj ulozi kao „menadžer tehničkog partnerstva“ doći u pravo vreme kako bi pomogao Aston Martinu da se prilagodi novim F1 pravilima koja stupa na snagu 2026. godine.

- Čim je Adrijan postao dostupni, znali smo da moramo da iskoristimo ovu priliku - izjavio je Strol. „Naši prvi razgovori su pokazali da delimo želju za saradnjom u ovoj jedinstvenoj prilici.“

Adrijan Njui Foto: Tanjug/AP

Kada su regulative prethodni put pretrpele veliku promenu, sa povratkom „ground effect“ aerodinamike za sezonu 2022, Njui je sa svojim Red Bulom dominirao, a Maks Ferštapen je osvojio šampionat. Njui je imao bogato iskustvo u toj oblasti, s obzirom na to da je pisao tezu o ground effect-u tokom 1980-ih, kada je ova tehnologija prethodno korišćena u F1.

Vozači Aston Martina su Fernando Alonso, dvostruki šampion s kojim je Njui ranije izjavio da bi voleo da sarađuje, i Lens Strol, sin vlasnika tima Lorensa Strola.

Njui se pridružio Red Bulu 2006. godine i pomogao timu da osvoji sedam vozačkih titula – uključujući poslednje tri sezone sa Ferštapenom – i šest konstruktorskih titula.

Red Bul je u maju saopštio da će Njui, glavni tehnički direktor, napraviti pauzu od dizajniranja za F1 i fokusirati se na proizvodni automobil RB17 pre nego što napusti tim u prvom kvartalu 2025. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Formula 1 spektakl u Beograd: Bolid "Red bula" protutnjao Trgom Republike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🏎

    10. septembar 2024 | 13:57

    Koliko je formula nekako ozivela u poslednje vreme. Sve vise ljudi gledaju i prate bas sam pozitivno iznenadjen

  • Silvija

    10. septembar 2024 | 14:13

    Jadan Panata mora nesto brbljati ,nema pojma ko je Novak A ko je Panata ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA