Spremaju se revolucionarne promene u Formuli 1: Umesto kvalifikacija moguće sprint trke subotom?

 
 ≫ 
  • 0

Sve će zavisiti od glasanja koje će biti održano u četvrtak

Kako stvari stoje, izgleda da je ispred nas vreme promena u Formuli 1. Rukovodstvo ovog takmičenja razmatraće u četvrtak predlog za uvođenje kratkih sprint trka, kako bi se doprinelo povećanju uzbuđenja i kvaliteta samog nadmetanja.

Novi sistem bi u potpunosti promenio redosled dešavanja na kakav smo navikli tokom trkačkog vikenda. Predlog je da se u petak voze kvalifikacije, a u subotu kratke sprint trke, da bi u nedelju usledila glavna trka.

Osam prvoplasiranih u sprintu bi dobilo polovinu bodova koji se inače dodeljuju za samu trku. Sprint bi bio dugačak oko 100 kilometara, što znači da bismo imali oko trećinu krugova koji se pređu tokom regularne trke. Kvalifikacije bi se održavale umesto drugog zvaničnog treninga, odnosno petkom u toku popodneva.

Da bi ovo zaživelo, neophodno je 28 od ukupno 30 glasova u Upravnom telu Svetske automobilske federacije (FIA), a nosioci komercijalnih prava i timovi imaju po 10 predstavnika. Prethodne ideje nisu dobile adekvatnu podršku, ali se situacija polako, ali sigurno menja. Naime, Mercedes koji je blokirao prethodno glasanje, sada je promenio mišljenje.

Predsednik F1, Stefano Domenikali je izjavio tokom minule nedelje da je važno da se razmišlja o novim idejama, kako bi takmičenje bilo privlačnije i zanimljivije. Međutim, on kaže da se ne sme izgubiti tradicionalan pristup nadmetanju. To znači da bi, ako se usvoji plan, Kanada, Italija i Brazil bili domaćini novog sistema, dok bi se od naredne godine on koristio na još većem broju trka.

Video: Kirjos ponovo napao Noleta

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos: Ne razmišljamo o pojačanjima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA