Zakuvalo se u Formuli 1: Verstapen snimljen da "sabotira" Hamiltonov bolid, obojica pred kaznom

 
 ≫ 
  • 2

Zanimljive scene pred nedeljnu trku u Sao Paulu

Borba za titulu šampiona u Formuli 1 nastavlja se ovog vikenda u Brazilu, kandidati za titulu Hamilton i Verstapen su u centru pažnje, a novi, neočekivan zaplet u njihovom okršaju desio se posle današnjih kvalifikacija.

Naime, i Britanac i Holanđanin bi mogli biti kažnjeni zbog kršenja tehničkog pravilnika.

Hamilton je bio najbrži u kvalifikacijama, međutim nakon nekog vremena tehnički delegat FIA pronašao je nepravilnosti na njegovom bolidu. Najprostije pojašnjeno, elementi spoljnog krila se previše otvaraju, što bolidu, dakle Britancu, daje na dodatnoj brzini.

Sudije su razgovarali s Mercedesovim ljudima i Hamiltonom u petak veče, ali su odluku nagovestili tek za subotu ujutro, međutim zbog kršenja pravila jasno je da je aktualnom prvaku pretila, i još uvek preti kazna.

No, nešto kasnije dogodio se još jedna zanimljiva situacija, u glavnoj ulozi je bio lider u generalnom plasmanu Ferstapen, koji je, što i video pokazuje, neposredno nakon kvalifikacija prišao Hamiltonovom bolidu i malo "prčkao" upravo po tom spoljnom krilu!

Holanđanin je nonšalantno prišao Mercedesu, gledao bolid, kao što i inače vozači često znaju raditi, da vide kako neke stvari stoje kod konkurencije. Međutim, bilo kakvo dodirivanje, popravljanje, nameeštanje, proveravanje, ne na tuđem već i vlastitom bolidu, strogo je zabranjeno, posebno u delu parka vozača (parc ferme), i posebno ako to nije dozvolio FIA-in tehnički delegat.

Ferstapen kao da se previše zaneo, pa je nekih 4-5 sekundi vidljivo nešto pipkao po Hamiltonovu bolidu, zbog čega bi vrlo verojatno mogao dobiti kaznu.

Kada je utvrđeno šta je radio, sudije su i njega pozvali na razgovor, ali to će obaviti u jutarnjim satima (9.30) po lokalnom, ondosno 13.30 po našem vremenu.

U međuvremenu, sporno krilo je skinuto s bolida i zapečaćeno.

Na sudijama je sada da utvrde da li je upravo Maks svojim nesmotrenim potezom nešto pomerio ili čak slomio na Mercedesovom bolidu i da je zbog toga Srebrna strela "pala" na kasnijem testu tehničke ispravnosti? Nema sumnje da će u Mercedesu tvrditi da je to baš bilo tako, jer to bi moglo osloboditi krivice Hamiltona, koji bi onda izbegao kaznu, a mogao bi je dobiti njegov najveći rival.

Sve u svemu, bila je ovo vrlo uzbudljiva uvertira za nedeljnu borbu pred koju Holanđanin ima 19 poena prednosti naspram Britanca, četiri trke pre kraja.

Video: Volan Ajrtona Sene, legende Formule 1, na aukciji dostigao cenu od 5576 €

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je Zvezda "pregazila" Radnički: Šest golova na viđeno na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA